Preview: Invisible Tickets laat je bij NS reizen met je iPhone

Door: Raymon Mens - 10 reacties

Vorig jaar schreven we over een nieuw project dat NS en ING zijn opgestart: Invisible Tickets. Android-gebruikers kunnen hun mobiele telefoon met NFC al een tijdje (met horten en stoten) als OV-chipkaart gebruiken, maar de iPhone heeft die functie nog niet. Met Invisible Tickets komt daar verandering in.

Wij hebben de dienst een aantal weken getest en dit zijn onze bevindingen. Het is belangrijk om je te realiseren dat dit vooral een pilot is en dat de app zich nog in bètafase bevindt. Toch is het een veelbelovend begin.

iPhone als OV-chipkaart NS: met beperkingen

De belofte van Invisible Tickets is duidelijk. Die OV-chipkaart kun je thuis laten en je hoeft niet meer te denken aan in- of uitchecken. Aan de hand van de locatie van je iPhone wordt je reis berekend. Dat houdt in dat de app je locatie altijd trackt, maar die gegevens worden alleen gebruikt om te kijken of je op een station bent, belooft de maker.

De app heeft in de pilotfase nog wel een aantal beperkingen. Zo is er alleen ondersteuning voor reizen in de tweede klas en worden slecht een beperkt aantal abonnementen ondersteund. Het gaat om Dal Voordeel, Dal Vrij, Weekend Vrij, Altijd Voordeel, Voordeelurenabonnement en Studenten OV.

NS invisible tickets iPhone
Klik/tap voor groter.

Inchecken met iPhone

Zodra je op een station bent, krijg je van de app een pusbericht dat je pas om in te checken gereed is. Je kunt die vervolgens bij de poortjes met een QR-codescanner gebruiken. Dit ging vrijwel altijd probleemloos en als het pushbericht niet verschijnt, kun je altijd handmatig een pas opvragen in de app.

Inchecken zorgde voor één ergernis, maar die is niet van toepassing op alle Nederlanders. De iPhone die wij gebruiken, heeft Apple Pay en blijkbaar triggert de NFC-zender van de poortjes bij NS ook Apple Pay. Je pas wordt dan bedekt door het Apple Pay-scherm van iOS. Dat kun je natuurlijk gewoon wegvegen, maar irritant is het wel. Op een gegeven moment vonden wij een afstand die Apple Pay niet triggerde, maar de QR-code wel. Het vereist even oefenen, maar gaat steeds beter.

NS invisible tickets iPhone OV-chipkaart 002
Klik/tap voor groter.

Reizen en betalen

Invisible Tickets werkt in tegenstelling tot een OV-chipkaart altijd. Saldo laden is niet nodig, want alle reizen worden achteraf van je rekening afgeschreven. Daar moet je eenmalig toestemming voor geven. Tijden het reizen scannen conducteurs gewoon de QR-code die op je pas staat.

Achteraf is het mogelijk om al je reizen in te zien en eventueel te bewerken. Dat laatste is handig als de app een foutje heeft gemaakt, al is dat in ons geval nooit voorgekomen. Tijdens het reizen met een weekend vrij-abonnement werden de kosten altijd correct naar 0 euro gezet.

NS invisible tickets iPhone 004
Klik/tap voor groter.

OV-chipkaart straks verleden tijd?

Dat ‘traditioneel’ incheken met je iPhone niet mogelijk is, komt omdat Apple de NFC-chip van het toestel niet openstelt voor derden. NFC kan alleen gebruikt worden voor Apple Pay. Invisible Tickets laat zien dat dit geen beperking hoeft te zijn en doet wat ons betreft een hoop dingen goed. De code om de poortjes te openen werk prima, maar het systeem met tracking van je locatie is gevoelig voor fraude. Op iOS is het niet zo makkelijk om je locatie aan te spoofen, maar op Android zijn talloze Fake GPS-apps verkrijgbaar.

Misschien is het beter om de locatie aan de hand van het station waar ingecheckt wordt te bepalen, maar daar komt weer het probleem dat niet alle stations poortjes en incheckpalen met een QR-codescanner hebben. Invisible Tickets is een prachtige stap op weg naar het overbodig maken van de OV-chipkaart, maar er zijn nog een aantal problemen. Gelukkig legt deze pilot die bloot. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  freewel

  Hoe kan ik mee doen met de pilot? Ben wel benieuwd naar hoe het werkt en of het ook daadwerkelijk allemaal goed gaat!

 • Profielfoto
  Q-collective

  Mooi systeem. Ik kijk uit naar de dag dat ik de OV chipkaart óók thuis kan laten. Is er zicht op een ETA?

  Overigens, zou Apple Pay in Nederland komen, kan dit weer eens heel snel achterhaald zijn. In de Londense underground is het prima mogelijk om contactloos te betalen met je iPhone. Ik weet dan niet hoe dat werkt met abbo’s, want op mijn Oyster card had ik geen abonnement, maar voor de sporadische reiziger is dat een heel makkelijke optie.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Zijn push notificaties een premium feature bij de NS ?

   

  Ik heb/had NS Flex (reizen op rekening) i.c.m. een DAL -abonnement. Als ik dan IN/UIT -checkte dan kreeg ik altijd een pingeltje te horen wat erg prettig is ter controle.  Ik stop het DAL -abonnement omdat het mij geen voordeel meer oplevert en ineens stoppen ook de push notificaties. Of werkt die gast van OMT ook parttime bij de NS?

   

   

   

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Nee dank je. Ik ga nie de volle pond aan de ns betalen. Dat verdienen zij nie. Nederland heeft ook gewoon het duurste ov van heel Europa. Daar ga ik ni aan mee betalen

 • Profielfoto
  Shmoo

  Hoe doe jij dat dan, je reist gewoon zwart en zegt dat je de keeper van FC Groningen bent of hoe moet ik jouw reactie interpreteren?

   

 • Profielfoto
  VxP

  @icyDragon68: je hebt blijkbaar nog niet veel met het ov in europa gereist. Duitsland is bv al duurder dan NL en zo zijn er nog wat landen duurder. NL is zeker niet goedkoop maar de duurste klopt niet.

  Wat betreft deze proef verbaas ik me dat dit obv GPS gaat. Dit slurpt best batterij en dat betekent dat ik ipv mn ov chipkaart een powerbank mee moet slepen. Dat zou ik geen verbetering vinden.

 • Profielfoto
  geanonimiseerd.account

  Hoezo ‘traditioneel’ inchecken met iPhone niet mogelijk? Werkt toch in Londen ook… OV bedrijven moeten misschien heel traditioneel inchecken met EMV contactloos mogelijk maken. Kun je gewoon inchecken net als in London met je bankpas en – als de banken met Apple Pay komen – ook met je iPhone.

  zie ook mijn blogpost https://www.goeiepeer.nl/new-blog/2019/1/7/apple-pay-waarom-nog-niet-in-nederland

 • Profielfoto
  Q-collective

  VxP op 7 januari 2019 14:38
  @icyDragon68: je hebt blijkbaar nog niet veel met het ov in europa gereist. Duitsland is bv al duurder dan NL en zo zijn er nog wat landen duurder. NL is zeker niet goedkoop maar de duurste klopt niet.

  Dan heb je toch wat in het nieuws gemist. Dit artikel bijvoorbeeld: Nederlands OV duurste van EU. Deze cijfers komen van Eurostat. Waar haal jij je bewering vandaan?

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  IcyDragon68 op 7 januari 2019 14:21
  Nee dank je. … Nederland heeft ook gewoon het duurste ov van heel Europa …

  Gewauwel. https://www.treinreiziger.nl/tarieven-ns-op-gemiddeld-europees-niveau/

 • Profielfoto
  balken07

  Mooi initiatief. Maar persoonlijk heb ik geen zin in een app die m’n batterij leegtrekt door constant GPS te gebruiken.