Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 14 januari 2019
Leestijd: 2 minuten

Petitie voor behoud XS4ALL gaat als een speer

Vorige week werd bekend dat KPN stopt met de merken XS4ALL en Telfort. Alles diensten zullen vanaf 2020 onder het centrale merk KPN worden aangeboden. Met het verdwijnen van Telfort zit niemand, maar bij XS4ALL is dat heel anders. Een petitie voor behoud van de provider gaat als een speer.

Binnen vier dagen zijn meer dan 30.000 ondertekeningen opgehaald. Het zijn niet alleen klanten, maar ook enkele prominenten die de petitie steunen. Onder hen zijn onder andere Boris van der Ham (D66) en publiciste Karin Spaink. Laatstgenoemde maakte in een spraakmakende rechtszaak gehakt van de Scientology-kerk. De provider steunde haar daarbij.

KPN overtuigt klanten XS4ALL niet

De petitie werd gestart door Kirsten Verdel, een oud-medewerker van de provider. Ze hoopte aanvankelijk op enkele honderden steunverklaringen, maar nu het er veel meer zijn is het volgens haar “onbestaanbaar dat KPN de voorgenomen koerswijziging voortzet”.

KPN weet klanten van XS4ALL ook niet echt gerust te stellen. In een toelichting liet een woordvoerder van het bedrijf weten dat klanten hun e-mailadres kunnen behouden, maar het gaat om veel meer. XS4ALL valt onder KPN, maar heeft een eigen helpdesk en gebruikt andere apparatuur dan KPN. De provider levert bijvoorbeeld degelijke Duitse modems (Fritzbox) in plaats van de Experia Box van het Chinese ZTE. Ook is er volledige ondersteuning voor IPv6, iets dat KPN nog altijd niet biedt.

Kip met gouden eieren

XS4ALL wordt meermaals de kip met de gouden eieren genoemd en daar zit wel wat in. De naar schatting 250.000 abonnees van de provider hebben bewust voor XS4ALL gekozen. Ze zijn vaak al jaren klant, voelen zich verbonden met een provider met een activistisch randje en de kans dat ze naar de concurrentie overlopen is laag.

Het activistische randje van XS4ALL is altijd al merkbaar geweest in standpunten rondom privacy. De provider sprak zich echter ook fel uit tegen censuur op het internet. Bijvoorbeeld toen Stichting BREIN een blokkade van The Pirate Bay wilde afdwingen. Het hoogtepunt was misschien wel een rechtszaak tegen de Scientology-kerk. In 2005 nam de provider het samen met abonnee Karin Spaink op tegen de kerk. Ze had kritische teksten over de kerk op haar site bij XS4ALL gezet en Scientology klaagde de provider en abonee aan. Na 10 jaar procederen stelde de rechter de provider en Spaink in het gelijk.

XS4ALL 16x9
Het kantoor van de provider – Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuw, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Petitie voor behoud XS4ALL gaat als een speer
Sluiten