‘Patent Apple hint naar samensmelting iOS en macOS’

Door: Barry Kraakman - 20 reacties
macOS 10.15 functies

Eens in de zoveel tijd krijgt Apple weer een opvallend patent toegewezen. Hoewel patenten onze glazen bol eerder vertroebelen dan duidelijkheid geven, zien we sommige van deze dingen een aantal jaar na indienen ook daadwerkelijk op de markt komen. Hoewel wij ons afvragen of dit er een is van die orde, is het idee interessant.

iPhone als hart van laptop

Het concept komt ook niet helemaal uit de lucht vallen. Al is deze vorm van uitvoering anders dan bijvoorbeeld het dock van Samsung, waarmee je je Samsung-smartphone in een volledige computer kan omtoveren. Het patent van Apple gaat echter verder dan een simpel dock. De schematische tekeningen laten zien dat een complete MacBook is voorzien van één afwijking in de behuizing. Op de plek waar normaal gesproken de trackpad zit, zit een gat voor een iPhone. Deze moet de overige hardware aansturen, op het moment dat je de iPhone hierin klikt.

iphone ipad macbook
Klik/tab voor groter

Hardware én software?

Wat niet duidelijk is, is of het hier gaat om een puur functioneel patent, of dat de iPhone-software ook leidend gaat zijn in wat er op het scherm van de laptop te zien is. Zo zou het kunnen zijn dat de iPhone alleen als trackpad is in te zetten, al lijkt ons dat wat onwaarschijnlijk. Dus ja, we hebben het over een samensmelting van macOS en iOS. Hoewel Apple meerdere malen duidelijk heeft gezegd dat het niet van plan is om beide platformen te combineren, durven wij niet uit te sluiten dat dit alsnog gaat gebeuren. Een eerste stap van toenadering lijkt te zijn gezet met de applicaties van iOS als Woning en Aandelen, die dankzij macOS Mojave ook op Macs te gebruiken zijn.

Of we dit product ook gaan zien, is de vraag. Wellicht dat het over een aantal jaar normaal is om een laptop-behuizing als iPhone-accessoire te kopen. Of niet. Aan de kracht van de iPhone zal het in ieder geval niet liggen. Zit jij te wachten op een iPhone die als computer is in te zetten?

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Sirll
 • Profielfoto
  polansky

  Lijkt me uiteindelijk ook behoorlijk voor de hand liggen.

   

 • Profielfoto
  feek

  In 2008 hadden ze het idee ook al. Op zich logisch want de iPhones / iPads zijn krachtig genoeg.

 • Profielfoto
  Getver

  Lijkt me niks, als de iPhone veranderd van vorm Kun je je MacBook zeker niet meer gebruiken

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Toekomst van 10 jaar geleden.

 • Profielfoto
  Arjan E.

  Als je voor deze MacBook zou kiezen beperk je jezelf ernstig.

  als ze in Cupertino besluiten om wederom naar andere formaten telefoons te gaan, dan ben jij verplicht het formaat te houden waar je MacBook op afgesteld is. Of zouden ze met verloopjes komen? Dat kan handig zijn als het formaat kleiner wordt, maar wat als ze besluiten dat de toestellen groter worden?

   

  het formaat is over de afgelopen jaren nogal onderhevig geweest aan verandering.

   

  stel je voor dat je een keer je telefoon vergeet, dan kan je dus geen gebruik maken van de trackpad, lijkt mij niet zo handig

  zie er persoonlijk dan ook niet direct de voordelen van in😉

 • Profielfoto
  wensink

  How about no?

 • Profielfoto
  Frans

  Zit jij te wachten op een iPhone die als computer is in te zetten?

  Niet op deze manier.

  De iPhone is inmiddels krachtig genoeg om een computer vervangen voor de gemiddelde gebruiker. Alleen het scherm is te klein en voor de bediening van een computer zijn een muis en toetsenbord toch wel handig. Hoe zou ik het dan willen?

  Ik leg mijn iPhone op mijn bureau, met ingebouwde QI-lader, die meteen begint met opladen. De iPhone activeert zichzelf en Face ID herkent dat ik achter mijn bureau ga zitten. De monitor, de muis en het toetsenbord, die op het bureau zijn worden via Bluetooth geactiveerd. De iPhone maakt een draadloze verbinding met muis, toetsenbord en monitor (dat laatste via het WiFi netwerk) en op de monitor verschijnt het mailtje dat ik zonet nog op mijn iPhone aan het tikken was. Ik werk verder achter mijn bureau met het toetsenbord en de muis.

  Met Maps zoek ik het adres op waar ik naar toe moet en plan de route. Ik pak mijn iPhone van mijn bureau, deze vergrendelt zichzelf en verbreekt de verbinding met muis, toetsenbord en monitor, die zichzelf standby zetten. Wanneer ik buiten mijn iPhone optil en voor mijn gezicht houdt wordt deze ontgrendeld met Face ID en Maps staat klaar om mij naar mijn bestemming te navigeren. Ik werk verder op de iPhone met een touch interface.

 • Profielfoto
  steveb

  Reddenden waarom dit niet in MacBook (pro) komt

  1. IPhone 8. Of ouder in de schets
  2. Apple werkt met steeds minder mechanische onderdelen
  3. In en uit prutsen wordt lomp. Brengt krassen en bevuiling

  Maar dit kan wel op de voet van een scherm als iMac en cinema display

  1. Qi charger
  2. Face id als 2 trap login met touch id in keyboard
  3. Apps draaien in iCloud over Bluetooth. Om internet hack nog moeilijker te maken.
  4. iPhone wordt terabyte external drive

 • Profielfoto
  steveb

  Al zie ik eerder de volgende
  – a chip in de Mac pro komen.
  – mac os aan komen. Weg met 10.13.x of 10.15. Welkom Mac os 11 met de mogelijkheid voor developpers om voetbal iOS te draaien om software te testen

 • Profielfoto
  novae

  Steve Jobs draait zich om in zijn graf….

 • Profielfoto
  PowerMac

  Nah

 • Profielfoto
  PowerMac

  De titel van het verhaal start absoluut niet in relatie met het aangevraagde patent, maar is slechts een hypothetische gedachte van de schrijver.

  “Mercedes heeft een patent aangevraagd op elektrische aandrijving van auto’s” —->>> Mercedes gaat kilometers lange verlengsnoeren fabriceren in de toekomst!!!

  zo lust ik er nog wel een paar

 • Profielfoto
  PowerMac

  Start = staat

 • Profielfoto
  SvS

  novae op 23 januari 2019 08:40
  Steve Jobs draait zich om in zijn graf….

  Inmiddels afgezaagd.

 • Profielfoto

  Beste mensen, iets vergelijkbaars als dit patent zal de toekomst worden. Een smartphone waar al je data in zit, dat je overal mee naar toe kunt nemen en in een willekeurige ‘macbook’ kan stoppen om zonder veiligheidsissues en zonder ongemakken verder kunt werken. Het is de logische volgende stap naar miniaturisering. Nog even en je hele hebben en houden zit op je smartphone (met een backup in de cloud) en nergens anders. Waarom rondsjouwen met zo’n zware laptop als het niet meer nodig is? Ik zie een toekomst waar bijvoorbeeld in de trein, het vliegtuig of andere openbare plekken, deze ‘MacBooks’ – ik noem ze maar even zo, beschikbaar zijn en waar je je smartphone insteekt om te kunnen werken. CPU-power wordt steeds minder belangrijk (ikzelf werk notabene nog op een MacBook Pro van 10 jaar oud) en nu al komt de kracht van de iPhone’s CPU verdacht dichtbij die van een MacBook Pro. Wat straks een MacBook Pro gaat zijn is hooguit een scherm met toetsenbord en krachtige GPU. Opslag en CPU zit gewoon in je smartphone.

  Bring it on!

 • Profielfoto
  Frans

  [email protected] op 23 januari 2019 11:55
  Beste mensen, iets vergelijkbaars als dit patent zal de toekomst worden. Een smartphone waar al je data in zit, dat je overal mee naar toe kunt nemen en in een willekeurige ‘macbook’ kan stoppen om zonder veiligheidsissues en zonder ongemakken verder kunt werken. Het is de logische volgende stap naar miniaturisering. Nog even en je hele hebben en houden zit op je smartphone (met een backup in de cloud) en nergens anders. Waarom rondsjouwen met zo’n zware laptop als het niet meer nodig is? Ik zie een toekomst waar bijvoorbeeld in de trein, het vliegtuig of andere openbare plekken, deze ‘MacBooks’ – ik noem ze maar even zo, beschikbaar zijn en waar je je smartphone insteekt om te kunnen werken. CPU-power wordt steeds minder belangrijk (ikzelf werk notabene nog op een MacBook Pro van 10 jaar oud) en nu al komt de kracht van de iPhone’s CPU verdacht dichtbij die van een MacBook Pro. Wat straks een MacBook Pro gaat zijn is hooguit een scherm met toetsenbord en krachtige GPU. Opslag en CPU zit gewoon in je smartphone.

  Bring it on!

  Insteken?

  Volgens mij ben je nog teveel aan draadjes gehecht.;-) Het wordt allemaal draadloos!

 • Profielfoto
  WillemZ

  Niemand die bedenkt dat dit de brug is tussen de iPhone en de iPad?
  Dat zou in eerste instantie echt logisch zijn.
  Of je door kan stappen naar MAC OS, zien we later wel weer.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Lijkt me helemaal niks vanwege de vormbeperkingen. Ik heb wel met veel plezier naar een paar Project Linda filmpjes op YouTube gekeken van Razer. Want: het is wel een leuke gedachte.

 • Profielfoto
  Adoteq

  Is wel kudde. Ik hoopte de afgelopen 10 jaar op een 2,5 inch harde schijf voor laptops van rond 24TB, gaan we met een 512GB iPhone of lager een laptop aandrijven? Zelfs de iMac pro heeft meer opslag dan de duurste iPhone, kom op zeg…