Barry Kraakman
Barry Kraakman Apple Inc. 22 januari 2019

‘Patent Apple hint naar samensmelting iOS en macOS’

Eens in de zoveel tijd krijgt Apple weer een opvallend patent toegewezen. Hoewel patenten onze glazen bol eerder vertroebelen dan duidelijkheid geven, zien we sommige van deze dingen een aantal jaar na indienen ook daadwerkelijk op de markt komen. Hoewel wij ons afvragen of dit er een is van die orde, is het idee interessant.

iPhone als hart van laptop

Het concept komt ook niet helemaal uit de lucht vallen. Al is deze vorm van uitvoering anders dan bijvoorbeeld het dock van Samsung, waarmee je je Samsung-smartphone in een volledige computer kan omtoveren. Het patent van Apple gaat echter verder dan een simpel dock. De schematische tekeningen laten zien dat een complete MacBook is voorzien van één afwijking in de behuizing. Op de plek waar normaal gesproken de trackpad zit, zit een gat voor een iPhone. Deze moet de overige hardware aansturen, op het moment dat je de iPhone hierin klikt.

iphone ipad macbook
Klik/tab voor groter

Hardware én software?

Wat niet duidelijk is, is of het hier gaat om een puur functioneel patent, of dat de iPhone-software ook leidend gaat zijn in wat er op het scherm van de laptop te zien is. Zo zou het kunnen zijn dat de iPhone alleen als trackpad is in te zetten, al lijkt ons dat wat onwaarschijnlijk. Dus ja, we hebben het over een samensmelting van macOS en iOS. Hoewel Apple meerdere malen duidelijk heeft gezegd dat het niet van plan is om beide platformen te combineren, durven wij niet uit te sluiten dat dit alsnog gaat gebeuren. Een eerste stap van toenadering lijkt te zijn gezet met de applicaties van iOS als Woning en Aandelen, die dankzij macOS Mojave ook op Macs te gebruiken zijn.

Of we dit product ook gaan zien, is de vraag. Wellicht dat het over een aantal jaar normaal is om een laptop-behuizing als iPhone-accessoire te kopen. Of niet. Aan de kracht van de iPhone zal het in ieder geval niet liggen. Zit jij te wachten op een iPhone die als computer is in te zetten?

Reageer op artikel:
‘Patent Apple hint naar samensmelting iOS en macOS’
Sluiten