Nuance: wordt het delen van Netflix accounts echt onmogelijk?

Door: Raymon Mens - 13 reacties
Netflix app

Ophef en paniek onder Netflix kijkend Nederland vandaag. De streamingdienst heeft mogelijk een manier gevonden om het delen van accounts onmogelijk te maken. Een nieuw algoritme zou vrienden en collega’s die een account delen feilloos kunnen opsporen en waarschuwen.

Het bericht kwam van de Britse tabloid The Independent en ging al snel de wereld rond. Ook Nederlandse (clickbait) sites zoals BALLINNN’ en Panorama namen het bericht over en suggereerden dat het afgelopen zou zijn met het delen van Netflix-accounts.

Wat is er écht aan de hand?

Allemaal onzin. Dit nieuws gaat namelijk helemaal niet over Netflix, maar over Synamedia. Een bedrijf dat een algoritme heeft gemaakt dat op kan sporen wanneer mensen accounts delen. Dit werd aangekondigd op elektronicabeurs CES 2019. In zijn eigen persbericht noemt het bedrijf helemaal geen samenwerking met Netflix. Het heeft ook nooit met de streamingdienst samengewerkt.

Of Netflix deze dienst van een extern bedrijf überhaupt wil gebruiken of interesse heeft, staat nergens. De populairste streamingdienst ter wereld wordt door diverse sites alleen als voorbeeld genoemd. Het is echter op geen enkel feit gebaseerd.

Netflix heeft geen baat bij scherpe controle

Het onwaarschijnlijk dat Netflix met Synamedia samen gaat werken. De streamingdienst zou dan namelijk grote hoeveelheden data over moeten dragen aan een externe partij. Die data over het kijkgedrag van mensen is juist erg waardevol. Als Netflix een dergelijke oplossing zou willen, zou men het makkelijk zelf kunnen bouwen.

Ten slotte is het goed om te vermelden dat Netflix niet al te veel baat heeft bij scherpe controle. De streamingdienst heeft veel eigen producties en koopt licenties voor films en series volledig af. Daardoor veroorzaken ‘mee-kijkers’ bijna geen extra kosten.

Dat uit een onderzoekje van Synamedia komt dat het diensten miljoenen zou kosten, moet je met een korrel zout nemen. Dat onderzoek moet vooral het product verkopen. Je kunt je afvragen of mensen die nu een account delen ook allemaal een eigen account zouden nemen als Netflix het delen van accounts verbiedt. Of hoeveel mensen hun dure ultra-account downgraden naar een basisabonnement voor 1 scherm. Dit is een afweging die alleen Netflix kan maken. Uit de kwartaalcijfers blijkt vooralsnog dat de streamgindienst ieder kwartaal meer en meer omzet weet te genereren. Netflix zit niet verlegen om omzet, dus een dergelijke klantonvriendelijke stap zou voor de dienst momenteel erg onlogisch zijn.

Bij een dienst als Spotify zijn de kaarten heel anders geschud, want voor muziek moet per stream betaald worden aan rechthebbenden. Als er al een dergelijke controle komt, is het dus veel waarschijnlijker dat deze bij Spotify komt. De muziekdienst heeft er in het verleden al mee geëxperimenteerd en dat zorgde voor zoveel ophef, dat de controle weer gestopt is.

Blijf lekker je account delen en trap niet in deze clickbait. Het is op weinig feiten gebaseerd.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Kobes

  Ik ben wel benieuwd welke hoster/datacenter volgens OMT de traffic van Netflix voor niks weggeeft…
  Verder wel goed onderbouwd hoor, maar een extra stream kost in ieder geval iets.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Met de grootschalige peering-overeenkomsten (Google maar eens op hoe ‘peering’ in datacenters werkt) is dat gerommel in de marge. Desalniettemin goed argument, ik heb er “bijna geen extra kosten” van gemaakt in het laatste deel van het artikel. Eerst stond er “geen kosten”

 • Profielfoto
  Mathieu Veys

  Belangrijk detail dat compleet verwaarloosd wordt: mensen die accounts delen betalen geen abonnement voor zichzelf. Op die manier kost het Netflix wél miljoenen aan mislopen opbrengsten.

 • Profielfoto
  Frans

  De streamingdienst zou dan namelijk grote hoeveelheden data over moeten dragen aan een externe partij.

  Vermoedelijk ook persoonsgegevens, en als ze dat doen, zonder toestemming van hun abonnees, kunnen ze op een forse boete van de EU rekenen!

 • Profielfoto
  xaddict

  Als Netflix om zijn gebruikers geeft én eerlijker inzicht wil kunnen ze ook gewoon een íets duurder team- of family-account verkopen zoals 1Password doet.

 • Profielfoto
  LT Barclay

  xaddict op 10 januari 2019 20:18
  Als Netflix om zijn gebruikers geeft én eerlijker inzicht wil kunnen ze ook gewoon een íets duurder team- of family-account verkopen zoals 1Password doet.

  Dat is nergens voor nodig. Je mag een account binnen huiselijk kring gewoon delen. Dus dan is een familyaccount niet nodig. Een family account van Spotify mag je ook niet buiten huiselijke kring delen. Dus dat komt op hetzelfde neer.

 • Profielfoto
  Frans

  Mathieu Veys op 10 januari 2019 19:56
  Belangrijk detail dat compleet verwaarloosd wordt: mensen die accounts delen betalen geen abonnement voor zichzelf. Op die manier kost het Netflix wél miljoenen aan mislopen opbrengsten.

  Dan veronderstel je dat die mensen, als ze geen gedeeld account kunnen gebruiken, een individueel abonnement zouden nemen. Het zou echter zo kunnen zijn dat die mensen dat gewoon te duur vinden, of niet kunnen betalen, en er helemaal geen abonnement afgesloten zou worden als de kosten niet verdeeld kunnen worden. In dat geval kost het Netflix juist miljoenen als ze delen buiten een huishouden onmogelijk zouden maken.

 • Profielfoto
  arno1975

  Frans op 10 januari 2019 23:59

  Mathieu Veys op 10 januari 2019 19:56
  Belangrijk detail dat compleet verwaarloosd wordt: mensen die accounts delen betalen geen abonnement voor zichzelf. Op die manier kost het Netflix wél miljoenen aan mislopen opbrengsten.

  Dan veronderstel je dat die mensen, als ze geen gedeeld account kunnen gebruiken, een individueel abonnement zouden nemen. Het zou echter zo kunnen zijn dat die mensen dat gewoon te duur vinden, of niet kunnen betalen, en er helemaal geen abonnement afgesloten zou worden als de kosten niet verdeeld kunnen worden. In dat geval kost het Netflix juist miljoenen als ze delen buiten een huishouden onmogelijk zouden maken.

  Ik ben afgelopen september getrouwd met een Turkse. In afwachting van haar papieren woont zij nog in Turkije (helaas, het mag even duren). Om een lang verhaal kort te maken, zij gebruikt dus mijn Netflix account op mijn ATV3. 😎Dit zou gewoon moeten kunnen.

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Zou mooi zijn, dan komen er meer betalende klanten en hoeven de prijzen niet elke keer omhoog;)

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Dat je niet zeker zou weten dat er inkomsten misgelopen worden was altijd het standaard argument bij illegaal downloaden. Ik wist niet dat dat tegenwoordig ook al gebruikt wordt voor het delen van accounts. Blijkbaar wel?

  Gewoon betalen en niet zo moeilijk doen.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik vind het trouwens ook laakbaar om aan te moedigen om door te gaan met het delen van accounts. Doorgaans druist dat namelijk in tegen de voorwaarden dus zit je mensen aan te moedigen om die voorwaarden van de overeenkomst die je aangaat met Netflix te breken.

 • Profielfoto
  iMaf

  @zepkleiker 👍🏻

 • Profielfoto
  geanonimiseerd.account

  @zepkleiker 👍🏻