Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 10 januari 2019

Nuance: wordt het delen van Netflix accounts echt onmogelijk?

Ophef en paniek onder Netflix kijkend Nederland vandaag. De streamingdienst heeft mogelijk een manier gevonden om het delen van accounts onmogelijk te maken. Een nieuw algoritme zou vrienden en collega’s die een account delen feilloos kunnen opsporen en waarschuwen.

Het bericht kwam van de Britse tabloid The Independent en ging al snel de wereld rond. Ook Nederlandse (clickbait) sites zoals BALLINNN’ en Panorama namen het bericht over en suggereerden dat het afgelopen zou zijn met het delen van Netflix-accounts.

Wat is er écht aan de hand?

Allemaal onzin. Dit nieuws gaat namelijk helemaal niet over Netflix, maar over Synamedia. Een bedrijf dat een algoritme heeft gemaakt dat op kan sporen wanneer mensen accounts delen. Dit werd aangekondigd op elektronicabeurs CES 2019. In zijn eigen persbericht noemt het bedrijf helemaal geen samenwerking met Netflix. Het heeft ook nooit met de streamingdienst samengewerkt.

Of Netflix deze dienst van een extern bedrijf überhaupt wil gebruiken of interesse heeft, staat nergens. De populairste streamingdienst ter wereld wordt door diverse sites alleen als voorbeeld genoemd. Het is echter op geen enkel feit gebaseerd.

Netflix heeft geen baat bij scherpe controle

Het onwaarschijnlijk dat Netflix met Synamedia samen gaat werken. De streamingdienst zou dan namelijk grote hoeveelheden data over moeten dragen aan een externe partij. Die data over het kijkgedrag van mensen is juist erg waardevol. Als Netflix een dergelijke oplossing zou willen, zou men het makkelijk zelf kunnen bouwen.

Ten slotte is het goed om te vermelden dat Netflix niet al te veel baat heeft bij scherpe controle. De streamingdienst heeft veel eigen producties en koopt licenties voor films en series volledig af. Daardoor veroorzaken ‘mee-kijkers’ bijna geen extra kosten.

Dat uit een onderzoekje van Synamedia komt dat het diensten miljoenen zou kosten, moet je met een korrel zout nemen. Dat onderzoek moet vooral het product verkopen. Je kunt je afvragen of mensen die nu een account delen ook allemaal een eigen account zouden nemen als Netflix het delen van accounts verbiedt. Of hoeveel mensen hun dure ultra-account downgraden naar een basisabonnement voor 1 scherm. Dit is een afweging die alleen Netflix kan maken. Uit de kwartaalcijfers blijkt vooralsnog dat de streamgindienst ieder kwartaal meer en meer omzet weet te genereren. Netflix zit niet verlegen om omzet, dus een dergelijke klantonvriendelijke stap zou voor de dienst momenteel erg onlogisch zijn.

Bij een dienst als Spotify zijn de kaarten heel anders geschud, want voor muziek moet per stream betaald worden aan rechthebbenden. Als er al een dergelijke controle komt, is het dus veel waarschijnlijker dat deze bij Spotify komt. De muziekdienst heeft er in het verleden al mee geëxperimenteerd en dat zorgde voor zoveel ophef, dat de controle weer gestopt is.

Blijf lekker je account delen en trap niet in deze clickbait. Het is op weinig feiten gebaseerd.

Reageer op artikel:
Nuance: wordt het delen van Netflix accounts echt onmogelijk?
Sluiten