Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 8 januari 2019

Nieuwe chips MacBook: Intel licht tipje van sluier op

Intel is een van de grote namen die ieder jaar aanwezig is tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Ook tijdens CES 2019 liet de chipmaker van zich horen. Het bedrijf gaf een voorproefje van nieuwe chips voor onder andere de MacBook. Ze zijn eindelijk op 10 nanometer gemaakt.

Zoals we eerder al hebben bericht, had Intel lange tijd grote moeite om zijn productieproces te verkleinen en efficiëntere chips te produceren. Terwijl Apple op 7 nanometer zat, liep Intel een aanzienlijke vertraging op met de stap naar 10 nanometer. Dit jaar komt het er toch van, maar nog wel in beperkte stapjes.

Intel Ice Lake (9e generatie) voor MacBook Air

De eerste aangekondigde chips zijn perfect voor de MacBook Air. Het gaat om Intel Ice Lake. Deze chips zijn volgens de fabrikant geschikt voor ultradunne laptops (zoals de MacBook Air). De nieuwe chips worden op 10 nanometer geproduceerd, ondersteunen Thunderbolt 3 en bevatten een nieuwe GPU van de 11e generatie.

Het gaat echt om een tipje van de sluier, want Ice Lake komt pas aan het eind van 2019 op de markt. Misschien op tijd voor een MacBook Air 2019? Details blijven helaas schaars.

De nieuwe chips werden tijdens CES 2019 onthuld – Klik/tap voor groter.

Nieuwe opzet voor 12-inch MacBook

Voor de 12-inch MacBook, die dunner dan dun is, telt vooral energieverbruik en de mogelijkheid om zonder een ventilator te werken. Daar komen de nieuwe Lakefield-processors van pas. Ook deze chips worden op 10 nanometer geproduceerd en hebben 5 cores. Die zijn verdeeld over 4 zuinige (Atom) cores en 1 krachtige core die ook op de Ice Lake-chips terug te vinden is. Bij surfen en tekstverwerken, kunnen de zuinige cores het werk doen en als meer kracht benodigd is, kan de snelle core ingeschakeld worden.

Deze chip heeft geen Thunderbolt 3, maar kan wel als een “system in a package” besteld worden. Dat wil zeggen dat niet alleen de GPU, maar ook het RAM-geheugen aan boord. Zo ontstaat een compact pakketje voor computers en tablets die dunner dan dun moeten blijven. Ook deze chips zijn eind 2019 beschikbaar.

Klik/tap voor groter.

Strijd om het kleinste procedé

Bij moderne chips is het belangrijk om een klein procedé te hebben. Simpel gezegd: hoe groot de transistors zijn. Kleinere transistors zorgen voor meer rekenkracht in een chip en produceren minder warmte. Apple zit sinds van A12-chip van de iPad Pro op 7 nanometer en laat Intel alle hoeken van de kamer zien. Intel wilde aanvankelijk eind 2017 op 10 nanometer, maar heeft te maken met ongeveer 2 jaar vertraging. (Zie ook → Bye bye Intel? ‘Eerste Mac met Apple’s eigen ARM-chip in 2020′)

Meer CES 2019…


CES 2019 vindt plaats in de week van 7 januari 2019. Benieuwd naar meer aankondigingen? Bekijk ons overzicht met meer nieuwe accessoires en gadgets die eraan komen ?

Reageer op artikel:
Nieuwe chips MacBook: Intel licht tipje van sluier op
Sluiten