Nieuwe chips MacBook: Intel licht tipje van sluier op

Door: Raymon Mens - 8 reacties
MacBook Air 2018 review 004

Intel is een van de grote namen die ieder jaar aanwezig is tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Ook tijdens CES 2019 liet de chipmaker van zich horen. Het bedrijf gaf een voorproefje van nieuwe chips voor onder andere de MacBook. Ze zijn eindelijk op 10 nanometer gemaakt.

Zoals we eerder al hebben bericht, had Intel lange tijd grote moeite om zijn productieproces te verkleinen en efficiëntere chips te produceren. Terwijl Apple op 7 nanometer zat, liep Intel een aanzienlijke vertraging op met de stap naar 10 nanometer. Dit jaar komt het er toch van, maar nog wel in beperkte stapjes.

Intel Ice Lake (9e generatie) voor MacBook Air

De eerste aangekondigde chips zijn perfect voor de MacBook Air. Het gaat om Intel Ice Lake. Deze chips zijn volgens de fabrikant geschikt voor ultradunne laptops (zoals de MacBook Air). De nieuwe chips worden op 10 nanometer geproduceerd, ondersteunen Thunderbolt 3 en bevatten een nieuwe GPU van de 11e generatie.

Het gaat echt om een tipje van de sluier, want Ice Lake komt pas aan het eind van 2019 op de markt. Misschien op tijd voor een MacBook Air 2019? Details blijven helaas schaars.

Intel Ice Lake MacBook Air
De nieuwe chips werden tijdens CES 2019 onthuld – Klik/tap voor groter.

Nieuwe opzet voor 12-inch MacBook

Voor de 12-inch MacBook, die dunner dan dun is, telt vooral energieverbruik en de mogelijkheid om zonder een ventilator te werken. Daar komen de nieuwe Lakefield-processors van pas. Ook deze chips worden op 10 nanometer geproduceerd en hebben 5 cores. Die zijn verdeeld over 4 zuinige (Atom) cores en 1 krachtige core die ook op de Ice Lake-chips terug te vinden is. Bij surfen en tekstverwerken, kunnen de zuinige cores het werk doen en als meer kracht benodigd is, kan de snelle core ingeschakeld worden.

Deze chip heeft geen Thunderbolt 3, maar kan wel als een “system in a package” besteld worden. Dat wil zeggen dat niet alleen de GPU, maar ook het RAM-geheugen aan boord. Zo ontstaat een compact pakketje voor computers en tablets die dunner dan dun moeten blijven. Ook deze chips zijn eind 2019 beschikbaar.

12-inch MacBook
Klik/tap voor groter.

Strijd om het kleinste procedé

Bij moderne chips is het belangrijk om een klein procedé te hebben. Simpel gezegd: hoe groot de transistors zijn. Kleinere transistors zorgen voor meer rekenkracht in een chip en produceren minder warmte. Apple zit sinds van A12-chip van de iPad Pro op 7 nanometer en laat Intel alle hoeken van de kamer zien. Intel wilde aanvankelijk eind 2017 op 10 nanometer, maar heeft te maken met ongeveer 2 jaar vertraging. (Zie ook → Bye bye Intel? ‘Eerste Mac met Apple’s eigen ARM-chip in 2020′)

Meer CES 2019…

CES 2019
CES 2019 vindt plaats in de week van 7 januari 2019. Benieuwd naar meer aankondigingen? Bekijk ons overzicht met meer nieuwe accessoires en gadgets die eraan komen 🔥

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  iPhonefans

  Jullie hebben zelf een keer in een fraai artikel toegelicht dat de 7mm van Apple bijna te vergelijking is met de 10mm van Intel.

  Waarom nu (en in eerdere artikelen) de indruk wekken dat er nog een groot gat is.
  (En waarom hanteert Intel een afwijkende berekening waardoor deze indruk wordt gewekt)

 • Profielfoto
  xaddict

  Stap nou gewoon over op AMD Apple 🤦🏼‍♂️

  Ze gebruiken het al voor al hun grafische kaarten, waarom niet mooi de koppeling tussen CPU en GPU of zelfs ryzen chips gebruiken waar al een embedded GPU op zit? Die zijn vergelijkbaar met de embedded Intel GPU die ze nu gebruiken.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  De mijne is pas aan vervanging toe rond 2021. Klinkt alsof er dan ook echt weer eens wat te koop zal zijn. Hopelijk zijn >= 2TB SSD modules dan ook te betalen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat eigenlijk wel grappig is, dat mensen al jaren roepen dat Intel klaar is en dat ze maar beter kunnen inpakken.

  Al die andere processorknutselaars komen er aan, maar in de realiteit heb je bovenaan de top Intel, dan een kilometer of 812 helemaal niemand, dan ze zus van Intel, schoonmoeder van Intel, het idiote neefje dat ze achterstevoren hebben leren lopen van Intel en dan komen pas al die andere klusjesmannen met VW busjes.

   

 • Profielfoto
  wensink

  @iPhonefans, volgens mij is dat de vergelijking tussen een hele dikke 6 core i7 en de chip die in de iPad zit. Dan wint de i7 het nog, maar die vreet dan ook enkele veelvouden van het energieverbruik van de A12. Van zuinigere Intel chips wint de A12 met gemak.

  @xaddict, alsjeblieft niet, dan moeten ze weer een hele overstap maken, weer een heleboel gezeik met software en thunderbolt is dan niet meer beschikbaar, want dat is van Intel.

 • Profielfoto
  janau

  Soms denk met weemoed terug aan de tijd dat ik een radiootje bouwde met het gigantische aantal van 2 transistors.:-)

 • Profielfoto
  Wimusia

  iPhonefans op 8 januari 2019 17:04
  Jullie hebben zelf een keer in een fraai artikel toegelicht dat de 7mm van Apple bijna te vergelijking is met de 10mm van Intel.

  Waarom nu (en in eerdere artikelen) de indruk wekken dat er nog een groot gat is.
  (En waarom hanteert Intel een afwijkende berekening waardoor deze indruk wordt gewekt)

  7 en 10 mm? Je bedoelt vast en zeker nm!

 • Profielfoto
  djneo

  wensink op 9 januari 2019 04:01
  @xaddict, alsjeblieft niet, dan moeten ze weer een hele overstap maken, weer een heleboel gezeik met software en thunderbolt is dan niet meer beschikbaar, want dat is van Intel.

  Software zou een kleinere stap zijn dan naar ARM bijvoorbeeld. Amd heeft een licentie voor de x86 Instructie set en de x64 instructie set is al van AMD (en heeft intel een licentie op)

  Thunderbolt werkt ook op Ryzen, maar dit is kwa rechten een dingetje. gelukkig is apple een belangrijke speler in Thunderbolt dus dit zou te overkomen zijn