Schermproblemen nieuwste modellen MacBook Pro; Flexgate is een feit

Door: Barry Kraakman - 24 reacties

In 2016 lanceerde Apple de compleet vernieuwde MacBook Pro line-up. De MacBook voldeed aan alle verwachtingen; dunner, mooier, sneller. Maar steeds vaker zijn er kritische geluiden te horen uit het kamp van ‘de gebruiker’. Verschillende problemen met het “revolutionaire” toetsenbord tot geruis uit de speakers zijn de revue al gepasseerd. Nu lijkt er een nieuw probleem op te duiken. En het internet heeft er al een naam voor bedacht: ‘Flexgate’.

Flexgate

Als je de trotse eigenaar van een MacBook Pro uit 2016 of later bent, zou het kunnen dat jouw hardware gevoelig is voor het nieuwste probleem. Het heeft te maken met de verlichting van het scherm. Als je er last van hebt, is dit dan ook vrij duidelijk. Het probleem is namelijk te herkennen aan een ongelijke verlichting van het scherm. Aan de onderkant kan het zogenaamde ‘podiumverlichting-effect’ ontstaan. De naam laat weinig aan de verbeelding over. Het heeft namelijk veel weg van de manier waarop podia worden verlicht. De afbeelding hieronder laat precies zien waar je aan moet denken.

MacBook Pro Flexgate
Klik/tab voor groter

MacBook Pro 2016 en nieuwer

Al mag je, als gedupeerde, blij zijn dat het scherm überhaupt nog licht geeft. Ook zijn er meldingen van gebruikers waarbij het scherm uitvalt zodra de hoek tussen het scherm en toetsenbord groter is dan 40 graden. Onwerkbaar, dus. Het is niet geheel toevallig dat dit probleem alleen bij de nieuwste modellen MacBook Pro’s voorkomt. Met het nieuwe uiterlijk van de apparaten heeft Apple het apparaat namelijk ook intern flink moeten herindelen. Het lijkt erop dat de keuze voor een dunnere, flexibele kabel waarmee het scherm wordt aangesloten de veroorzaker van het probleem is. Waar in oudere modellen gebruik werd gemaakt van een dikkere kabel die dóór het scharnier liep, loopt deze dunnere, fragielere kabel over het scharnier. Het vaak openen en dichtklappen van de MacBook zorgt voor slijtage van de kabel, wat uiteindelijk kan resulteren in een falend scherm.

Onderdeel van het scherm

Om het scherm dunner te kunnen maken, heeft Apple deze kabel in het scherm verwerkt. Wat er voor zorgt dat een reparatie niet goedkoop zal zijn. In plaats van één kabel (ter waarde van ongeveer $6) moet daardoor het hele display worden vervangen. En de kosten daarvan kunnen, volgens iFixit, al snel oplopen tot zo’n $600.

Hoe groot het probleem is, is nog niet duidelijk. Enkele meldingen op het internet doen vermoeden dat het meevalt, en Apple heeft dan ook nog geen speciaal reparatieprogramma opgezet voor het probleem. Al lijkt ‘Flexgate’ de zoveelste smet op de reputatie van de MacBook Pro te zijn. (Zie ook ➝ MacBook Pro 2018: klachten over krakend geluid nemen toe)

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Livonias

  Je kan overal wel een ‘gate’ van maken.

 • Profielfoto
  McPim

  “Hoe groot het probleem is, is nog niet duidelijk.”

   

  Dat lijkt me voorlopig de belangrijkste zin in het stukje. Zoals voor zoveel van die ‘problemen’ geldt. Krakende speakers? Nooit meer iets van gehoord. Toetsenbord issues? Gratis vervanging en bij de nieuwe modellen verholpen. Maar het blijven heerlijke clickbait stukjes.

   

  In de nieuwe vacature lees je het eigenlijk al: ‘Als content engineer ben je constant bezig met het analyseren en optimaliseren van de performance van jouw content.‘ De content moet vooral scoren, enige relativering is van minder belang.

 • Profielfoto
  Kevin Boer

  Dit heb ik niet op mijn 2018 MacBook pro 15” maar wel dat de toetsen inkrassen in het scherm

 • Profielfoto
  jan jansen

  Koop voor zo’n €1800 een MacBook. Na mijn 2 jaar een nieuw toetsenbord en een nieuw scherm. Ze doen er alles voor om jouw MacBook een millimeter dunner te krijgen. Maar kwaliteit leveren ho maar. Nee dit is niet meer het Apple product van vroeger. Durf zelfs geen nieuwe MacBook Pro te kopen door de te verwachte problemen. Zo krijg je ieder bedrijf om zeep.

 • Profielfoto
  Arjan110

  Blij met mijn macbook uit 2015. Voorlopig geen enkele reden om naar een nieuwere over te stappen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Op change.org staan al meer dan 6000 handtekeningen. Dat zijn er al duizend meer dan gisteren. Lijkt toch een serieus probleem te zijn.

 • Profielfoto
  Wimusia

  McPim op 24 januari 2019 09:42
  “Hoe groot het probleem is, is nog niet duidelijk.”

  Maar het blijven heerlijke clickbait stukjes.

   

  In de nieuwe vacature lees je het eigenlijk al: ‘Als content engineer ben je constant bezig met het analyseren en optimaliseren van de performance van jouw content.‘ De content moet vooral scoren, enige relativering is van minder belang.

  😂😂😂

 • Profielfoto
  McPim

  MoNdO GeNeRaToR op 24 januari 2019 10:41
  Op change.org staan al meer dan 6000 handtekeningen. Dat zijn er al duizend meer dan gisteren. Lijkt toch een serieus probleem te zijn.

  En wat denk je? Dat al die 6000 een MacBook Pro hebben waarvan het scherm nu stuk is…. 😆? Ik denk de overgrote meerderheid juist niet. Die tekenen omdat ze hopen dat er een reparatieprogramma komt voor het geval ze er eventueel last van gaan krijgen (en dat snap ik ook nog). Of omdat ze misschien een nieuwe MBP willen aanschaffen in de toekomst. Of omdat het gewoon leuk is om petities te tekenen. Wat ik wil zeggen: het zegt niks, zo’n getal.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Mijn MacBook Pro uit 2016 draait nog als een zonnetje. Top toetsenbord en fantastisch scherm.

 • Profielfoto
  McPim

  Of kijk er eens zo naar: het is lastig cijfers per device te achterhalen maar Apple verkoopt minstens 4 miljoen Mac units (iMac en laptops) per kwartaal. Laten we voorzichtig 2 miljoen MacBook Pro’s per jaar nemen. Het speelt al meer dan 3 jaar, komen we op 6 miljoen MBP’s. Nemen we aan dat al die ondertekenaars het probleem echt hebben, en we doen er nog 6000 bij! Komen we op 12000/6000000 is 0,2% MacBook Pro gebruikers met dit probleem…

   

  Ook nattevingerwerk natuurlijk, maar een serieus probleem? Ik heb mijn twijfels..

 • Profielfoto
  freewel

  Weird flex but oke😜

 • Profielfoto
  Melle

  Het zal wel geen groot probleem zijn, maar ik bekijk het anders – waarom gaat Apple niet meer voor topkwaliteit op vlak van duurzaamheid, werking en brouwkwaliteit?

  Dat begrijp ik wel, maar vind het echt de meest foute keuze dat ze daar al paar jaar telkens maken, Focus op een dunner design.

  Echt waar – bijna geen enkele pro is daar ook maar enigszins in geïnteresseerd en toch is het basis ontwerp uitgangspunt.

  Ik versta waarom ze het doen, maar het is de foute keuze en ik denk dat de realiteit steeds meer en meer aantoont dat ze fout bezig zijn.

 • Profielfoto
  McPim

  Melle op 24 januari 2019 12:00
  Waarom gaat Apple niet meer voor topkwaliteit op vlak van duurzaamheid, werking en brouwkwaliteit?

  Ik durf te beweren dat ze dat nog steeds doen. Het argument dat er in een klein percentage van de gevallen iets mis is wil niet zeggen dat er geen topkwaliteit wordt geleverd. Veel is perceptie en media-spektakel zonder feitelijke onderbouwing. Dat het imago daardoor schade oploopt zou best kunnen, dat is nog geen bewijs voor het feit dat kwaliteit of duurzaamheid daadwerkelijk minder worden.

  Melle op 24 januari 2019 12:00
  ..maar vind het echt de meest foute keuze dat ze daar al paar jaar telkens maken, Focus op een dunner design.

  Echt waar – bijna geen enkele pro is daar ook maar enigszins in geïnteresseerd en toch is het basis ontwerp uitgangspunt.

  Jouw mening? Of ken je een heleboel ‘pro’s’ die klagen dat ie te dun of te licht is? Ik heb een 13” MacBook Pro 2018 en ik vind het een geweldige vooruitgang t.o.v. mijn 2013 model. Voor mij maakt het wél uit, gewicht en formaat (ik reis er veel mee), het toetsenbord is fijner, het scherm subliem.

  Zolang de realiteit aantoont dat deze machines nog steeds lekker over de toonbank gaan mag jij vinden dat ze fout bezig zijn. Dat is dan vooral jouw realiteit. Ondertussen ben ik blij met wederom een geweldig mooie MacBook die weer jaren meekan.

 • Profielfoto
  MacMaccie

  Spinozo op 24 januari 2019 11:12
  Mijn MacBook Pro uit 2016 draait nog als een zonnetje. Top toetsenbord en fantastisch scherm.

  En dat geldt ook voor mijn Macbook Pro van 2017, niks aan t handje:-)

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  McPim op 24 januari 2019 11:24
  Of kijk er eens zo naar: het is lastig cijfers per device te achterhalen maar Apple verkoopt minstens 4 miljoen Mac units (iMac en laptops) per kwartaal. Laten we voorzichtig 2 miljoen MacBook Pro’s per jaar nemen. Het speelt al meer dan 3 jaar, komen we op 6 miljoen MBP’s. Nemen we aan dat al die ondertekenaars het probleem echt hebben, en we doen er nog 6000 bij! Komen we op 12000/6000000 is 0,2% MacBook Pro gebruikers met dit probleem…

   

  Ook nattevingerwerk natuurlijk, maar een serieus probleem? Ik heb mijn twijfels..

  Daar heb je een punt.

  Neemt niet weg dat de gebruikers met dit probleem, wat mij betreft, recht hebben op een gratis reparatie. Bij zo’n dure machine mag dat wel.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Toetsenbord van mijn 2017 model is en blijft ruk. Toetsen raken mijn scherm ook bij ingeklapte toestand. Wordt lelijk. Mag ik assemeblieft terug naar de body uit 2015 maar met de kracht van 2021 of later? Doe ook maar 17” want 15” is voor watjes.

 • Profielfoto
  Jacco V

  Ik heb het probleem helaas al een paar weken. Ik dacht dat ik gek werd omdat ze bij Apple zeiden dat het scherm kapot was door ‘valschade’ (nooit laten vallen), kosten nieuw scherm waren € 500 ex de btw uit me hoofd. Niet normaal. Laptop is net iets ouder dan een jaar.

 • Profielfoto
  Frans

  Jacco V op 24 januari 2019 21:49
  Ik heb het probleem helaas al een paar weken. Ik dacht dat ik gek werd omdat ze bij Apple zeiden dat het scherm kapot was door ‘valschade’ (nooit laten vallen), kosten nieuw scherm waren € 500 ex de btw uit me hoofd. Niet normaal. Laptop is net iets ouder dan een jaar.

  Volgens mij heb jij dan gewoon recht op gratis reparatie onder garantie.

  In de EU geldt een wettelijke termijn van minimaal 2 jaar en in NL is het zo dat de verkoper een deugdelijk product moet leveren dat voldoet aan de (redelijke) verwachtingen die de consument mag hebben. Dat is een nog sterker garantierecht, alleen ligt er een bewijslast bij de koper dat er sprake is van een fabricagefout. Veel verkopers doen alsof ze dat niet weten, sommigen weten het misschien ook niet, maar een klein geheugen opfrissertje wil meestal wel helpen je recht te krijgen bij een goede leverancier.

  Van een premium laptop mag je toch wel verwachten dat deze technisch een jaar of tien mee gaat. Concreet betekent dit dat een defect (niet ontstaan door verkeerd gebruik) dat zich voor doet binnen 2 jaar na aanschaf kosteloos gerepareerd moet worden. Een defect, aantoonbaar een fabricagefout, dat zich na bijvoorbeeld 4 jaar voordoet moet voor 4/10 van de kosten gerepareerd worden, je hebt immers maar 4 van de 10 verwachte jaren van het product gebruik kunnen maken.

  Zie bijvoorbeeld https://www.consuwijzer.nl/elektronica/garantie/wettelijke-garantieperiode-in-europa

   

   

 • Profielfoto
  Balsjer

  Wat ben ik blij met mijn 15 inch Macbook Pro uit 2014. Denk dat ik deze voorlopig ook nog niet weg doe.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  McPim op 24 januari 2019 14:48

  Melle op 24 januari 2019 12:00
  Waarom gaat Apple niet meer voor topkwaliteit op vlak van duurzaamheid, werking en brouwkwaliteit?

  Ik durf te beweren dat ze dat nog steeds doen. Het argument dat er in een klein percentage van de gevallen iets mis is wil niet zeggen dat er geen topkwaliteit wordt geleverd. Veel is perceptie en media-spektakel zonder feitelijke onderbouwing. Dat het imago daardoor schade oploopt zou best kunnen, dat is nog geen bewijs voor het feit dat kwaliteit of duurzaamheid daadwerkelijk minder worden.

  Niet al die klachten zijn puur anekdotisch. Het probleem met het toetsenbord was bijvoorbeeld behoorlijk omvangrijk (zie bijv. hier). Ik vermoed dat die (en deze) problemen niet betekenen dat Apples kwaliteitscontrole verslechterd is, maar wel dat bouwkwaliteit als geheel een lagere prioriteit heeft gekregen ten opzichte van andere overwegingen (gewicht, omvang). Als je minder ruimte hebt moet je nou eenmaal minder materiaal gebruiken.

 • Profielfoto
  justi

  Bizar dat Apple dit na ongeveer 10 jaar weer overkomt … 🥴😳 https://www.cnet.com/news/ibook-screen-problems-injured-wires-logic-board-failure/

 • Profielfoto
  klonic

  Ik wil dat mijn volgende mac, zoals mijn huidige mac, 5 jaar blijft werken. Mijn huidige mac had last van een loslatende schermcoating. Niet fraai, maar de mac blijft dan voor de niet beeldbewerker prima bruikbaar. Dit issue en het toetsenbord issue zijn problemen van een ander kaliber. En problemen die je systeem bijna onbruikbaar maken na de garantieperiode.

 • Profielfoto
  _Jordy_

  Ik open net mijn 15″ MBP mid. 2014 en heb het podiumverlichting-effect… al die jaren nooit problemen gehad en nu er een flexgate voor de 2016 modellen lijkt te zijn opeens wel… Iemand bekend met dit probleem bij 2014 modellen? :-/

  flexgate 2014?

 • Profielfoto
  _Jordy_

  _Jordy_ op 29 januari 2019 22:56
  Ik open net mijn 15″ MBP mid. 2014 en heb het podiumverlichting-effect… (…)flexgate 2014?

  Een paar dagen dit probleem gehad bij mijn mid 2014 MacBook Pro 15″. Net het stickertje van mijn webcam verwijderd en voila! Weg probleem… bijzonder. Ik kan het niet herproduceren.