Barry Kraakman
Barry Kraakman Nieuws 24 januari 2019

De Mac bestaat 35 jaar!

Niets wijst erop dat vandaag een bijzondere dag is, op één tweet van Tim Cook – de CEO van Apple – na. Op 24 januari 1984 presenteerde een jonge Steve Jobs namelijk de eerste Mac. Dat bekent dat het iconische apparaat vandaag 35 jaar bestaat.

1984

Twee dagen voor dat Steve de Mac aan het publiek zou voorstellen, had de startup uit Cupertino één slot ingekocht om hun reclamespot wereldkundig te maken. En dat hebben ze geweten. Het was namelijk tijdens de Super Bowl, een van best bekeken TV-momenten in Amerika in het jaar. De dramatische clip had z’n doel meer dan gehaald; bijna elke nieuwszender haalde het moment aan.

https://www.youtube.com/watch?v=axSnW-ygU5g

‘Hello’

Twee dagen later trok Steve Jobs de zak van de Mac, welke zichzelf met de wereldberoemde animatie ‘Hello’ aan de wereld voorstelde. Hoewel deze computer een stuk goedkoper was dan z’n voorganger – de Apple Lisa -, had je voor $2495 de uitgeklede versie. Een externe floppy drive was nodig om er íets nuttigs mee te kunnen doen.

128kb ram

De machine was toentertijd een technisch hoogstandje. Hij was uitgevoerd met een Motorola 68000 CPU van 8Mhz, had 128kb RAM en kon floppy disks draaien welk ieder maar 400kb opslag hadden. Het scherm van 9″ bestond uit 512×342 pixels en was zwart/wit. Specificaties die vandaag de dag nergens op slaan, maar toen behoorlijk vooruitstrevend waren.

Dit was een eerste stap die nodig was om de PC tot een consumentenproduct te maken. Het heeft ons dan ook veel gebracht, en de tech-industrie is sindsdien enorm veranderd.

Heb jij nog met deze eerste, iconische Mac gewerkt?

Reageer op artikel:
De Mac bestaat 35 jaar!
Sluiten