Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 29 januari 2019

Kwartaalcijfers Apple Q1-2019: Uitzonderlijk, teleurstellend…

Welk bedrijf kan een uitzonderlijk kwartaal laten zien, maar hoe dan ook teleurstellen? Apple natuurlijk. Ondanks de spectaculaire omzet die de afgelopen drie kwartalen werd geboekt, heeft de fabrikant in het eerste financiële kwartaal van 2019 niet zoveel geld als verwacht weten te verdienen. Toch was dit het op één na beste kwartaal ooit.

Apple boekte in Q1-2019 een omzet van 84,3 miljard dollar en dat is een teleurstelling. De fabrikant had namelijk verwacht tussen de 89 en 93 miljard dollar winst te maken. De winst zat wel in de lift en komt ruim 16 procent hoger uit dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Kwartaalcijfers Apple Q1-2019 in het kort

Hieronder de kwartaalcijfers in één overzichtelijke tabel. Opbrengsten, inkomsten en diensten in miljarden dollars.


Omzetwaarschuwing was terecht

Dit is de eerste keer sinds 2001 dat de verkopen van Apple tijdens de feestdagen zijn afgenomen. In hetzelfde kwartaal van het vorige jaar harkte het bedrijf 88,2 miljard dollar binnen. Apple wond geen doekjes om deze tegenslag en waarschuwde in januari al dat de resultaten tegen zouden vallen. De geschatte omzet werd naar beneden bijgesteld tot 84 miljard dollar. Dat zat aardig in de buurt.

Deze waarschuwing over de resultaten, de eerste sinds 2002, ging gepaard met nog een aankondiging. Vanaf dit kwartaal specificeert de fabrikant niet langer de verkoopcijfers van zijn producten. Er is niets schandelijks aan, de meeste concurrenten van Apple doen al jaren hetzelfde. Maar de timing valt op.

Omzet en winst

Met een omzet van $ 84,3 miljard heeft Apple te maken met een omzetdaling van bijna 5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De winst blijkt stabiel op bijna $ 20 miljard (-0,5%). Het hoge prijsbeleid heeft geholpen om een ​​goed winstniveau te behouden terwijl de iPhone slechter verkoopt.

De brutomarge was 38% (vergeleken met 38,4% in Q1 2018). De marge op apparatuur is 34%, terwijl de marge op diensten maar liefst 63% is. Geen wonder dat Apple steeds meer inzet op diensten en niet alleen meer op de verkoop van apparaten.

iPhone en iPad

Apple rapporteert geen verkoopcijfers meer, maar Tim Cook vertelde tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers dat het inderdaad de iPhone business is die tegenzit. De omzet uit de verkoop van de iPhone daalt met 15%. De omzet van smartphones bedroeg in het eerste financiële kwartaal van 2019 51,98 miljard dollar, ruim 10 miljard minder dan in hetzelfde kwartaal van 2018.

De iPad is ook in uitstekende staat met een totale omzet van $ 6,73 miljard, een stijging van 17%. De Mac doet het ook helemaal niet slecht met een omzetstijging van 9% (7,4 miljard).

iPhone lineup 2017 16x9
Klik/tap voor groter.

Diensten en andere producten

De verkoop van diensten zoals iCloud, iTunes en Apple Music bracht het afgelopen kwartaal $ 10,9 miljard op. Tim Cook was erg tevreden en maakte van de gelegeheid gebruik om enkele cijfers op een rijtje te zetten.

  • Apple Music heeft meer dan 50 miljoen abonnees.
  • In Duitsland heeft Apple Pay gedurende een heel jaar meer activeringen in één week gehad dan Android Pay in een jaar.
  • Apple News, dat slechts in drie landen aanwezig is, heeft 85 miljoen actieve gebruikers. De Canadese lancering staat gepland voor dit eerste kwartaal van 2019.
  • Naar verwachting zal het totale aantal betalende abonnees in 2020 de 500 miljoen overschrijden, op dit moment zijn het er 360 miljoen.

Voor Q2 2019

De prognose van de omzet voor het tweede fiscale kwartaal van 2019 (van begin januari tot eind maart) ligt tussen de 55 tot 59 miljard dollar. Dat is minder dan in hetzelfde kwartaal van 2018, toen Apple meer dan 61 miljard dollar verdiende. De brutomarge zal wel weer wat stijgen en tussen de 37 en 38% zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kwartaalcijfers Apple Q1-2019: Uitzonderlijk, teleurstellend…
Sluiten