Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 10 januari 2019

Alles wordt KPN: XS4ALL en Telfort verdwijnen

Een opmerkelijke aankondiging van KPN. De provider gaat stoppen met de merken XS4ALL en Telfort en zal alleen nog internet aanbieden onder zijn eigen label. Daarmee verdwijnt een van de meeste iconische Nederlandse providers definitief van de markt.

De merken moeten laat in 2019 en begin 2020 verdwijnen, zegt KPN. Alle diensten zullen voortaan onder één merk aangeboden worden. Het bedrijf belooft wel de beste eigenschappen van XS4ALL en Telfort in zijn nieuwe aanbod te combineren. De sterke klantenservice van XS4ALL en lage prijzen van Telfort moeten een voorbeeld vormen voor nieuwe KPN-producten.

Lange geschiedenis XS4ALL

Vooral het verdwijnen van XS4ALL zal even slikken zijn voor veel oudgedienden. De provider was in Nederland koploper op het gebied van internet voor consumenten. In 1993 lanceerde het als eerste (inbel) internet voor de particuliere markt. Toen Apple in 2001 de iMac op de markt bracht, een computer helemaal gemaakt voor internet, was de combinatie iMac + XS4ALL al snel geliefd.

In 1998 werd de provider overgenomen door KPN. Bijna 20 jaar later komt nu een einde aan het merk. Of er bij KPN ook plaats is voor het activistische en privacybewuste randje van XS4ALL is maar de vraag. De provider nam het als zelfstandige unit vaak op voor privacy en sprak zich uit tegen censuur op het internet. Bijvoorbeeld toen Stichting BREIN een blokkade van The Pirate Bay wilde afdwingen.

Klik/tap voor groter.

Andere dochtermerken blijven

Niet alle dochtermerken van KPN worden geschrapt. Het bedrijf laat weten dat mobiele provider Simyo blijft bestaan. Ook Ortel Mobile (gericht op bellen naar het buitenland) en Solcon blijven bestaan. Laatstgenoemde provider onderscheidt zich onder andere met filters om kinderen te beschermen tegen ongewenste content op het web.

Reageer op artikel:
Alles wordt KPN: XS4ALL en Telfort verdwijnen
Sluiten