Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 januari 2019
Leestijd: 2 minuten

KPN met actiegroep in gesprek over behoud XS4ALL

Toen KPN begin januari aankondigde dat het merk XS4ALL zou verdwijnen, zagen we een zeldzaam stukje opstand van Nederlandse internetgebruikers. Er werd een petitie opgestart voor het behoud van XS4ALL en inmiddels is er zelfs een actiegroep. Die gaat in gesprek met de top van KPN, meldt het AD.

Wanneer het gesprek precies plaats zal vinden, is nog niet duidelijk. De inzet is duidelijk: XS4ALL moet een zelfstandig merk blijven en bovendien een maatschappelijke rol blijven spelen. Bij de actiegroep zijn enkele prominenten aangesloten, waaronder oud-directeur Doke Pelleboer.

Actiegroep XS4ALL moet blijven

De actiegroep die in gesprek gaat met KPN werd opgezet door Kirsten Verdel, een oud-medewerker van de provider. Ze statte een petitie voor het behoud van de provider en werd al snel overladen met steunbetuigingen. Op moment van schrijven hebben meer dan 40.000 mensen hun digitale handtekening gezet voor het behoud van XS4ALL.

Volgens Verdel is XS4ALL een zeer winstgevend bedrijf. Een losse provider past echter niet in de strategie van KPN. Het telecombedrijf wil zijn hoofdmerk het belangrijkst maken en zet in op zoveel mogelijk gebundelde diensten verkopen (tv, bellen en internet voor thuis, gecombineerd met een mobiel abonnement). Of het actiecomité KPN kan overtuigen, is nog maar zeer de vraag. De groep laat er in ieder geval geen gras over groeien. Maandagavond 28 januari wordt de campagne om de provider te behouden officieel afgetrapt met een bijeenkomst in de Amsterdamse Waag.

XS4ALL moet blijven
Klik/tap voor groter.

‘KPN wil al jaren van XS4ALL af’

In Het Parool is vandaag een mooi achtergrondverhaal over KPN en XS4ALL te lezen. De provider werd in 1998 overgenomen door KPN, maar bedong toen onafhankelijkheid. Volgens ingewijden worden sinds 2015 steeds nieuwe stappen ondernomen om het dochterbedrijf in te palmen.

Dat leidde in 2017 al tot het vertrek van toenmalig XS4ALL-topman Paul Naastepad. Hij laat aan de Amsterdamse krant weten zijn zijn vertrek inderdaad het gevolg is geweest van een conflict over de strategie van KPN. Ook zou het telecombedrijf zijn verplichtingen jegens onafhankelijke stichtingen die waken over de oorsprong en gedachtegoed van XS4ALL niet nakomen.

Volgens ingewijden rekende KPN er aanvankelijk op dat 5 procent van de klanten zou vertrekken. Door alle ophef is die schatting naar verluidt bijgesteld naar ruim 25 procent. KPN blijft benadrukken dat er weinig zal veranderen. Een woordvoerder: “Klanten behouden de producten en service die ze nu hebben. Ook het modem en toegang tot de kundige helpdesk zoals ze die nu ook ervaren. Het is de bedoeling om de sterke punten van XS4ALL voor een brede groep klanten van KPN toegankelijk te maken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.