Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 7 januari 2019

iTunes en AirPlay 2 komen naar Smart TV’s Samsung

Nee, het is geen 1 april. Tijdens CES 2019 hebben Apple en Samsung een opmerkelijke samenwerking aangekondigd. De bedrijven worden frenemies, want de iTunes Store en AirPlay 2 komen naar televisies van Samsung.

Het is voor het eerst dat Apple het iTunes-platform opent voor externe fabrikanten. Bezitters van een Samsung Smart TV kunnen straks films en series die ze op iTunes kopen direct op hun televisie bekijken. AirPlay zorgt voor het streamen van audio en video vanaf iOS-apparaten en de Mac.

Smart TV’s Samsung uit 2018 en 2019

Het gaat om de Smart TV’s van Samsung die in 2019 uitkomen. Alle 2018-modellen krijgen in de lente een firmware-update die ondersteuning voor iTunes en AirPlay 2 brengt. Oudere modellen krijgen geen update. AirPlay 2 zal wereldwijd beschikbaar zijn, terwijl iTunes kan worden gebruikt in ongeveer 100 landen. Nederland en België staan op de lijst.

Samsung Smart TV AirPlay 2
Klik/tap voor groter.

En de Apple TV dan?

Door deze aankondiging komen twee van de belangrijkste functies van de Apple TV ook naar apparaten van derden. Wil dit zeggen dat er geen toekomst meer voor de Apple TV is? Wij verwachten niet dat Apple zijn eigen settopbox opgeeft. Apple Music is ook beschikbaar voor Android, maar dat wil niet zeggen dat Apple geen iPhone meer hoeft te maken.

Van iTunes en AirPlay 2 naar Apple Video

Door de samenwerking met Samsung, krijgt Apple een prominente plaats op het scherm van een groot aantal televisies. De iTunes Store prijkt rechtstreeks naast Netflix op het scherm. Dat is nu misschien niet zo van belang, maar als Apple straks zijn eigen streamingdienst Apple Video lanceert, kan dit een groot strategisch voordeel zijn.

Voor streamingdiensten lijkt Apple in het algemeen wat opener. Onlangs kwam Apple Music ook al naar slimme Alexa-speakers van Amazon. De muziekdienst was bovendien al langer op Android te gebruiken.

Samsung Smart TV's iTunes AirPlay 2
Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iTunes en AirPlay 2 komen naar Smart TV’s Samsung
Sluiten