iTunes en AirPlay 2 komen naar Smart TV’s Samsung

Door: Raymon Mens - 12 reacties

Nee, het is geen 1 april. Tijdens CES 2019 hebben Apple en Samsung een opmerkelijke samenwerking aangekondigd. De bedrijven worden frenemies, want de iTunes Store en AirPlay 2 komen naar televisies van Samsung.

Het is voor het eerst dat Apple het iTunes-platform opent voor externe fabrikanten. Bezitters van een Samsung Smart TV kunnen straks films en series die ze op iTunes kopen direct op hun televisie bekijken. AirPlay zorgt voor het streamen van audio en video vanaf iOS-apparaten en de Mac.

Smart TV’s Samsung uit 2018 en 2019

Het gaat om de Smart TV’s van Samsung die in 2019 uitkomen. Alle 2018-modellen krijgen in de lente een firmware-update die ondersteuning voor iTunes en AirPlay 2 brengt. Oudere modellen krijgen geen update. AirPlay 2 zal wereldwijd beschikbaar zijn, terwijl iTunes kan worden gebruikt in ongeveer 100 landen. Nederland en België staan op de lijst.

Samsung Smart TV AirPlay 2
Klik/tap voor groter.

En de Apple TV dan?

Door deze aankondiging komen twee van de belangrijkste functies van de Apple TV ook naar apparaten van derden. Wil dit zeggen dat er geen toekomst meer voor de Apple TV is? Wij verwachten niet dat Apple zijn eigen settopbox opgeeft. Apple Music is ook beschikbaar voor Android, maar dat wil niet zeggen dat Apple geen iPhone meer hoeft te maken.

Van iTunes en AirPlay 2 naar Apple Video

Door de samenwerking met Samsung, krijgt Apple een prominente plaats op het scherm van een groot aantal televisies. De iTunes Store prijkt rechtstreeks naast Netflix op het scherm. Dat is nu misschien niet zo van belang, maar als Apple straks zijn eigen streamingdienst Apple Video lanceert, kan dit een groot strategisch voordeel zijn.

Voor streamingdiensten lijkt Apple in het algemeen wat opener. Onlangs kwam Apple Music ook al naar slimme Alexa-speakers van Amazon. De muziekdienst was bovendien al langer op Android te gebruiken.

Samsung Smart TV's iTunes AirPlay 2
Klik/tap voor groter.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Livonias

  Whoo, nét vorige week een Samsung QLED 2018 model gekocht, dus kan niet wachten tot Airplay beschikbaar komt! Vet hoor!

 • Profielfoto
  yanmik

  Livonias op 7 januari 2019 09:10
  Whoo, nét vorige week een Samsung QLED 2018 model gekocht, dus kan niet wachten tot Airplay beschikbaar komt! Vet hoor!

  Welk type heb je gekocht ?

  Tevreden van ?

   

 • Profielfoto
  Shmoo

  Beetje rare move als je het mij vraagt. iTunes? De app waar iedereen al een tijdje over praat dat het afgelopen is en de app waar Apple zo haar best voor heeft gedaan om ‘m te verkrachten zodat niemand er meer mee wilt werken.

  Dan heb je nog het feit dat Apple altijd uitgesproken is over slimme televisies en de technieken erin.

   

  Waarom voelt dit heel erg als …. Fuck we moeten inkomsten gaan melken, wat hebben we nog allemaal op de plank liggen dat we ooit getest hebben op alternatieve platformen en dat we kunnen lanceren + geld oplevert? Pages, Numbers of iMessage maken voor Android zal nooit in Apple’s gedachte opkomen – wat dat levert geen geld op.

  Smart TV apps? Ja, iTunes hebben we zo goed als klaar liggen, prima stop daar AirPlay 2 in als feature en release de handel. <— dat was 40 dagen geleden.

   

  Dat is het gevoel dat ik hier heel erg bij krijg. Het levert je geen * op dan enkel wat microtransacties optimaliseren.

   

 • Profielfoto
  sonic1984

  Lekker dan. Mijn UE82MU7000 krijg het dus niet. Want dat is denk ik een 2017 model.

 • Profielfoto
  ro_me

  Yes eindelijk! Op zijn sterfbed kondigde hij het al aan! “I finally ‘cracked’ the ‘integrated’ TV problem” Maar nu is het daar dan echt! iTV! Met dank aan Samsung, wederom!

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Benieuwd of de tv’s snel genoeg zijn om de apps goed te draaien.

 • Profielfoto
  Daniel

  Shmoo, je maakt je er nogal druk om….het is maar een app op een Smart TV.

 • Profielfoto
  Macteach

  Grappig. Vorige week net de QLED TV QE55QF8 gekocht, ben benieuwd. Als nou ook de soundbar van Samsung Airplay 2 zou krijgen, dat zo veel mooier zijn…

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ze hadden met Sony in zee moeten gaan. Samsung tv’s zijn gewoon ruk. De kleuren kloppen nie en zijn oversaturated. Kwaliteit is ruk. Beeldfrequentie is te laag. Curved schermen zijn bs. Geluid kan beter. Ontwerpen zijn ni mooi. Oké lama

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Samsung is misschien de eerste maar blijkbaar niet de enige:

  LG smart-tv’s krijgen AirPlay 2, HomeKit en Siri in 2019 https://www.iculture.nl/nieuws/lg-televisies-airplay-2-siri-homekit/

 • Profielfoto
  thebest07111

  IcyDragon68 op 7 januari 2019 14:11
  Ze hadden met Sony in zee moeten gaan. Samsung tv’s zijn gewoon ruk. De kleuren kloppen nie en zijn oversaturated. Kwaliteit is ruk. Beeldfrequentie is te laag. Curved schermen zijn bs. Geluid kan beter. Ontwerpen zijn ni mooi. Oké lama

  Sony tv’s zijn anders ook niet je van het.

  Waarom zijn Samsung tv’s ziet mooi? Aangezien je alleen maar een scherm ziet want randen heeft die niet.

  De q8c serie heeft een refresh rate van 120 hz. Dus veel beter dan dit wordt het niet met gamen.

   

  Kleuren kan je bijstellen.

   

  Dus waarschijnlijk was het even oh Apple forum laat ik even Samsung bashen terwijl ik 0 onderzoek doe

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Super vet………

  We hebben net ±2 maanden gelden een nieuwe Samsung 7 gekocht, bij het zien van dit bericht dacht ik even dat we de boot gaan missen, maar gelukkig ook voor de 2018 modellen. Dus even wachten op de update.