Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 16 januari 2019

iPhone naar USB-C? Hier is een voorproefje van de ophef

In 2018 was de iPad Pro het eerste apparaat dat de overstap van Lightning naar USB-C maakte. Volgens steeds sterker wordende geruchten volgt de iPhone in 2019. USB-C is op vele vlakken flexibeler en beter, maar de overstap zal Apple niet door iedereen in dank afgenomen worden.

Lightning zit sinds 2012 op de iPhone en wordt dus al 7 jaar actief gebruikt. Dat is een lange tijd, maar toch voelt voor veel mensen de overstap van de 30-pins poort naar Lightning als gisteren. Het zal als belachelijk worden ervaren.

“Er komt wéér een andere aansluiting”

Het voorproefje van de te verwachten ophef die je als Apple USB-C doorzet overal zult lezen en horen, wordt nu al treffend gegeven door Robert Jensen. De presentator heeft sinds kort een eigen podcast en liep in de meest recente aflevering volledig leeg over Apple (vanaf 03:30). Hij had ergens gelezen dat de iPhone naar USB-C gaat en besloot daar even flink over te ranten.

Jensen zegt: “Het is ongelofelijk. Ik lees hier nu net dat de charger kabel van de iPhone weer vervangen wordt. Er komt weer een andere aansluiting op de volgende iPhone. Dus dan moet je wéér al je oude chargers weggooien, moet je ze weer opnieuw kopen. Zo’n klein stukje kut draad dat een baby in China in elkaar zet voor één cent en die verkoopt Steve Jobs dan voor 38 euro.”

iPhone XR Haptic Touch
Klik/tap voor groter.

Je kunt van Jensen vinden wat je wil, maar hij verwoordt hier perfect wat een deel van de iPhone-gebruikers zal denken. Mensen die hun dock of ander accessoire al eens hebben vervangen en nu weer iets nieuws moeten kopen. Dit zal het sentiment worden. Wij gokken op vele artikelen die zich laten samenvatten als: “Het is belachelijk en Apple doet dit alleen maar om geld te vangen!”

iPhone met USB-C: ook voordelen

Ondanks de controverse die nu al aan het ontstaan is, biedt de overstap naar USB-C ook voordelen. Het begint bij opladen. Door USB Power Delivery (PD) krijgt een apparaat precies genoeg stroom om zo snel mogelijk te laden, maar nooit te veel. Snelladen is dan niet langer een optie, maar gewoon standaard.

Daarnaast is de kans groot dat een consument al een USB-C-lader in huis heeft. Steeds meer apparaten worden uitgerust met de nieuwe poort. Denk niet alleen aan de iPad en Mac, maar bijvoorbeeld ook de Nintendo Switch en andere gadgets. De laders van deze apparaten kunnen ook de iPhone laden.

Het betoog van Jensen ging overigens nog even door: “Ik ben het zo zat met Apple. Ik zit er gewoon aan te denken om alles eruit te gooien. Soms ben je een stekker kwijt en dan moet je weer een nieuwe kopen en dan zie je de prijzen en denk je: Are you fucking kidding me? 70 euro voor dit, 80 euro voor dat”. Die is Apple als klant kwijt, maar wat denk jij van de overstap naar USB-C?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone naar USB-C? Hier is een voorproefje van de ophef
Sluiten