iPhone naar USB-C? Hier is een voorproefje van de ophef

Door: Raymon Mens - 29 reacties
iPhone USB-C Lightning 16x9
Afbeelding via: Belkin

In 2018 was de iPad Pro het eerste apparaat dat de overstap van Lightning naar USB-C maakte. Volgens steeds sterker wordende geruchten volgt de iPhone in 2019. USB-C is op vele vlakken flexibeler en beter, maar de overstap zal Apple niet door iedereen in dank afgenomen worden.

Lightning zit sinds 2012 op de iPhone en wordt dus al 7 jaar actief gebruikt. Dat is een lange tijd, maar toch voelt voor veel mensen de overstap van de 30-pins poort naar Lightning als gisteren. Het zal als belachelijk worden ervaren.

“Er komt wéér een andere aansluiting”

Het voorproefje van de te verwachten ophef die je als Apple USB-C doorzet overal zult lezen en horen, wordt nu al treffend gegeven door Robert Jensen. De presentator heeft sinds kort een eigen podcast en liep in de meest recente aflevering volledig leeg over Apple (vanaf 03:30). Hij had ergens gelezen dat de iPhone naar USB-C gaat en besloot daar even flink over te ranten.

Jensen zegt: “Het is ongelofelijk. Ik lees hier nu net dat de charger kabel van de iPhone weer vervangen wordt. Er komt weer een andere aansluiting op de volgende iPhone. Dus dan moet je wéér al je oude chargers weggooien, moet je ze weer opnieuw kopen. Zo’n klein stukje kut draad dat een baby in China in elkaar zet voor één cent en die verkoopt Steve Jobs dan voor 38 euro.”

iPhone XR
Klik/tap voor groter.

Je kunt van Jensen vinden wat je wil, maar hij verwoordt hier perfect wat een deel van de iPhone-gebruikers zal denken. Mensen die hun dock of ander accessoire al eens hebben vervangen en nu weer iets nieuws moeten kopen. Dit zal het sentiment worden. Wij gokken op vele artikelen die zich laten samenvatten als: “Het is belachelijk en Apple doet dit alleen maar om geld te vangen!”

iPhone met USB-C: ook voordelen

Ondanks de controverse die nu al aan het ontstaan is, biedt de overstap naar USB-C ook voordelen. Het begint bij opladen. Door USB Power Delivery (PD) krijgt een apparaat precies genoeg stroom om zo snel mogelijk te laden, maar nooit te veel. Snelladen is dan niet langer een optie, maar gewoon standaard.

Daarnaast is de kans groot dat een consument al een USB-C-lader in huis heeft. Steeds meer apparaten worden uitgerust met de nieuwe poort. Denk niet alleen aan de iPad en Mac, maar bijvoorbeeld ook de Nintendo Switch en andere gadgets. De laders van deze apparaten kunnen ook de iPhone laden.

Het betoog van Jensen ging overigens nog even door: “Ik ben het zo zat met Apple. Ik zit er gewoon aan te denken om alles eruit te gooien. Soms ben je een stekker kwijt en dan moet je weer een nieuwe kopen en dan zie je de prijzen en denk je: Are you fucking kidding me? 70 euro voor dit, 80 euro voor dat”. Die is Apple als klant kwijt, maar wat denk jij van de overstap naar USB-C?

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  tarun

  Technisch voordelig. Pas een probleem bij een nieuwe iPhone. En duur? Niet bij Apple kopen maar elders, b.v. Belkin.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Jensen…. nuff said!

 • Profielfoto
  djneo

  Ja maar “Jensen”, so care ?

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Jezus, gaan we die lul van een jensen hier nou citeren?

   

 • Profielfoto
  Yosemite

  Robert Jensen, tja, wat moet je daar nog van zeggen…

  Ophef zal wel meevallen omdat:

  Steeds meer mensen al verschillende USB-C apparaten hebben
  Het een overstap is naar een standaard en niet naar weer een eigen Apple stekker, zoals van de 30-pins naar de Lightning stekker.
  Je ook nog draadloos kan opladen

   

 • Profielfoto
  ErLi

  “Je kunt van Jensen vinden wat je wil, maar hij verwoordt hier perfect wat een deel van de iPhone-gebruikers zal denken. ” n=1 is inderdaad ook een deel….

 • Profielfoto
  BBelmans

  Tijden veranderen, Punt
  Van de 30-pins naar lightning was ook kut, maar nodig, nu ook

 • Profielfoto
  BigFreak

  Robert wie? 😂 kom maar door met de USB-C poort. Ik gebruik overigens alleen nog in de auto een laadkabeltje. Verder overal draadloos.

 • Profielfoto
  jan jansen

  Prima voorbeeld waarom het zo slecht met Apple gaat. Nu iedereen al draadloos aan het opladen is en de volgende stap helemaal geen draadjes meer aan je iPhone is gaan de sukkels nog even kijken wat ze aan usb-c kunnen verdienen. Als of de klant oliedom is.

 • Profielfoto
  VxP

  Robert Jensen? Wie neemt wat hij (of z’n broer) zegt nou serieus of luistert er überhaupt naar. 🤣

 • Profielfoto
  Antaeus

  Ja maar ik vraag me af of apple z’n hand niet overspeelt!
  Steeds hogere prijzen voor apparaten en toebehoren! Terwijl de concurrentie niet echt stil zit.
  Geen duidelijke keuze in hun producten maar steeds bredere keuze’s

 • Profielfoto
  iDeez

  Tja, een deel van de mensen is tegen élke verandering. Je herkent ze aan het boodschappen doen met paard en wagen.;-)

 • Profielfoto
  T-sec

  O.a. Huawei ging Apple al voor met een USB-C laadpoort dus zo heel erg Apple-Only is het niet.

  Als USB-C dé standaard bij alle merken wordt dan zijn we toch waar we jaren geleden al wilde zijn?

 • Profielfoto
  Edwin

  En toch vind ik de lightning stekker beter. Is verl beter gebouwd. Ik ben bang dat er heel veel USB-C poortjes gaan sneuvelen vanwege hoe ze gebouwd zijn…

 • Profielfoto
  Q4

  Ach, voor de meeste doeleinden is dit kabeltje dan toch prima?

  https://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/40409619/?query=USB+type+C+voor+USB-snoer

   

 • Profielfoto
  Q4
 • Profielfoto
  bangbangsystems

  De overstap van 30 pins naar Lighting zag ik vele voordelen. Betere kwaliteit, kleiner en met beide kanten in te steken. Ik had er geen moeite mee om te switchen. Terwijl ik toch wel wat apparatuur had die de 30 pins connector gebruikten. En daardoor vervangen moest worden. Al deze voordelen zie ik echt niet met de overstap naar USB-C. Het zal de eerste keer worden dat ik mijn iPhone niet direct gaat wisselen als het USB-C heeft. Maar ja, daar zal Apple wel aan moeten wennen in de toekomst. Dat steeds meer klanten niet elk jaar overstappen naar het nieuwste model.

 • Profielfoto
  Frans

  Ik snap het probleem niet. Als de iPhone een USB-C aansluiting krijgt levert Apple daar een USB-C kabel bij, net zoals er nu een Lightning-kabel bijgeleverd wordt, met een oplader.

  Oude apperatuur met Lightning? Koop een adapter. Probleem opgelost, net als met de overgang van 30-pin naar Lightning. Het is maar tijdelijk, tot alles USB-C is. En ook dat is maar tijdelijk, zo gaat dat met technische vooruitgang.

 • Profielfoto
  wbreeman

  Jensen: pfff… inderdaad vind ik er wel wat van! Ook geen reclame dat ie Apple fan was. Snel wat anders kopen Jensen! Voor iedereen beter!

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Sinds ik draadloos opladen heb gebruik ik de aansluiting eigenlijk nauwelijks meer. Maar goed, blijven ze bij Lightning: fout want dan zijn de kabels te duur. Stappen ze over op de standaard: fout want dan moet iedereen nieuwe kabels. Het is me wat.

 • Profielfoto
  wensink

  Ergens ook wel weer gek. USB-c is groter en minder robuust van lightning. Maar het is natuurlijk wel beter. USB-c is de standaard voor minimaal de komende 10 jaar.
  Dat ‘alweer’ slaat ook nergens op, ik zou geen telefoonmerk kunnen noemen dat al 7 jaar dezelfde stekker gebruikt.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik lees hier een paar keer dat USB-C minder robuust is dan lightning. Waar is dat op gebaseerd? Hoeveel kabels met afgeknapte of beschadigde lightning connectortjes heb ik wel niet voorbij zien komen! En hoeveel met USB-C? I.d.d.; niet één.

  Bij lightning ligt de hele boel open en bloot waar bij USB-C zowel de connector als de poort veel beter beschermd zijn. Naar mijn idee is USB-C dus vooral de sterkere optie.

  En je hoeft geen nieuwe lader te kopen toch bij overstappen? Allen een USB-C kabeltje. Die je op elke straathoek voor 1,50 kunt mee graaien. Of zal Apple er weer een eigen chipje insteken om de inkomsten te verzekeren?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Deels heeft ie wel gelijk en ook weer niet.

  Ik heb inderdaad al meerdere USB-C kabels liggen, dus ik hoef echt niet zo’n kutkabel van 40 Euro van Apple te kopen, die andere werkt ook gewoon. En een charger hoef je ook niet te kopen, want die verandert niet.

  Dat alles bij Apple (veel? te?) duur is geef ik hem wel gelijk in. De prijzen zijn echt de pan uit gerezen.

  Grootste voordeel vind ik dat straks gewoon alle apparaten met dezelfde kabel kunnen laden en dat ik niet steeds kabels moet gaan verwisselen. Overigens vond ik lightning destijds nog een goede beslissing omdat toendertijd die andere mini USB stekker bij “het andere team” in gebruik was en dat is me toch een flutstekker zeg.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  KarelWillem op 17 januari 2019 08:31
  Ik lees hier een paar keer dat USB-C minder robuust is dan lightning. Waar is dat op gebaseerd? Hoeveel kabels met afgeknapte of beschadigde lightning connectortjes heb ik wel niet voorbij zien komen! En hoeveel met USB-C? I.d.d.; niet één.

  Ben ik met je eens. Vermoedelijk denkt men dan aan die wat oudere micro-USB rommel (heet die zo?). Die stekkers waren echt slecht en hadden erg vaak last van slechte contacten en niet-laden.

  USB-C is echt wel een stevige en stabiele stekker.

 • Profielfoto
  Max

  Laat USB-C maar komen, kunnen er weer een aantal kabels de tas uit.

  Ik was sceptisch over USB-C maar nu ik het zelf gebruik wil ik niet meer terug, super handig alles via 1 kabel (power video geluid data etc) die ook nog eens aan twee kanten het zelfde is, love it!

 • Profielfoto
  Bart119

  Ik ben ook grotendeels pro USB-C.

  De concurrentie stapt hier ook op over, dus binnen x tijd kan ik gewoon iedereen zijn oplader gebruiken, ongeacht welk merk van telefoon die persoon heeft. Als je nu met 4 vrienden pakwek op roadtrip gaat heeft de ene lightning-kabel nodig, de andere USB-C, de andere Micro-USB, en nummer 4 loopt nog met een simpele Nokia met een rond pinnetje rond.

  Nadeel van het verhaal, ik heb nog geen enkele USB-C kabel in mijn bezit, en de lightningkabels zijn – ondanks het feit dat ik in mijn ogen alles behalve voorzichtig ben met mijn telefoon – robuust genoeg om jaren mee te gaan waardoor ik zo toch al meerdere kabeltjes heb.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  De overstap van 30 pins naar Lightning was ook niet op alle fronten perfect. Lightning is een vinding van Apple. Het is een veelzijdige poort met redelijk wat vernuftigheden ingebouwd. Zo kan de poort switchen tussen laden, data en audio-modus en detecteert het zelf de benodigde pin layout.

  Maar er zit ook een beveiliging in te valideren of gecertificeerde aansluitingen worden gebruikt.

  In elke Lightning kabel moet een piepklein chipje worden ingebouwd in het stekkertje. Daarnaast vangt Apple licentiekosten op de gebruikte aansluiting en is het (mede daarom) een vreselijk dure kabel in vergelijking met de oude 30-pins aansluiting. Ik kan me significante prijsverhogingen herinneren.

  Sinds 2012 heeft de EU fabrikanten gemaand om de oplaad poort te standaardiseren (USB), een grote afwijking hierin was … Apple.

  Begrijpelijk vanuit het standpunt van licentiegelden. Lightning levert Apple gewoon geld op.

  Maar … ook het USB consortium stond niet stil, evenals Intel en nog wat fabrikanten en we kregen te maken met USB-C (de aansluiting) alsmede de standaard (protocollen, etc). En daar zat veel moois tussen.

  Om een paar zaken te noemen: laadvermogen, transmisiesnelheid van data, ondersteuning voor meerdere protocollen en toepassingen en een stekker die – evenals Lightning – op twee manieren in de poort gestoken kan worden (er is geen ‘boven’ of ‘onder’).

  “Maar dat kan Lightning toch ook allemaal” … Niet helemaal …

  Een paar verschillen:

  Het standaard laadvermogen is 12watt, met de meest nieuwe iPhones is het opgehoogd tot 29watt.

  USB-C: 100 watt

  Data mode en overdrachtssnelheid: 480 Mbps (3.84 megabyte per seconde)

  USB-C: 5000 Mbps ( 40 megabyte ) of 10000 Mbps ( 80 megabyte per seconde)

  Video ondersteuning: via een dongle met ingebouwde chip : 1600-x 900, via in-chip upscaling naar 1080p

  USB-C: 4K en 8K

  Ik heb hier steeds meer apparatuur met een USB-C connector (externe schijf, notebook, zakelijke telefoon, etc) en ik kan niet echt een probleem vinden. De kabels zijn gewoon sterk. De speciale kabels die je kunt kopen om je telefoon op te laden – mits van een degelijk merk – doen het prima en zijn steving.

  En dan synchronisatie … Sja … Ik heb twee 128GB iPads van de kinderen vol met films mogen synchroniseren via iTunes.

  En ik heb een MP3 speler met 256GB kaartje gekoppeld via en USB 3.0 kabel. De performance van het kaartje is goed, maar niet perfect. En dan nog, synchronisatie tijden:

  iPad Mini 4 – 128: ongeveer 30 tot 40 minuten per apparaat

  MP3 Speler met 256GB SD kaart: ongeveer 20 tot 25 minuten

  En dat zijn dus geen optimale snelheden. De computer waarmee dit gebeurd ondersteund zowel 5Gbps en 10Gbps USB-C Transfer snelheden. Kabels zijn gecertificeerde USB kabels, dus daar ligt het niet aan. En zodra de externe SSD via de USB-C wordt aangesloten dan vliegt het vele malen sneller …

  Dus waarom dat sentiment naar de Lightning port … Hij is niet eens magnetisch zoals de Magsafe adapter …

  Van mij mag Apple morgen overstappen op USB-C. Maar goed, ze zullen wel zo hun (commerciele) redenen hebben om het niet te snel te doen.

 • Profielfoto
  Specter

  Poezenbeest op 16 januari 2019 17:07
  Jensen…. nuff said!

  Jensen, dat is zo…1999. Ik verdenk hem dat hij hooguit een 📲-4S in zijn broekzak heeft zitten.

 • Profielfoto
  Ree

  Wat een gezeik om niks.

  Als je een nieuwe iPhone koopt, krijg je er een kabel bij en je oude kabels gebruik je bij je oude iPhone. En als je die verkoopt, gebruik je ze bij je iPad, of je geeft ze weg. Who gives a sh*t.

  Tuurlijk, als je nu 10 kabels hebt en ze echt allemaal nodig hebt, ja dan moet je 9 extra kabels kopen. Poep gebeurt.

  Sinds ik een iPhone met Qi charging heb, heb ik geen kabel meer aangeraakt. Er liggen er een stuk of 10 stof te vangen. ’t Is niet anders:)

  En Jensen? Wie is dat? en als-ie denkt dat Steve Jobs nog steeds die kabels verkoopt…