Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 januari 2019

Een duur 2018: Apple verving 11 miljoen iPhone-accu’s

Het is geen geheim meer. De verkoopcijfers van de iPhone zijn in het laatste kwartaal van 2018 lager dan verwacht. In een brief noemde CEO Tim Cook niet alleen problemen in China, maar ook gebruikers die hun accu voor een verlaagde prijs hebben laten vervangen.

Hoe groot de impact van het batterij-vervangingsprogramma precies was, wisten we echter niet. Nu is er wel een cijfer. De accu van maar liefst 11 miljoen iPhones werd in 2018 vervangen. In een normaal jaar zouden dat 1 tot 2 miljoen exemplaren zijn.

Impact accu-vervangingsprogramma iPhone

Apple-CEO Tim Cook deelde dit cijfer tijdens een meeting met Apple-medewerkers. Een van de medewerkers heeft het doorgespeeld naar het blog Daring Fireball.

Het was in 2018 mogelijk om de accu van een iPhone 6 of nieuwer voor € 29,- in plaats van € 89,- te laten vervangen. Dit speciale vervangingsprogramma werd opgezet nadat bekend werd dat een versleten accu zorgt voor een trage werking. Apple deed dit naar eigen zeggen met de beste bedoelingen, namelijk de levensduur van versleten accu’s verlengen. Consumenten waren echter not amused en Apple moest zich verontschuldigen voor het gebrek aan transparantie.

iphone accu
Klik/tap voor groter.

Hoeveel impact het programma voor vervanging van de iPhone-batterij precies heeft gehad, blijft onduidelijk. Een aantal consumenten zal ongetwijfeld gekozen hebben om een nieuwe accu te nemen en het nog een jaartje met hun oude toestel uit te zitten.

Prijs permanent lager

Sinds 1 januari 2019 is de prijs voor het vervangen van de accu weer verhoogd. Apple rekent € 49,- voor klassieke iPhone met home-knop en € 69 voor een toestel met Face ID. Je accu laten vervangen wordt aangeraden als deze minder dan 80 procent van de originele capaciteit heeft. (Zie ook ➝ Zo werkt het nieuwe batterijbeheer voor iPhone)

Reageer op artikel:
Een duur 2018: Apple verving 11 miljoen iPhone-accu’s
Sluiten