‘Intel wil Apple’s belangrijkste chipmeester als CEO’

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Wie 15 jaar geleden had gezegd dat Apple in 2019 de meeste innovatieve chipmaker zou zijn, werd voor gek verklaard. Toch is het nu zo. Apple floreert met zijn eigen A-chips, terwijl Intel het moeilijk heeft. Geen wonder dat het bedrijf Apple’s chipmeester Johny Srouji als nieuwe CEO wil.

Intel is hard op zoek naar een nieuwe CEO en volgens het Amerikaanse Axios staat Srouji hoog op de shortlist. Hij werkte voordat hij Apple’s Senior Vice President of Hardware Technologies werd 12 jaar voor Intel. Daarna vertrok hij kort naar IBM, maar sinds 2008 zwaait hij de scepter bij Apple.

Intel heeft weinig kandidaten over

Intel is al meer dan een half jaar op zoek naar een nieuwe CEO, maar de lijst wordt steeds korter. Volgens Bloomberg zijn drie kandidaten en een aantal insiders afgehaakt. Het bedrijf zoekt een nieuwe CEO omdat de vorige, Brian Krzanich, een relatie met een medewerker kreeg. Er is wel een interim CEO, maar die is niet van plan te blijven.

Johny Srouji Apple
Johny Srouji in een Apple-laboratorium – Klik/tap voor groter.

Of Apple’s chipmeester interesse in een rol als CEO heeft is onduidelijk. Zijn vertrek zou voor Apple in ieder geval een gevoelig verlies zijn, want onder het bewind van Srouji is een zeer sterke chipafdeling opgezet. Apple gebruikte in 2010 voor het eerst zijn eigen chips in de iPad en iPhone 4. Dat was de Apple A4-chip. Anno 2019 zijn we bij de Apple A12-chip die onder andere in de iPad Pro zit. Deze chip is op vele gebieden sneller dan Intel-processors in de MacBook Air en zelfs de MacBook Pro.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Chipmeester! In mijn tijd was dat de meester bij wie je dubbele Flippo’s kon ruilen. 😊

   

  Btw, deze meneer lijkt op die boef uit The Sopranos.

 • Profielfoto
  Jesper

  Interessant. Als die-hard Mac gebruiker vanaf het eerste uur, speel al een tijdje met de gedachte om over te stappen naar Windows, simpelweg omdat de hardware op dit moment veel meer keuze bied en op vele vlakken sneller is. Maar met deze ontwikkeling twijfel ik toch weer wat betreft de toekomst van Intel.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Jesper op 16 januari 2019 15:52
  Interessant. Als die-hard Mac gebruiker vanaf het eerste uur, speel al een tijdje met de gedachte om over te stappen naar Windows, simpelweg omdat de hardware op dit moment veel meer keuze bied en op vele vlakken sneller is. Maar met deze ontwikkeling twijfel ik toch weer wat betreft de toekomst van Intel.

  Ik mis de logica. MacOS en Windows gebruiken beide Intel cpu’s, wat in dit bericht houd jou tegen om over te stappen als je MacOS in wilt ruilen voor Windows? Speculatie op een mogelijke Apple Soc in toekomstige Macs een zoektocht naar een CEO?

 • Profielfoto
  Jesper

  Elduderino op 16 januari 2019 21:30

  Jesper op 16 januari 2019 15:52
  Interessant. Als die-hard Mac gebruiker vanaf het eerste uur, speel al een tijdje met de gedachte om over te stappen naar Windows, simpelweg omdat de hardware op dit moment veel meer keuze bied en op vele vlakken sneller is. Maar met deze ontwikkeling twijfel ik toch weer wat betreft de toekomst van Intel.

  Ik mis de logica. MacOS en Windows gebruiken beide Intel cpu’s, wat in dit bericht houd jou tegen om over te stappen als je MacOS in wilt ruilen voor Windows? Speculatie op een mogelijke Apple Soc in toekomstige Macs een zoektocht naar een CEO?

  Dat Apple mogelijk Intel voorbijstreeft wat de snelheid van de processors betreft en daarmee in de toekomst mogelijk sneller zal zijn dan Intel. Het klopt dat zowel Apple nu ook Intel chips heeft, maar zeker niet de snelste die op dit moment verkrijgbaar zijn omdat Apple schoonheid en design belangrijker vinden dan performance.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Jesper op 16 januari 2019 22:24
   
  Het klopt dat zowel Apple nu ook Intel chips heeft, maar zeker niet de snelste die op dit moment verkrijgbaar zijn omdat Apple schoonheid en design belangrijker vinden dan performance.

  Design = How It Works.

 • Profielfoto
  Frans

  Zijn vertrek zou voor Apple in ieder geval een gevoelig verlies zijn

  Ach, als Apple hem terug zou willen kopen ze toch gewoon Intel.;-)