Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 16 januari 2019

‘Intel wil Apple’s belangrijkste chipmeester als CEO’

Wie 15 jaar geleden had gezegd dat Apple in 2019 de meeste innovatieve chipmaker zou zijn, werd voor gek verklaard. Toch is het nu zo. Apple floreert met zijn eigen A-chips, terwijl Intel het moeilijk heeft. Geen wonder dat het bedrijf Apple’s chipmeester Johny Srouji als nieuwe CEO wil.

Intel is hard op zoek naar een nieuwe CEO en volgens het Amerikaanse Axios staat Srouji hoog op de shortlist. Hij werkte voordat hij Apple’s Senior Vice President of Hardware Technologies werd 12 jaar voor Intel. Daarna vertrok hij kort naar IBM, maar sinds 2008 zwaait hij de scepter bij Apple.

Intel heeft weinig kandidaten over

Intel is al meer dan een half jaar op zoek naar een nieuwe CEO, maar de lijst wordt steeds korter. Volgens Bloomberg zijn drie kandidaten en een aantal insiders afgehaakt. Het bedrijf zoekt een nieuwe CEO omdat de vorige, Brian Krzanich, een relatie met een medewerker kreeg. Er is wel een interim CEO, maar die is niet van plan te blijven.

Johny Srouji Apple
Johny Srouji in een Apple-laboratorium – Klik/tap voor groter.

Of Apple’s chipmeester interesse in een rol als CEO heeft is onduidelijk. Zijn vertrek zou voor Apple in ieder geval een gevoelig verlies zijn, want onder het bewind van Srouji is een zeer sterke chipafdeling opgezet. Apple gebruikte in 2010 voor het eerst zijn eigen chips in de iPad en iPhone 4. Dat was de Apple A4-chip. Anno 2019 zijn we bij de Apple A12-chip die onder andere in de iPad Pro zit. Deze chip is op vele gebieden sneller dan Intel-processors in de MacBook Air en zelfs de MacBook Pro.

Reageer op artikel:
‘Intel wil Apple’s belangrijkste chipmeester als CEO’
Sluiten