Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 januari 2019

‘iMessage’ voor iedereen? Apple onderzoekt opvolger SMS/MMS

Gebruikers van een iPhone, iPad of Mac hebben met iMessage een luxepositie. Iedereen met een Apple-apparaat is direct gratis vanuit de standaard Berichten-app bereikbaar. Er is meer dan alleen SMS of MMS. Op Android is dit er niet, al werkt Google er wel aan.

De zoekgigant heeft gekozen om RCS (Rich Communication Services) als opvolger van SMS en MMS te omarmen. Dit is een protocol dat steun van de brancheorganisatie van telecomproviders heeft. Nu blijkt dat Apple ook onderzoekt of deze standaard in de iPhone gebruikt kan worden.

Apple en Rich Communication Services

Eerder dit jaar kondigde Google al aan dat RCS onder de noemer ‘Chat’ in Android geïntegreerd zal worden. Als zowel iOS als Android het ondersteunen, wordt het mogelijk om gratis via de Berichten-app gratis te communiceren zonder te betalen voor SMS’jes. Heeft een van de twee kanten geen RCS? Dan wordt het bericht als SMS verstuurd, net als iMessage dus.

Klik/tap voor groter.

Dat Apple ondersteuning voor deze nieuwe standaard onderzoekt, blijkt uit een gelekte presentatie van brancheorganisatie GSMA. De organisatie waar telecomproviders in vertegenwoordigd zijn, zegt dat er met Apple gepraat wordt over een toekomst zonder SMS. Er zou vanuit de telecomproviders flinke druk op Apple worden uitgevoerd om de opvolger van SMS en MMS te ondersteunen.

Nét niet al het goede van iMessage en FaceTime

RCS klinkt veelbelovend. Het ondersteunt zowel individuele gesprekken als groepsgesprekken en kan ook gebruikt worden voor videobellen. Een nadeel is echter dat gesprekken niet versleuteld zijn.

Steve Jobs had ooit het plan om FaceTime open source te maken. Wishful thinking, maar het gebeurde nooit. Straks wel met RCS? Het is belangrijk om te onthouden dat Apple de nieuwe standaard onderzoekt, maar of deze ook in iOS geïmplementeerd wordt, is alles behalve zeker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘iMessage’ voor iedereen? Apple onderzoekt opvolger SMS/MMS
Sluiten