‘iMessage’ voor iedereen? Apple onderzoekt opvolger SMS/MMS

Door: Raymon Mens - 11 reacties
iMessage MMS SMS RCS
(Afbeelding Apple / bewerking OMT)

Gebruikers van een iPhone, iPad of Mac hebben met iMessage een luxepositie. Iedereen met een Apple-apparaat is direct gratis vanuit de standaard Berichten-app bereikbaar. Er is meer dan alleen SMS of MMS. Op Android is dit er niet, al werkt Google er wel aan.

De zoekgigant heeft gekozen om RCS (Rich Communication Services) als opvolger van SMS en MMS te omarmen. Dit is een protocol dat steun van de brancheorganisatie van telecomproviders heeft. Nu blijkt dat Apple ook onderzoekt of deze standaard in de iPhone gebruikt kan worden.

Apple en Rich Communication Services

Eerder dit jaar kondigde Google al aan dat RCS onder de noemer ‘Chat’ in Android geïntegreerd zal worden. Als zowel iOS als Android het ondersteunen, wordt het mogelijk om gratis via de Berichten-app gratis te communiceren zonder te betalen voor SMS’jes. Heeft een van de twee kanten geen RCS? Dan wordt het bericht als SMS verstuurd, net als iMessage dus.

iMessage MMS SMS RCS
Klik/tap voor groter.

Dat Apple ondersteuning voor deze nieuwe standaard onderzoekt, blijkt uit een gelekte presentatie van brancheorganisatie GSMA. De organisatie waar telecomproviders in vertegenwoordigd zijn, zegt dat er met Apple gepraat wordt over een toekomst zonder SMS. Er zou vanuit de telecomproviders flinke druk op Apple worden uitgevoerd om de opvolger van SMS en MMS te ondersteunen.

Nét niet al het goede van iMessage en FaceTime

RCS klinkt veelbelovend. Het ondersteunt zowel individuele gesprekken als groepsgesprekken en kan ook gebruikt worden voor videobellen. Een nadeel is echter dat gesprekken niet versleuteld zijn.

Steve Jobs had ooit het plan om FaceTime open source te maken. Wishful thinking, maar het gebeurde nooit. Straks wel met RCS? Het is belangrijk om te onthouden dat Apple de nieuwe standaard onderzoekt, maar of deze ook in iOS geïmplementeerd wordt, is alles behalve zeker.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  doctor_apple

  Een heel kleine correctie: Rich Communication Services (oorspronkelijk Rich Communication Suite) is een standaard reeds sinds 2007 in ontwikkeling.

  Het is een standaard die niet lauter op software berust en uit de koker komt van de GSM Association (GSMA). Dit betekend dat er ook telefoons (of andere apparaten) met RCS ondersteuning kunnen komen die een geen Smartphone zijn: zoals dat reeds met SMS het geval is. RCS is een heel pakket aan mogelijkheden.

  Het moet gezien worden als een ‘drager’ waar je zelf nog diensten aan toe kunt voegen. Het zou Apple sieren dit op te nemen in zijn eigen besturingssysteem, daar – behalve het Android kamp – ook de rest van de wereld dit gaat gebruiken, operators het wereldwijd aan het implementeren zijn (of reeds al draaiende hebben in sommige gevallen) …

  Het keer op keer genoemde nadeel van versleuteling is echter klink klare onzin. RCS is als opvolger van SMS en MMS. Het is een complete standaard waar een scala aan toepassingen wordt beschreven (nee, niet “Apps”, maar mogelijkheden tot gebruik). Daar wordt tevens een mogelijkheid in geboden om (programma/binaire) gegevens te versturen over RCS … Daarmee gebruik je niet de generieke “text of bericht” mogelijkheid, maar de mogelijkheid tot het bezorgen van een pakketje met data … Dat kunnen dus versleutelde gegevens zijn.

  Aangezien de transport laag universeel is (RCS), het ook op het niveau van de CARRIER wordt ondersteund kun je nu universele applciaties ontwikkelen die met (theoretisch) alle apparaten die RCS ondersteunen kan werken, ongeacht merk, type, verbindingstype, etc.

  Dus RCS is niet “evil”, verre van een product van “Google” en ook geen uitvinding van “Apple”. Het is verworden tot een onderdeel van de telecommunicatiestandaard(en) die gebruikt worden voor GSM/UMTS/LTE/5G connectiviteit … Hardware en Software …

  Het niet opnemen van RCS zou net zoiets zijn als (ten tijde van het uikomen van 3G met MMS) het niet ondersteunen van MMS functionaliteit of de mogelijkheid tot het voeren van een tweede gesprek (‘in de wacht zetten van mensen’). Dat zijn allemaal “toepassingen” die beschreven zijn in de standaard.

  Samsung onderteund het reeds, Google + alles op Android vanaf nu ook (3/4 markt) en nu is het dus wachten op Apple …

   

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Ligt het aan mij? Of ben ik de enige die MMS de mislukking binnen de telecom wereld van de vorige eeuw vindt?

  Altijd ellende als mensen mij gingen MMS-en. Los van de onoverzichtelijke kosten die daaraan verbonden waren.

  Prima een nieuwe SMS standaard.  Ik denk dat Apple iMessage gewoon daarnaast blijft hanteren. Net als nu. Met groen en blauw als kenmerkend verschil.

   

   

   

 • Profielfoto
  Night

  Ik neem tenminste aan dat RCS geen screensharing en zo ondersteunt. Dat kan nu (nog) wel binnen iMessage.

 • Profielfoto
  App69

  doctor_apple op 7 januari 2019 17:17
  Een heel kleine correctie: Rich Communication Services (oorspronkelijk Rich Communication Suite) is een standaard reeds sinds 2007 in ontwikkeling.

  Het is een standaard die niet lauter op software berust en uit de koker komt van de GSM Association (GSMA). Dit betekend dat er ook telefoons (of andere apparaten) met RCS ondersteuning kunnen komen die een geen Smartphone zijn: zoals dat reeds met SMS het geval is. RCS is een heel pakket aan mogelijkheden.

  Het moet gezien worden als een ‘drager’ waar je zelf nog diensten aan toe kunt voegen. Het zou Apple sieren dit op te nemen in zijn eigen besturingssysteem, daar – behalve het Android kamp – ook de rest van de wereld dit gaat gebruiken, operators het wereldwijd aan het implementeren zijn (of reeds al draaiende hebben in sommige gevallen) …

  Het keer op keer genoemde nadeel van versleuteling is echter klink klare onzin. RCS is als opvolger van SMS en MMS. Het is een complete standaard waar een scala aan toepassingen wordt beschreven (nee, niet “Apps”, maar mogelijkheden tot gebruik). Daar wordt tevens een mogelijkheid in geboden om (programma/binaire) gegevens te versturen over RCS … Daarmee gebruik je niet de generieke “text of bericht” mogelijkheid, maar de mogelijkheid tot het bezorgen van een pakketje met data … Dat kunnen dus versleutelde gegevens zijn.

  Aangezien de transport laag universeel is (RCS), het ook op het niveau van de CARRIER wordt ondersteund kun je nu universele applciaties ontwikkelen die met (theoretisch) alle apparaten die RCS ondersteunen kan werken, ongeacht merk, type, verbindingstype, etc.

  Dus RCS is niet “evil”, verre van een product van “Google” en ook geen uitvinding van “Apple”. Het is verworden tot een onderdeel van de telecommunicatiestandaard(en) die gebruikt worden voor GSM/UMTS/LTE/5G connectiviteit … Hardware en Software …

  Het niet opnemen van RCS zou net zoiets zijn als (ten tijde van het uikomen van 3G met MMS) het niet ondersteunen van MMS functionaliteit of de mogelijkheid tot het voeren van een tweede gesprek (‘in de wacht zetten van mensen’). Dat zijn allemaal “toepassingen” die beschreven zijn in de standaard.

  Samsung onderteund het reeds, Google + alles op Android vanaf nu ook (3/4 markt) en nu is het dus wachten op Apple …

   

  Geeuw.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  App69 op 7 januari 2019 18:52

   

   

  Geeuw.

  Omdat het niet binnen de 140 of 160 tekens was of kun je een iets meer onderbouwd antwoord communiceren. Want “geeuw” kan ook betekenen: dat jij moe bent of mogelijk moeite hebt met het verwerken van de gebrachte informatie danwel verlegen zit om aandacht …

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Versleuteling werkt alleen als beide kanten het snappen. Ik lees in het verhaal van doctor Apple dat het ‘niet is uitgesloten’ maar tevens dat niet gedefinieerd #hoedan. Dat zou betekenen dat Google, Apple en andere implementers keuze hebben en dus ook dat die keuze dan weer incompatibel kan uitpakken. Of mis ik iets?

 • Profielfoto
  KR1275

  Wat is er lux aan iMessage?? Ik kan me niet heugen wanneer ik het voor het laatst heb gebruik. Ik mis niks.

 • Profielfoto
  steveb

  dik 5 jaar te laat
  iMessage for all had voor messenger en whatsapp moeten komen

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  KR1275 op 7 januari 2019 20:40
  Wat is er lux aan iMessage?? Ik kan me niet heugen wanneer ik het voor het laatst heb gebruik. Ik mis niks.

  iMessage zorgt ervoor dat je een berichtendienst gebruikt die privacyvriendelijk werkt en zowel sms als berichten over het internet ondersteunt zodat je niet met die gegevensverzamelende Whatsapp-meuk hoeft te werken. Jij mist niks, maar je mag er zeker van zijn dat Facebook (dat WA ooit kocht voor 19 miljard!) ook niks mist van jou.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Alexander Henket op 7 januari 2019 19:51
  Versleuteling werkt alleen als beide kanten het snappen. Ik lees in het verhaal van doctor Apple dat het ‘niet is uitgesloten’ maar tevens dat niet gedefinieerd #hoedan. Dat zou betekenen dat Google, Apple en andere implementers keuze hebben en dus ook dat die keuze dan weer incompatibel kan uitpakken. Of mis ik iets?

  Precies dat! RCS kun je zien als een beschrijving voor providers hoe bepaalde zaken op het netwerk in te richten, als een standaard voor telefoonbouwers om hun software in chips compatible te maken met de volledige standaard en als richtlijn voor software-bouwers van “Apps” (bovenop het besturingssysteem) om ofwel de standaard gedefinieerde berichtentypen en mogelijkheden van RCS te gebruiken (ongecodeerde berichten, video’s, audio, etc) of de mogelijkheid om RCS als “data transporteur” te gebruiken. In dat geval wordt het bericht doorgegeven en is men afhankelijk van de verwerking van de bovenliggende software voor het tonen van een eventuele boodschap (of wederom muziek, video of afbeeldingen).

  Je kunt het als volgt zien: een voorvertoning in de Finder werkt met bestanden die Apple standaard in het OS heeft beschreven. Heb je een (exotisch) bestandsformaat waar je een speciaal programma voor nodig hebt, zal de Finder niet weten wat er te tonen valt. Mogelijk krijg je zelfs een blanco icoon omdat het bestandstype, has of MIMEtype) wordt herkend.

  Dat wil niet zeggen dat het om een “loos” bestand gaat, maar bijvoorbeeld om een PGP bericht of een ‘exotisch’ bestand, bijvoorbeeld bestand van een ander systeem.

  Hiervoor is een zogeheten “handler” (afhandelingsprogramma) voor nodig, en dat kan een toepassing zijn als iMessage of iets anders, zoals een versleutelingsprogramma.

  Dus de standaard ligt vast, voor de complexere toepassingen is er de vrijheid, maar daarmee ook mogelijkheden.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Apple moet veel breder denken en niet autistisch vasthouden aan alleen het Apple eco systeem.