Night
Night Nieuws 11 januari 2019

iMacs van eind 2012 toegevoegd aan ‘vintage’ lijst

Apple voegt eind januari twee Macs toe aan hun lijst van oude en verouderde producten. Het betreft de 21,5 en 27-inch versie van de iMac, die eind 2012 zijn uitgebracht. Dat blijkt uit een interne memo van Apple, waar website MacRumors de hand op heeft weten te leggen.

Deze lijst bestaat uit twee delen. Als eerste staan hier oude producten op. Deze worden al langer dan vijf jaar en minder dan zeven jaar niet meer worden gemaakt. Apple heeft de service voor deze oudere hardwareproducten beëindigd, al zijn er soms kleine uitzonderingen.

Daarnaast bevat de lijst ook verouderde producten. Dit zijn producten die al langer dan zeven jaar niet meer worden gemaakt. Apple heeft alle services voor verouderde hardwareproducten zonder uitzonderingen beëindigd. Tevens kunnen serviceproviders geen onderdelen voor deze verouderde producten meer bestellen.

iMac
iMacs van eind 2012 zijn toegevoegd aan de lijst van oude en verouderde producten (klik/tap voor groter)

Late 2012 iMac krijgt wel een verlengde serviceperiode

Hoewel de genoemde iMacs wel aan de lijst van oude en verouderde producten worden toegevoegd, krijgen deze machines nog wel een verlengde serviceperiode. Dat houdt in dat deze iMacs nog tot eind januari 2021 door een erkende Apple serviceprovider gerepareerd zal kunnen worden.

Deze verlenging is het gevolg van een proef die Apple in januari 2018 startte en in augustus werd uitgebreid. Ook andere Apple producten hebben een verlengde service periode gekregen. Het betreft de iPhone 4S, iPhone 5, de midden 2012 modellen van de MacBook Air en de MacBook Pro’s van midden 2012 tot begin 2013.

Deze verlengde service en reparatiemogelijkheid staat los van de aparte reparatieprogramma’s die voor bepaalde modellen in het leven is geroepen. Deze zijn voornamelijk bedoeld om mogelijke defecten in die modellen (voortijdig) te repareren.

Dat deze iMacs zeven jaar na fabricage op deze lijst terecht komen is natuurlijk niet zo vreemd. De verlengde serviceperiode zal echter wel veel mensen aanspreken. Veel van deze iMacs zijn namelijk nog gewoon dagelijks in gebruik. Het is dan ook een van de oudste machines die nog gewoon macOS Mojave kan draaien. Dat zegt ook wel iets over de kwaliteit van deze generatie iMacs.

 

Reageer op artikel:
iMacs van eind 2012 toegevoegd aan ‘vintage’ lijst
Sluiten