Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 januari 2019

Bij Huawei wordt tweeten via een iPhone zwaar bestraft

Dat Apple’s concurrenten wel eens vanaf een iPhone tweeten, is een bekende ‘blunder’ en eigenlijk niet zo’n big deal. Behalve bij de Chinese fabrikant Huawei, want daar worden medewerkers die een iPhone voor publieke communicatie gebruiken zwaar gestraft.

Op het officiële Twitter-account van de fabrikant werd op 1 januari een nieuwjaarswens geplaatst. Je kon het al raden, die werd verzonden via Twitter voor iOS. Natuurlijk gaven fans meteen kritiek en de tweet werd snel verwijderd, maar twee medewerkers zien nu de gevolgen.

‘Schade aan merk Huawei veroorzaakt’

In een interne memo, die ingezien werd door persbureau Reuters, bespreekt Huawei de zaak. De Tweet werd geplaatst door een externe marketeer die wordt niet bestraft. Zijn managers echter wel. Ze krijgen een lagere functie en hun salaris wordt met ruim 5.000 yuan (€ 638) verminderd. Bovendien wordt het salaris van een van de medewerkers een jaar lang bevroren. Geen uitzicht op promotie.

Huawei twitter voor iPhone
Klik/tap voor groter.

Drastische maatregelen. Zeker nu blijkt dat de medewerker die de tweet moest versturen problemen had met de VPN-verbinding op zijn computer en de Tweet noodgedwongen via zijn iPhone moest versturen. In China is Twitter namelijk geblokkeerd en moet een VPN gebruikt worden om het sociale netwerk te benaderen. Toch is de Chinese fabrikant ervan overtuigd dat er flinke schade aan het merk Huawei is veroorzaakt.

In de fout met aanval op camera iPhone

Wij vragen ons af wat de straf voor de medewerker die het een goed idee vond om een met een DSLR-camera gemaakte foto als smartphone-foto te presenteren. Daar werd het Chinese merk in de zomer namelijk op betrapt. (Zie → Goede camera? Samsung en Huawei flessen de boel)

Reageer op artikel:
Bij Huawei wordt tweeten via een iPhone zwaar bestraft
Sluiten