Raymon Mens
Raymon Mens HomeKit 14 januari 2019

Comfortabel zappen: HomeKit maakt afstandsbediening TV overbodig

Tijdens technologiebeurs CES 2019 maakte Apple bekend dat iTunes, AirPlay 2 en HomeKit naar een aantal televisies komen. Zo kun je zonder tussenkomst van een Apple TV meteen vanaf een iPhone, iPad of Mac streamen en op iTunes gekochte films bekijken. Maar dat blijkt niet alles.

HomeKit gaat zappen ook comfortabeler maken. Een iPhone kan namelijk als afstandsbediening dienen voor televisies met HomeKit. Zo kun je direct vanaf het lockscherm je TV inschakelen, zappen, het volume bedienen en meer.

HomeKit als afstandsbediening voor TV

Hoe de precieze implementatie eruit gaat zien is onbekend, maar iOS 12.2 bevat al een beginnetje voor de nieuwe functie. Dat heeft een slimme Twitteraar ontdekt. Naast het in- en uitschakelen van de televisie wordt het ook mogelijk om het volume en de helderheid van het scherm in te stellen, de invoerbron te selecteren en de beeldmodus aan te passen.

Er komt ook ondersteuning voor knopsimulatie. Daarmee kunnen speciale functies die op een afstandsbediening zitten (zoals het openen van een menu) gesimuleerd worden.

AirPlay 2 controle
Klik/tap voor groter.

Beschikbaar in iOS 12.3?

Het leuke is dat HomeKit zich ook via Siri laat bedienen. Dus je kunt straks ook tegen je iPhone zeggen: “Hey Siri, schakel de TV in op kanaal 3” en het zal gebeuren. Het wordt ook mogelijk om commando’s voor je televisie in scenes te integreren. De functie komt mogelijk naar iOS 12.3. Dat staat gepland voor het voorjaar en dan komen ook de eerste televisies met AirPlay 2 en HomeKit uit. Apple houdt zelf een lijst bij met fabrikanten die aanhaken. Samsung, LG en Sony zijn in ieder geval aan boord.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Comfortabel zappen: HomeKit maakt afstandsbediening TV overbodig
Sluiten