Groepsbellen FaceTime tijdelijk onmogelijk door beschamende bug

Door: Raymon Mens - 8 reacties

Apple heeft te maken met een beschamende bug die ervoor zorgt dat groepsgesprekken via FaceTime tijdelijk onmogelijk zijn. De iPhone-maker heeft de dienst zelf uit de lucht gehaald nadat bekend werd dat het via FaceTime mogelijk was om de microfoon van contacten te activeren zonder dat ze hoefden op te nemen.

Daarmee kon FaceTime worden gebruikt als spionage-tool. De bug was eenvoudig te misbruiken: je belt een contact op FaceTime, start een groepsgesprek en voegt jezelf toe als deelnemer. Op dat moment was de audio (en soms video) van het contact al te horen. Zelfs als je niet opgenomen werd.


UPDATE: Deze bug is in iOS 12.1.4 opgelost


FaceTime als afluister-mechanisme

Over de precieze impact van de bug gaan verschillende verhalen. Zo beweert een aantal gebruikers dat het alleen mogelijk is om tijdens het overgaan te luisteren, maar anderen beweren dat het tot 20 minuten mogelijk was om te luisteren. Soms kon ook video bekeken worden voor het opnemen. Dat gebeurde als een deelnemer een gesprek weigerde door zijn iPhone te vergrendelen.

De oorzaak van de bug is goed te verklaren. Op het moment dat een FaceTime-gesprek gestart wordt, zet Apple de microfoon en camera van de iPhone al open. Zelfs als een contact nog niet opgenomen heeft. Dit zorgt voor een snelle initiatie van het gesprek. Wanneer een deelnemer aan een groepsgesprek toegevoerd wordt, ontvangt hij alle audio en video van alle andere deelnemers. Apple lijkt hier simpelweg vergeten te zijn te checken of er eigenlijk al wel opgenomen is.

macOS Mojave 10.14.1 groep facetime
Klik/tap voor groter.

Oplossing later deze week

Voor nu is groepsbellen met FaceTime onmogelijk gemaakt. Apple heeft dit op zijn servers uitgeschakeld, blijkt uit een update op de statuspagina van het bedrijf uit Cupertino. Een iOS-update zal deze bug herstellen, die moet later deze week uitkomen en dan is FaceTime voor groepen weer beschikbaar. Voor de duidelijkheid: het is nog steeds mogelijk om een-op-een-gesprekken te voeren, alleen de groepsfunctionaliteit is uit de lucht.

De bug is sinds oktober 2018 aanwezig, toen werd FaceTime-groepsbellen aan iOS 12.1 toegevoegd. Of er ook actief misbruik van het lek gemaakt is kon Apple nog niet zeggen.

Reacties

8 reacties
  • Profielfoto
    dakdekker

    Waarom beschamend? Zolang iets door mensen wordt gemaakt zal er wel ergens een fout in zitten. De enige die geen fouten maken zijn zij die niets doen en dat is echt beschamend. Als er al naar een oplossing wordt gezocht en men in de toekomst dit tracht te vermijden zijn ze al op een goede weg.

    Ik krijg hier regelmatig klachten en steeds zijn er mensen bij die het vanzelfsprekend vinden dat alles probleemloos verloop. Dit zijn dikwijls ook dezelfde mensen die denken dat ze zelf perfect zijn en voor de rest twee linker handen hebben.

  • Profielfoto
    Spinozo

    Ze kunnen in de logs van iCloud wel terug kunnen vinden hoe vaak dit misbruikt is. Ik vind het niet zo’n ernstig probleem, je moet maar net iets super privé’s uitkramen net op het moment dat iemand dit trucje uitvoert….

  • Profielfoto
    steveb

    Zou Facebook dit al (lang) weten?
    Lol

  • Profielfoto
    peterharte

    Beschamende bug? Objectieve verslaggeving of stemmingmakerij?

  • Profielfoto
    monty python

    Belangrijk is dat ze er gevoelig voor worden. Zo’n bug passeert bij Google of FB zonder erg omdat voor hun gebruikers privacy totaal niet uitmaakt. Apple kan zich dit hoe langer hoe minder permitteren en is aan zichzelf verplicht snel oplossingen te zoeken, of beter ze te vermijden. En zo krijg je alsmaar betere privacy.

  • Profielfoto
    xaddict

    Oef. Ontslagrondje?

  • Profielfoto
    GuZ

    Deze vage acties van Facetime – dat men elkaar nog kan horen of zelfs zien na het ophangen heb ik ook in 1-1 calls ervaren, niet alleen in groepen. Als je facetime op meerdere devices hebt (bv laptop, telefoon en ipad) dan is het meestal een puinhoop.

  • Profielfoto
    thebest07111

    What happens on you Iphone stays on your Iphone.

     

    Uhuh