Raymon Mens
Raymon Mens Accessoires 14 januari 2019

Google trekt de stekker uit Chromecast Audio

Rust in vrede, kleine Chromecast Audio. De productie van de kleine dongle, die door Google in 2015 gelanceerd werd, stopt. Dat heeft de zoekgigant tegenover AndroidPolice bevestigd. Het audio-equivalent van de Chromecast kon gebruikt worden om draadloos audio te streamen naar ‘domme’ speakers of een stereo-installatie.

De dongle is nog steeds bij diverse retailers en webshops verkrijgbaar, maar wordt niet meer geproduceerd. Zodra de huidige voorraden op zijn, volgt geen aanvulling meer. De zoekgigant zegt wel dat de Chromecast Audio nog software-updates blijft ontvangen.

Google Home als opvolger Chromecast Audio

Google rechtvaardigt de productiestop met het argument dat de markt voor speakers aan het veranderen is. De zoekgigant is van plan meer te investeren in zijn Home-luidsprekers dan in deze dongle. De afgelopen jaren zijn slimme speakers steeds populairder geworden.

Hoewel de Chromecast van een ouderwetse speaker een ‘slimme’ speaker kan maken, bevat de dongle de Google Assistant niet. Het is puur een manier om bestaande speakers aan een multiroom-omgeving toe te voegen. Op moment van schrijven is de dongle nog steeds in de Nederlandse Google Store verkrijgbaar, maar in de Amerikaanse winkel is de dongle reeds uitverkocht.

chromecast audio
Klik/tap voor groter.

Video Chromecast blijft bestaan

Dit wil niet zeggen dat de Chromecast Video ook verdwijnt. In oktober vernieuwde Google zijn HDMI-dongle nog. De Chromecast heeft een 15 procent snellere chip gekregen en kan nu ook 1080p met 60 frames per seconde afspelen. De vorige versie was beperkt tot 30 frames per seconde en kon alleen 720p-video met 60 fps tonen. (Zie ook → Google Chromecast 3 brengt kleine verbeteringen)

Reageer op artikel:
Google trekt de stekker uit Chromecast Audio
Sluiten