Google Assistant komt ook naar oudere speakers Sonos

Door: Raymon Mens - 10 reacties
Google Assistant Sonos

Sonos ondersteunt al een tijdje Amazon Alexa op zijn speakers, waaronder de Sonos One en Beam. Daar hebben wij als Nederlanders en Belgen echter vrij weinig aan. Ondersteuning voor Google Assistant, die wél Nederlands spreekt, laat lang op zich wachten. Eind vorig jaar kwam ook nog eens het nieuws dat die ondersteuning werd uitgesteld, terwijl de concurrentie links en rechts wel de slimme assistent ondersteunt.

Gelukkig heeft Google zelf nu goed nieuws. Tijdens CES 2019, ‘s werelds grootste elektronicabeurs, bevestigde de zoekgigant dat Google Assistant naar Sonos-producten komt. Nu horen we je al denken: “Maar dat wisten we toch al lang?” Klopt, maar er is een twist.

Niet alleen Sonos One en Beam

Google houdt het niet bij de nieuwere Sonos One en Beam. De complexe virtuele assistent komt namelijk ook naar oudere speakers van Sonos. Modellen die uitkwamen voor de hele hype rondom slimme speakers begon dus. Dat is prima nieuws voor iedereen die al talloze speakers van het audiomerk in huis heeft en aan de slag willen met slimme speakers. Denk aan het aanzetten van je favoriete album door de naam te noemen, of vragen naar het weer van morgen.

Zowel voor de nieuwere speakers als de oudere modellen geldt dat het nog niet duidelijk is wanneer je de assistent kunt verwachten. Ook wilde Google niet precies zeggen welke oudere speakers dan ondersteuning voor zijn assistent krijgen.

Google Assistant in 2019 beschikbaar

Deze zet past in het bredere plaatje van Sonos. Het is een merk dat liever zijn productlijn uitbreidt dan continu consumenten verplicht een nieuwere versie van hetzelfde product te kopen. Ook is het een mooie goedmaker na het slechte nieuws van een paar maanden geleden. Want vergis je niet: twee jaar geleden beloofde het bedrijf al dat Google Assistant naar zijn speakers zou komen. Na een boel uitstel lijkt het in 2019 dan eindelijk te gaan gebeuren. Er straat trouwens ook een nieuwe speaker op het programma. (Zie ook → Sonos werkt aan extra surround speaker voor Playbar en Playbase)

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  djneo

  Apparaten zonder microfoons ? hoe gaat dat werken, dat je er heen kan casten.

 • Profielfoto
  Webbiker

  Ja precies, hoe dan? Volgens mij hebben mijn PLAY:3 speakers geen microfoon. Komt de Google Assistant dan ingebakken in de Sonos app op mijn iPhone?

 • Profielfoto
  xaddict

  Als er nu een microfoon blijkt te zitten in mijn Play:1 dan gaat mijn zomer project dit jaar zijn om die eruit te halen… geen zin om afgeluisterd te worden door Google en dat dan vervolgens “per ongeluk” dat doorgestuurd wordt naar al mijn vrienden.

  Ja ik weet dat dat Alexa was, but still…

 • Profielfoto
  langbeest

  Laten we gewoon even afwachten….duzzz

 • Profielfoto
  bechris60

  Ik denk dat het gewoon gaat werken net zoals Alexa nu ook werkt op oudere speaker. Een Google Home mini kan dan gewoon de oudere sonos apparaten aansturen. Dat kan de echo (dot) nu ook al.

 • Profielfoto
  Mous

  Voor wie zich afvraagt hoe dit kan; elke Sonos speaker met True Play heeft al microfoons ingebouwd voor de tuning van het geluid. Die kunnen met een software-update ook voor dit soort zaken worden gebruikt.

 • Profielfoto
  djneo

  Mous op 9 januari 2019 16:14
  Voor wie zich afvraagt hoe dit kan; elke Sonos speaker met True Play heeft al microfoons ingebouwd voor de tuning van het geluid. Die kunnen met een software-update ook voor dit soort zaken worden gebruikt.

  Dit klopt niet
  https://support.sonos.com/s/article/3251?language=nl_NL

  Alleen de One en de Playbar hebben microfoons die geschikt zijn voor een voice assistant

  De Play:5 heeft een microfoon voor True play maar dit alleen op een enkele sku en worden niet gebruikt omdat er tijdens het ontwikkel proces van True Play toch is gekozen voor de microfoon in een mobiel apparaat

 • Profielfoto
  Reinier666

  Sonos flinkt dit vaker.

  Zo zou airplay ook op alle (jazeker, alle…) speakers komen. Zoals we nu weten kwam dat uiteindelijk alleen op nieuwe modellen (wat geheel logisch is)

  eerst zien, dan geloven dus.

   

 • Profielfoto
  bonestaak

  djneo op 9 januari 2019 11:23
  Apparaten zonder microfoons ? hoe gaat dat werken, dat je er heen kan casten.

  Theoretisch door de speaker als microfoon te gebruiken.

 • Profielfoto
  RobertWebbe

  En dan nu het verlossende antwoord: door een Google Home speaker te kopen, bijvoorbeeld de mini, en dan de Sonos te selecteren als standaard muziekspeler in plaats van de ingebouwde speaker. Daar moeten nog wel softwareupdates voor komen voor zowel de Sonos speakers als de Google Home speakers.