Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 30 januari 2019
Leestijd: 3 minuten

Facebook betaalde tieners voor installeren spionage-app

Net wanneer je denkt dat we alle misstappen van Facebook wel gehad hebben, blijkt er toch weer iets aan het licht te komen. Vandaag is bekend geworden dat het sociale netwerk van Mark Zuckerberg tieners en jongeren betaalde voor het installeren van een spionage-app. Die bracht hun volledige surfgedrag, app-gebruik en inhoud van alle verstuurde berichten in kaart.

Uit een onderzoek van TechCrunch blijkt dat Facebook de afgelopen drie jaar data van betaalde vrijwilligers heeft verzameld. Het sociale netwerk betaalde participanten van tussen de 13 en 25 tot wel 35 dollar per maand. De spionage-app werd tegen Apple’s regels in buiten de App Store om gedistribueerd.

Facebook Research maakte het bont

Tieners en jongeren moesten in ruil voor cadeaubonnen een app genaamd Facebook Research installeren. Dat kan met recht een spionage-app genoemd worden, want alle activiteit op een smartphone werd naar Facebook doorgestuurd. Dat deed de app door een VPN-verbinding naar een server van Zuckerberg op te zetten. Alle communicatie op een smartphone ging zo eerst langs het sociale netwerk, voordat deze het internet op ging.

Daar blijft het echter niet bij. Facebook verplichtte tieners en jongeren ook om een zogenaamd root-certificaat te installeren. Dat is een certificaat dat een server in staat stelt om versleutelde berichten in te zien. Zo kon niet alleen gezien worden welke websites en apps iemand gebruikte, maar was ook de inhoud van berichten die bijvoorbeeld via iMessage verzonden werden voor Facebook zichtbaar. Net als e-mails, zoekopdrachten en andere privacygevoelige activiteit.

Klik/tap voor groter.

Inzicht in groei concurrentie

Waarom doet Facebook dit? Heel simpel. Het sociale netwerk wil zicht houden op de groei van concurrenten. Vooral tieners en jongeren hebben steeds minder met Facebook, maar wel met Instagram en WhatsApp. Die diensten werden door het bedrijf van Mark Zuckerberg gekocht of in het geval van Snapchat gekopieerd.

Voordat Facebook Research gelanceerd werd, deed het sociale netwerk dit door middel van Facebook Protect. Een VPN-app die in de markt werd gezet als nuttig voor extra beveiliging, maar ook alle internetverkeer in kaart bracht. Apple haalde deze app uit de App Store, dus moest het bedrijf van Mark Zuckerberg met een alternatief komen.

Tegen regels Apple

Waarom zou je dit als gebruiker doen? Simpel, geld. Dit is een prima zakcentje voor tieners en ze hoeven er eigenlijk niets voor te doen. Zij kunnen echter niet inschatten wat de gevolgen zijn van dataverzameling op zo’n intiem niveau. Bovendien lijkt het er sterk op dat het programma in strijd is met Apple’s regels. De app werd buiten de app store om verspreid met zogenaamde enterprise-certificaten voor iPhone. Die zijn bedoeld om werkgevers in staat te stellen intern apps uit te rollen. Ze mogen echter niet op consumententelefoons gebruikt worden. Een woordvoerder van Facebook meldt dat het programma niet in strijd is met Apple’s regels, maar legt niet uit waarom dan niet.

Facebook heeft er ten slotte alles aan gedaan om zijn betrokkenheid te verbergen. Pas op het allerlaatste moment voor gebruikers de app installeren, komt de naam van het sociale netwerk naar boven. Tieners werden op Instagram en Snapchat enthousiast gemaakt voor een “betaald onderzoek naar gedrag op sociale media”. Ook de pagina waar ze zich inschrijven noemt nergens dat het een onderzoek van Facebook is. Inmiddels is de app offline gehaald. Apple heeft nog niet gereageerd.

Facebook Research 001
Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Facebook betaalde tieners voor installeren spionage-app
Sluiten