Facebook betaalde tieners voor installeren spionage-app

Door: Raymon Mens - 15 reacties
facebook hack

Net wanneer je denkt dat we alle misstappen van Facebook wel gehad hebben, blijkt er toch weer iets aan het licht te komen. Vandaag is bekend geworden dat het sociale netwerk van Mark Zuckerberg tieners en jongeren betaalde voor het installeren van een spionage-app. Die bracht hun volledige surfgedrag, app-gebruik en inhoud van alle verstuurde berichten in kaart.

Uit een onderzoek van TechCrunch blijkt dat Facebook de afgelopen drie jaar data van betaalde vrijwilligers heeft verzameld. Het sociale netwerk betaalde participanten van tussen de 13 en 25 tot wel 35 dollar per maand. De spionage-app werd tegen Apple’s regels in buiten de App Store om gedistribueerd.

Facebook Research maakte het bont

Tieners en jongeren moesten in ruil voor cadeaubonnen een app genaamd Facebook Research installeren. Dat kan met recht een spionage-app genoemd worden, want alle activiteit op een smartphone werd naar Facebook doorgestuurd. Dat deed de app door een VPN-verbinding naar een server van Zuckerberg op te zetten. Alle communicatie op een smartphone ging zo eerst langs het sociale netwerk, voordat deze het internet op ging.

Daar blijft het echter niet bij. Facebook verplichtte tieners en jongeren ook om een zogenaamd root-certificaat te installeren. Dat is een certificaat dat een server in staat stelt om versleutelde berichten in te zien. Zo kon niet alleen gezien worden welke websites en apps iemand gebruikte, maar was ook de inhoud van berichten die bijvoorbeeld via iMessage verzonden werden voor Facebook zichtbaar. Net als e-mails, zoekopdrachten en andere privacygevoelige activiteit.

Mark Zuckerberg Facebook
Klik/tap voor groter.

Inzicht in groei concurrentie

Waarom doet Facebook dit? Heel simpel. Het sociale netwerk wil zicht houden op de groei van concurrenten. Vooral tieners en jongeren hebben steeds minder met Facebook, maar wel met Instagram en WhatsApp. Die diensten werden door het bedrijf van Mark Zuckerberg gekocht of in het geval van Snapchat gekopieerd.

Voordat Facebook Research gelanceerd werd, deed het sociale netwerk dit door middel van Facebook Protect. Een VPN-app die in de markt werd gezet als nuttig voor extra beveiliging, maar ook alle internetverkeer in kaart bracht. Apple haalde deze app uit de App Store, dus moest het bedrijf van Mark Zuckerberg met een alternatief komen.

Tegen regels Apple

Waarom zou je dit als gebruiker doen? Simpel, geld. Dit is een prima zakcentje voor tieners en ze hoeven er eigenlijk niets voor te doen. Zij kunnen echter niet inschatten wat de gevolgen zijn van dataverzameling op zo’n intiem niveau. Bovendien lijkt het er sterk op dat het programma in strijd is met Apple’s regels. De app werd buiten de app store om verspreid met zogenaamde enterprise-certificaten voor iPhone. Die zijn bedoeld om werkgevers in staat te stellen intern apps uit te rollen. Ze mogen echter niet op consumententelefoons gebruikt worden. Een woordvoerder van Facebook meldt dat het programma niet in strijd is met Apple’s regels, maar legt niet uit waarom dan niet.

Facebook heeft er ten slotte alles aan gedaan om zijn betrokkenheid te verbergen. Pas op het allerlaatste moment voor gebruikers de app installeren, komt de naam van het sociale netwerk naar boven. Tieners werden op Instagram en Snapchat enthousiast gemaakt voor een “betaald onderzoek naar gedrag op sociale media”. Ook de pagina waar ze zich inschrijven noemt nergens dat het een onderzoek van Facebook is. Inmiddels is de app offline gehaald. Apple heeft nog niet gereageerd.

Facebook Research 001
Klik/tap voor groter.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Antaeus

  Dus…

 • Profielfoto
  Antaeus

  Begint een beetje een enge man te worden, die Mark Zuckerberg!

 • Profielfoto
  gipsman

  Is hij er niet van door gegaan met de ‘uitvinding’(Facebook dus) van de Winkelvoss brothers ? Of was dit een hoax?

 • Profielfoto
  xaddict

  @gipsman: zie de film “The social network”. Daar zitten toch wel wat feiten in.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Dat je Facebook toestaat om jouw ALLES in te zien is leuk en aardig (ik keur het af maar for the sake of my point…), de data van anderen is daarmee dus ook in handen van Facebook. Je brengt voor een schamele 20 dollar jezelf niet alleen in gevaar maar iedereen waarmee je communiceert ook. Zonder dat zij dat weten,ook nog eens.

   

 • Profielfoto
  Ziegler

  Er zijn inderdaad een paar ethische kanttekeningen te plaatsen bij deze actie van FB.

 • Profielfoto
  Wyodor

  “Facebook has been paying users ages 13 to 35 up to $20 per month plus referral fees”

  “Het sociale netwerk betaalde participanten van tussen de 13 en 25 tot wel 35 dollar per maand”

  Wat is het nou?

 • Profielfoto
  MacDon

  Zo blij dat ik er mee gestopt ben. En het doet me goed te lezen dat ik niet de enige ben. Wederom een grens overschreden. Ethiek? Welnee! Daar doen we niet aan🤫

 • Profielfoto
  Melle

  Problematisch toch dit allemaal. Maarja, jongeren worden sinds jaar en dag misleidt, verleid en bespeeld door reclame bedrijven.

  Niets nieuws onder de zon, maar de schaal en systematiek kan door het platform Facebook wel naar ongelegen hoogtes groeien, en de uitkomst dus ook…

 • Profielfoto
  Edwin

  Het wordt steeds gekker met dat Facebook! Ik doe al niets meer met FB maar ik denk er steeds harder over na om zelfs mijn FB account te verwijderen. (Als dat al echt mogelijk is!) …Ik vind de gedachte dat Whatsapp ook van FB is steeds enger worden!

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Edwin op 30 januari 2019 15:54
  Het wordt steeds gekker met dat Facebook! Ik doe al niets meer met FB maar ik denk er steeds harder over na om zelfs mijn FB account te verwijderen. (Als dat al echt mogelijk is!) …Ik vind de gedachte dat Whatsapp ook van FB is steeds enger worden!

  Waarom heb je het nog steeds?

 • Profielfoto
  Niels

  Of de dataverzameling zelf ethisch verantwoord is, is een ander verhaal. Maar we hebben het hier toch om betaalde vrijwilligers? Deze ‘moesten’ dus helemaal niks, maar zijn hier na eigen keuze op ingestapt?

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Zoals als gezegd, is een veertienjarige niet instaat om de gevolgen hiervan juist in te schatten. Bovendien kreeg FB op deze manier ook gegevens van mensen die hier niet om gevraagd hebben. De communicatie met vrienden en familieleden werd immers ook afgetapt. Ik hoop dat deze datagraaier nu eens een keer flink wordt aangepakt.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Volgens Facebook besta ik niet en heb ik nooit bestaan.

  Ik kan niet zeggen dat ik me daardoor slechter of beter voel.

 • Profielfoto
  Martin55

  @Zerk daar zou ik niet zo zeker van zijn, zodra je communiceert met iemand die wel Facebook gebruikt, hebben ze ook gegevens van jou.
  Dus ook als het contact niet via Facebook loopt! Immers heeft die Facebook gebruiker via de algemene voorwaarden geaccepteerd dat “alles” gevolgd mag worden