Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 17 januari 2019

Dataverzameling en profiling? Gebruikers Facebook hebben geen idee

Er is de afgelopen tijd voortdurend aandacht voor de onderwerpen Facebook en privacy. Het bedrijf van Mark Zuckerberg rolde vorig jaar van het ene schandaal in het andere en heeft bovendien weer nieuwe kopzorgen. Zorgt dat er ook voor dat gebruikers kritisch worden? Verre van, blijkt uit een nieuw onderzoek.

Zo’n 74 procent van gebruikers van Facebook heeft geen idee dat het sociale netwerk op grote schaal data verzamelt en een profiel opbouwt. Daarin staan interesses, politieke voorkeur, relatiestatus, opleidingsniveau en werk. Adverteerders gebruiken deze data voor tracking en targeting.

Niet bekend, wel bezwaarlijk

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Amerikaanse non-profit Pew Research. De onderzoekers lieten 963 Amerikaanse volwassenen met een Facebook-account de pagina voor advertentievoorkeuren bekijken. Het merendeel wist niet dat die pagina bestond en dat Facebook deze data verzamelt. Een meerderheid (51 procent) zei het echter wel bezwaarlijk te vinden dat deze data verzameld wordt.

Facebook blijkt wel goed in het vaststellen van de interesses van zijn gebruikers. Volgens 59 procent van de respondenten waren de door het sociale netwerk verzamelde interesses correct. In 27 procent van de gevallen zat Facebook er echter helemaal naast. De data over de politieke voorkeur van gebruikers is echter wel een beetje gekleurd. In de VS zijn namelijk slechts twee grote stromingen en het sociale netwerk wist in 73 procent van de gevallen gebruikers goed te profilen.

facebook interesses dataverzameling
Klik/tap voor groter.

Europa is kritisch

Mag dit eigenlijk allemaal wel? Dat is de vraag waar de Europese toezichthouders zich binnenkort over gaan buigen. Op initiatief van de Duitse privacywaakhond is namelijk een Europees onderzoek bezig naar de praktijken van Facebook. De vraag is of het sociale netwerk van Mark Zuckerberg de Europese privacywet (GDPR/AVG) eigenlijk wel respecteert.

De nieuwe wet is sinds mei 2018 van kracht. Het sociale netwerk zou door het verzamelen van gegevens zonder medeweten van gebruikers in overtreding zijn. Het gaat dan voornamelijk om schaduwprofielen. Dit zijn profielen van gebruikers die geen Facebook-account hebben of niet ingelogd zijn. Door tracking pixels te gebruiken, kan het sociale netwerk echter toch een profiel van een gebruiker opbouwen. Dit profiel is niet in te zien of te verwijderen en daar schuurt het. (Zie ook → Europa broedt op harde maatregelen tegen Facebook)

Reageer op artikel:
Dataverzameling en profiling? Gebruikers Facebook hebben geen idee
Sluiten