Dataverzameling en profiling? Gebruikers Facebook hebben geen idee

Door: Raymon Mens - 8 reacties

Er is de afgelopen tijd voortdurend aandacht voor de onderwerpen Facebook en privacy. Het bedrijf van Mark Zuckerberg rolde vorig jaar van het ene schandaal in het andere en heeft bovendien weer nieuwe kopzorgen. Zorgt dat er ook voor dat gebruikers kritisch worden? Verre van, blijkt uit een nieuw onderzoek.

Zo’n 74 procent van gebruikers van Facebook heeft geen idee dat het sociale netwerk op grote schaal data verzamelt en een profiel opbouwt. Daarin staan interesses, politieke voorkeur, relatiestatus, opleidingsniveau en werk. Adverteerders gebruiken deze data voor tracking en targeting.

Niet bekend, wel bezwaarlijk

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Amerikaanse non-profit Pew Research. De onderzoekers lieten 963 Amerikaanse volwassenen met een Facebook-account de pagina voor advertentievoorkeuren bekijken. Het merendeel wist niet dat die pagina bestond en dat Facebook deze data verzamelt. Een meerderheid (51 procent) zei het echter wel bezwaarlijk te vinden dat deze data verzameld wordt.

Facebook blijkt wel goed in het vaststellen van de interesses van zijn gebruikers. Volgens 59 procent van de respondenten waren de door het sociale netwerk verzamelde interesses correct. In 27 procent van de gevallen zat Facebook er echter helemaal naast. De data over de politieke voorkeur van gebruikers is echter wel een beetje gekleurd. In de VS zijn namelijk slechts twee grote stromingen en het sociale netwerk wist in 73 procent van de gevallen gebruikers goed te profilen.

facebook interesses dataverzameling
Klik/tap voor groter.

Europa is kritisch

Mag dit eigenlijk allemaal wel? Dat is de vraag waar de Europese toezichthouders zich binnenkort over gaan buigen. Op initiatief van de Duitse privacywaakhond is namelijk een Europees onderzoek bezig naar de praktijken van Facebook. De vraag is of het sociale netwerk van Mark Zuckerberg de Europese privacywet (GDPR/AVG) eigenlijk wel respecteert.

De nieuwe wet is sinds mei 2018 van kracht. Het sociale netwerk zou door het verzamelen van gegevens zonder medeweten van gebruikers in overtreding zijn. Het gaat dan voornamelijk om schaduwprofielen. Dit zijn profielen van gebruikers die geen Facebook-account hebben of niet ingelogd zijn. Door tracking pixels te gebruiken, kan het sociale netwerk echter toch een profiel van een gebruiker opbouwen. Dit profiel is niet in te zien of te verwijderen en daar schuurt het. (Zie ook → Europa broedt op harde maatregelen tegen Facebook)

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Jamie Yang

  We waren toch niet anders gewend van de lizard ?

 • Profielfoto
  wensink

  Facebook doet aan profiling? What do you know..

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Haha, mijn pagina Advertentie-voorkeuren is nogal, eh… leeg geloof ik.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  KarelWillem op 17 januari 2019 14:39
  Haha, mijn pagina Advertentie-voorkeuren is nogal, eh… leeg geloof ik.

  Oh? Jenkomt niet op internet?;-)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Kwestie van zo ongeveer alles blokkeren, uitzetten, stopzetten, etc.

  Je bent er op dagelijkse basis druk mee. .;) Dat gecombineerd met een Facebook adblocker. Het is bij mij daarom vrij rustig op Facebook. Ik zie en deel alleen wat voor mij echt van belang en leuk is.

 • Profielfoto
  Afroman

  KarelWillem op 17 januari 2019 16:42
  Kwestie van zo ongeveer alles blokkeren, uitzetten, stopzetten, etc.

  Je bent er op dagelijkse basis druk mee. .;) Dat gecombineerd met een Facebook adblocker. Het is bij mij daarom vrij rustig op Facebook. Ik zie en deel alleen wat voor mij echt van belang en leuk is.

  Lekker naïef. Er is echt wel een heel profiel van je opgebouwd ondanks de adblockers

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Ja, alsof FB die adblockers niet kent en niet weet te omzeilen.

  Maar wel een lekker veilige bubbel.