Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 januari 2019

Europa broedt op harde maatregelen tegen Facebook

Facebook had in 2018 op zijn zachtst gezegd een slecht jaar. Het bedrijf van Mark Zuckerberg was betrokken bij talloze privacyschandalen en kwam meermaals onhandig uit de hoek. Nu dient het eerste probleem voor 2019 zich alweer aan. Europa broedt naar verluidt op harde maatregelen tegen het sociale netwerk.

Achter de voorgenomen maatregelen zit wederom het Bundeskartellamt, de mededingingsautoriteit in Duitsland. Deze instantie trok ook de kar toen het datadelen tussen WhatsApp en Facebook aangepakt werden. Dit leidde tot een excuus van Facebook en een (tijdelijke) stop van het delen van data.

Duitsland voorop met maatregelen

Nu heeft het Bundeskartellamt zijn pijlen weer op Facebook gericht en de kans is groot dat Europa opnieuw meegaat. Het Duitse marktorgaan is van mening dat het sociale netwerk van Mark Zuckerberg zijn machtspositie op de markt misbruikt. Dit zou geleid hebben tot het verzamelen van informatie zonder medeweten van de gebruikers.

De Duitse krant Bild am Sonntag meldt dat de waakhond Facebook al heeft gesommeerd te stoppen met het verzamelen van bepaalde gegevens. De komende weken volgt naar verluidt een overleg tussen Europese toezichthouders. Dan wordt bepaald welke stappen zullen worden ondernomen. Mogelijk zal het sociale netwerk ook worden bestraft voor het overtreden van de Europese privacywet.

creepy mark zuckerberg is creepy
Klik/tap voor groter.

Eerste GDPR/AVG-boete voor Facebook?

De nieuwe Europese privacywet, in het Nederlands de algemene verordening gegevensbescherming (AVG), is sinds mei 2018 van kracht. Facebook zou door het verzamelen van gegevens zonder medeweten van gebruikers echter in overtreding zijn. Daarom kan een boete van ongeveer 10 miljoen euro worden opgelegd, oftewel 2 procent van de jaaromzet. In het ergste geval kan de boete oplopen tot 4 procent van de jaaromzet, oftewel maximaal 20 miljoen euro.

Dat laatste kan echter alleen als een bedrijf de beginselen of grondslagen van de AVG overtreedt. Een van die grondslagen is Privacy By Design, oftewel het maken van producten of software met data-minimalisatie in het achterhoofd. Denk daarnaast aan standaardinstellingen die privacyvriendelijk zijn. Of het bedrijf van Zuckerberg deze principes hanteert, is wat ons betreft op zijn minst twijfelachtig. Verwacht dus vuurwerk. (Zie ook → Interne documenten Facebook online: 4 pittige onthullingen)

Reageer op artikel:
Europa broedt op harde maatregelen tegen Facebook
Sluiten