Europa broedt op harde maatregelen tegen Facebook

Door: Raymon Mens - 5 reacties
Facebook glitch

Facebook had in 2018 op zijn zachtst gezegd een slecht jaar. Het bedrijf van Mark Zuckerberg was betrokken bij talloze privacyschandalen en kwam meermaals onhandig uit de hoek. Nu dient het eerste probleem voor 2019 zich alweer aan. Europa broedt naar verluidt op harde maatregelen tegen het sociale netwerk.

Achter de voorgenomen maatregelen zit wederom het Bundeskartellamt, de mededingingsautoriteit in Duitsland. Deze instantie trok ook de kar toen het datadelen tussen WhatsApp en Facebook aangepakt werden. Dit leidde tot een excuus van Facebook en een (tijdelijke) stop van het delen van data.

Duitsland voorop met maatregelen

Nu heeft het Bundeskartellamt zijn pijlen weer op Facebook gericht en de kans is groot dat Europa opnieuw meegaat. Het Duitse marktorgaan is van mening dat het sociale netwerk van Mark Zuckerberg zijn machtspositie op de markt misbruikt. Dit zou geleid hebben tot het verzamelen van informatie zonder medeweten van de gebruikers.

De Duitse krant Bild am Sonntag meldt dat de waakhond Facebook al heeft gesommeerd te stoppen met het verzamelen van bepaalde gegevens. De komende weken volgt naar verluidt een overleg tussen Europese toezichthouders. Dan wordt bepaald welke stappen zullen worden ondernomen. Mogelijk zal het sociale netwerk ook worden bestraft voor het overtreden van de Europese privacywet.

creepy mark zuckerberg is creepy
Klik/tap voor groter.

Eerste GDPR/AVG-boete voor Facebook?

De nieuwe Europese privacywet, in het Nederlands de algemene verordening gegevensbescherming (AVG), is sinds mei 2018 van kracht. Facebook zou door het verzamelen van gegevens zonder medeweten van gebruikers echter in overtreding zijn. Daarom kan een boete van ongeveer 10 miljoen euro worden opgelegd, oftewel 2 procent van de jaaromzet. In het ergste geval kan de boete oplopen tot 4 procent van de jaaromzet, oftewel maximaal 20 miljoen euro.

Dat laatste kan echter alleen als een bedrijf de beginselen of grondslagen van de AVG overtreedt. Een van die grondslagen is Privacy By Design, oftewel het maken van producten of software met data-minimalisatie in het achterhoofd. Denk daarnaast aan standaardinstellingen die privacyvriendelijk zijn. Of het bedrijf van Zuckerberg deze principes hanteert, is wat ons betreft op zijn minst twijfelachtig. Verwacht dus vuurwerk. (Zie ook → Interne documenten Facebook online: 4 pittige onthullingen)

Reuters

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Mooi zo. Gelukkig dat Europa dit doet. Hoe onhandig de wet ook, het zorgt voor de juiste druk op de bedrijven en de nodige verplichte aandacht voor privacy en data.

  Absolute minimale noodzaak op lange termijn.

 • Profielfoto
  wensink

  Europa broedt op harde maatregelen tegen het internet in het algemeen. Daar ben ik dan weer minder blij mee.

 • Profielfoto
  kschouten

  Daarom kan een boete van ongeveer 10 miljoen euro worden opgelegd, oftewel 2 procent van de jaaromzet. In het ergste geval kan de boete oplopen tot 4 procent van de jaaromzet, oftewel maximaal 20 miljoen euro.

  De jaaromzet van Facebook was in 2017 40,6 miljard dollar. Dus als die boete zoals aangegeven 2% van de jaaromzet dan kom je op een beduidend hoger bedrag uit dan 20 miljoen namelijk 812 miljoen dollar.

 • Profielfoto
  VxP

  Heerlijk nieuws. Hit them where it hurts the most.

 • Profielfoto
  whaha

  Allemaal overstappen op openbook als het uitkomt. Verlaat het zinkende schip!