Eerste nieuwe functies iOS 13 gelekt door betrouwbare bron

Door: Raymon Mens - 4 reacties
iOS 13

Ben jij klaar voor de eerste iOS 13-geruchten? Ze komen meteen uit een zeer betrouwbare bron. Bloomberg-reporter Mark Gurman heeft namelijk van zijn contacten binnen Apple vernomen wat de eerste, nieuwe functies zijn.

iOS 13 zou een compleet nieuw startscherm krijgen, veel verbeteringen naar CarPlay brengen en de iPad weer productiever maken. Dat laatste is goed nieuws voor de power users van de iPad Pro, want in iOS 12 werden amper verbeteringen aangebracht die van de iPad een flexibeler platform maakten.

Nieuw startscherm liet lang op zich wachten

Het is haast ongelofelijk, maar het startscherm (home screen) van iOS is sinds 2007 ongewijzigd. Het is altijd een rij met app-iconen geweest en niets meer. In iOS 13 komt daar naar verluidt eindelijk verandering in. Volgens Bloomberg was Apple eigenlijk al in iOS 12 van plan om dit aan te pakken, maar omdat vooral op stabiliteit en snelheid gefocust werd, stelde men het een jaartje uit. Details over welke vernieuwingen we precies zien zijn nog schaars.

Apple iPhone XS Max review
Klik/tap voor groter.

Dark Mode iOS 13

Het kon niet lang op zich laten wachten. In 2018 kreeg macOS een Dark Mode en in 2019 zijn de iPhone en iPad met iOS 13 aan de beurt. Een donkere modus komt vooral goed tot zijn recht op OLED-schermen van de iPhone X en iPhone XS. Daar is zwart ook echt zwart omdat er geen centrale backlight achter het scherm is. Pixels die zwart tonen, hoeven bij OLED geheel niet ingeschakeld te worden. Dat is ook nog eens gunstig voor de batterij. (Zie ook → macOS Mojave: de fascinerende, kleine details van Dark Mode)

Nieuwe functies iPad

Als Apple de iPad als serieus computerplatform neer wil zetten, zal het behoorlijk wat werk in iOS moeten verzetten om er een serieus productief apparaat van de maken. Zoals we in onze review van de iPad Pro 2018 schreven is de hardware top, maar voelt iOS erg beperkend. In iOS 13 is Apple van plan de iPad een stukje beter te maken. Volgens Bloomberg komt het nieuwe startscherm heel goed tot zijn recht op een iPad. Daarnaast komt er de mogelijkheid om meerdere exemplaren van dezelfde app te draaien en beter bestandsbeheer.

iPad Pro 2018 toetsenbord
Klik/tap voor groter.

iOS 13 wordt in juni onthuld

Apple onthult de toekomst van iOS ieder jaar in juni, tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC. Dan zien we of deze geruchten correct zijn en wat alle verbeteringen concreet inhouden. Na een onthulling in juni, start Apple meestal een publieke bèta in juli. De definitieve versie zal daarna in september op ieders iPhone en iPad belanden.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Frans

  Daarnaast komt er de mogelijkheid om meerdere exemplaren van dezelfde app te draaien en beter bestandsbeheer.

  Top! Vooral dat laatste.

 • Profielfoto
  Melle

  Het komt sowieso, dat de iPad een echte bruikbare computer wordt, alleen moeten we er veel geduld voor hebben…

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ook net een iPad Pro gekocht en zat al te bedenken om deze te verkopen omdat er veel zaken ontbreken of niet kunnen die je met een laptop wel kunt.

  Toch maar wachten op iOS 13 dan!:-)

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Een iPad is een iPad en een MacBook is een MacBook, zolang iOS iOS blijft en macOS macOS. Geen command line, geen java, geen Finder, en altijd dat kleine rotscherm. iPad voor echt werk == ongeschikt