Hoe Chinese smartphones van ‘copycats’ naar trendsetters veranderen

Door: Barry Kraakman - 9 reacties

Jarenlang werd Apple als dé innovator binnen de smartphone-industrie gezien. Hoewel het bedrijf nog steeds de prachtigste iPhones weet uit te brengen, is er op het gebied van hardware-innovatie de laatste jaren weinig spannends gebeurd in Cupertino. Natuurlijk is er de afgelopen jaren veel vernieuwd aan de iPhone, maar de meeste innovatie is onzichtbaar voor de gewone consument. Het verschil in soft- én hardware tussen de grotere Android-fabrikanten en Apple wordt dan ook steeds kleiner. Terwijl kleinere Chinese telefoonfabrikanten juist alles uit de kast halen om op te vallen. Ze innoveren. Maak kennis met de Vivo Apex 2019: de smartphone zonder knoppen, ports of uitsteeksels.

Vivo Apex 2019: de toekomst van smartphones?

Oftewel, een smartphone die compleet unibody is. Geen uitstekende knoppen. Geen aansluitingen voor een koptelefoon of stekker. Helemaal egaal. De Vivo Apex 2019 maakt vandaag zijn indrukwekkende debuut. Niet alleen als concept, maar ook als bestaand product. Chinese journalisten kregen het toestel namelijk in hun handen gedrukt.

Tijd om de innovatie uit te lichten. Het gehele toestel bestaat uit één stuk glas. Zelfs camera’s steken niet uit. Maar de Vivo Apex 2019 moet het echter niet enkel van zijn design hebben. Het Chinese merk demonstreert ook andere innovatieve technologie die de komende jaren mainstream gaat worden. Oftewel, je kijkt hier naar de toekomst van smartphones.

Vivo Apex 2019
Klik/tab voor groter

Vingerafdrukscanner, draadloos opladen en druksensoren

Zo heeft het toestel bijvoorbeeld een vingerafdrukscanner in het scherm. Dat is anno 2019 niet zo bijzonder meer, maar bij huidige toestellen moet de gebruiker zijn vinger op een specifieke plek leggen. De Vivo Apex 2019 maakt korte metten met die beperking. Gebruikers kunnen hun vinger op vrijwel heel het scherm plaatsen en zo hun toestel ontgrendelen.

Er is dus ook geen charging-port, waar je een oplader in kunt steken. In plaats daarvan is er een magnetische connector. Daarmee kun je het toestel draadloos opladen en bestanden overzetten. De bijgeleverde draadloze oplader is opvallend klein en bevestig je dus aan de zijkant van het toestel. Daardoor heb je ook geen last van de traditionele beperkingen van draadloos opladen. Druksensoren aan de zijkant zorgen ervoor dat er geen knoppen meer nodig zijn.

Speaker in scherm en onder de motorkap

Maar waar is de speaker dan? De Vivo Apex 2019 verandert het schermpaneel in een speaker, met behulp van trillingen. Dat is een schermtechnologie waarmee Samsung en LG ook experimenteren en die je de komende maanden in veel meer smartphones gaat zien.

Onder de motorkap vind je verder de Snapdragon 855, een 5G-moden en maar liefst 12GB aan werkgeheugen. 256GB aan opslaggeheugen maakt het pakketje af. Verder weten we weinig of niks over de rest van de specificaties. We zijn bijvoorbeeld erg benieuwd naar de camera. Dat is doorgaans de zwakke plek van dergelijke Chinese partijen.

Komende maand is Vivo aanwezig op het Mobile World Congress, waar de Apex 2019 ook zal worden gelanceerd. Dan horen we hopelijk meer over de beschikbaarheid en prijzen.

Waarom niet, Apple?

Natuurlijk moeten we reëel blijven. Apple is een grote speler met veel klanten, aandeelhouders en gezinnen waarvoor het verantwoordelijkheden heeft. Het is dus niet zo makkelijk meer als voorheen om onbewezen technologieën in iets als een iPhone te stoppen. Het moet functioneel en veilig zijn, tot op zekere hoogte voor iedereen werken én betrouwbaar zijn. Criteria die het voor Apple niet makkelijker maken om radicaal grote risico’s te nemen. En de innovatie vertraagt. Maar zeker niet stopt.

Langzamerhand moeten we accepteren dat Apple niet de meest innovatieve smartphone zal uitbrengen. China wordt meer en meer trendsetter op dit gebied. Maar ook Apple profiteert hiervan. Hoe meer innovatie, hoe meer verschillende soorten technieken. En de tijd zal uitwijzen wat werkt, en wat niet. Om Apple vervolgens te laten doen wat het altijd al deed; relatief nieuwe technieken op een overtuigende manier te implementeren in de smartphone die we allemaal zo graag gebruiken.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ondertussen:

  Meizu Zero is de eerste smartphone zonder knoppen, poorten of simkaartslot…

  https://androidworld.nl/nieuws/meizu-zero-officieel/

 • Profielfoto
  GoeieDag

  YonYom was toch echt de eerste!

 • Profielfoto
  icegodd

  Oled, 8 core CPU, veel beter camera voor maar “zo” €650 tegen een iPhone van €1200.

 • Profielfoto
  yellow

  Ze innoveren. Maak kennis met de Vivo Apex 2019: de smartphone zonder knoppen, ports of uitsteeksels.

  Er zijn nog steeds mensen die aan het janken en klagen zijn omdat de 3.5mm headphone jack verdwenen is…

  Het maakt niet uit wat Apple doet, het krijgt standaard bakken kritiek.

 • Profielfoto
  MIVE

  De crux zit er inderdaad in of je iets kunt maken dat in de enorme aantallen verkocht wordt waar Apple aan gewend is – waarbij ook telt dat iedere fout zwaar aangerekend wordt. Als zo’n chinees toestel ontploft zeggen we al snel “het was ook een chinees toestel”, niet waar?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Gemiste kans zeg ik dan.

  Het stuk raakt de essentie goed: Apple is zijn grote voorsprong kwijtgeraakt en rijdt ergens midden in het peloton mee… voor het hoogste startgeld.

  En het is ook niet zo dat Chinese toestellen in grote getale ontploffen hoor. Bovendien krijgt een Huawei of Xiaomi ook gewoon een rechtszaak aan de broek hoor, als hun toestellen spontaan dubbelvouwen.

 • Profielfoto
  gipsman

  Chinese smartphones: privacy? updates?

 • Profielfoto
  alaska

  Hij ziet er in ieder geval mooi uit, stukken mooier dan de iPhone i.m.o.
  Maar goed, bijna alle mobiele telefoons gaan toch in een hoesje.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, maar zo’n hoesje gaat niet over de voorkant helaas.

  En dan blijf je toch toch een zwarte balk op breedte van 70% van je scherm aankijken.