Binnenkort beschikbaar: VLC 4.0 krijgt ondersteuning voor AirPlay

Door: Night - 5 reacties
VLC
(Afbeelding: VLC)

Technologiebeurs CES 2019 bracht zoals altijd veel gadgets, maar Videolan, de maker van de populaire videospeler VLC, had een leuke verrassing. Het bedrijf kondigde aan dat het ondersteuning voor AirPlay de app toe gaat voegen. Daarnaast werd gehoopt dat VLC tijdens de beurs de grens van drie miljard downloads zou passeren.

De populaire videospeler had al enige tijd ondersteuning voor Chromecast. Nu komt ook de mogelijkheid om vanaf je iPhone, iPad of Android-apparaat naar de Apple TV of televisies met AirPlay 2 te streamen.

AirPlay in VLC 4.0 verwacht

Het beste van alles is dat AirPlay mogelijk al onderdeel is van de komende grote update, VLC 4, die over ongeveer een maand wordt verwacht. Tijdens een interview met Variety zei Jean-Baptiste Kempf namens het bedrijf:

Net als met Chromecast, zijn we van plan om AirPlay op elk platform te ondersteunen. Er is nu nog geen releasedatum. We zouden echter graag zien dat het deel uitmaakt van VLC 4, de volgende grote release waaraan we momenteel werken. We zullen vooraf laten weten wanneer we deze gaan uitbrengen.

 

VLC 3 miljard keer gedownload

Met de aankondiging dat de app AirPlay gaat ondersteunen, kwam nog een andere aankondiging. Het team achter VLC heeft tijdens CES 2019 de magische grens maar liefst drie miljard downloads gepasseerd. Videolan had speciaal voor deze gelegenheid een grote teller op hun stand staan.

VLC
Videolan heeft de drie miljardste download tijdens de CES 2019 gehaald. Foto: Janko Roettgers / Variety (klik/tap voor groter)

Ondersteuning VR en verbeterde media-bibliotheek

Kempf maakte ook bekend dat versie 4 van VLC ook verbeterde ondersteuning voor virtual reality krijgt. Hiermee kunnen gebruikers van apparaten zoals de HTC Vive 2D-films in een virtueel theater bekijken. Videolan zei dat het VR headsets gereverse engineered heeft om native support te bieden in VLC.

Waarom deze oplossing en niet gewoon de officiële software-kits die makers van VR-headsets beschikbaar stellen gebruiken? De verklaring is simpel. Dat zou ‘honderden megabytes’ aan de app hebben toegevoegd. De implementatie die op de CES 2019 werd gepresenteerd, omvatte echter slechts ongeveer 1 megabyte extra code. Efficiënt aangepakt dus.

Tenslotte wil het bedrijf ook de media-bibliotheek gaan aanpakken. Hiermee wil men de overstap van iTunes naar VLC vergemakkelijken. Kempf waarschuwde echter dat het niet de bedoeling is om een ​​complete mediacenter-oplossing te bouwen voor het beheren van grote media-bibliotheken. “We zullen nooit gaan concurreren met Plex of Kodi”, zei hij.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  En werkt dat dan met alle videobestanden of wordt dat gelimiteerd tot MP4 en MOV?

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Ik wil nog verder gaan: VLC ondersteunt weliswaar Chromecast, maar dan kan je geen ondertitels (.srt files) gebruiken. Ik zou benieuwd zijn of dat aangepakt wordt in versie 4 en of dat met AirPlay dan ook  – of juist ook niet – werkt.

 • Profielfoto
  madcat

  Ik heb de nightly build van versie 4.0 gedownload, maar ik zie het nog niet ergens staan. Bij het opstarten krijg ik wel de melding of ik “inkomende berichten” wil accepteren

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Ik ben een tijdje geleden overgestapt op INNA of IINA (ofzo). Werkt prima, ziet er net wat beter uit. VLC is toch nog een beetje Windows pre 2010. En op de Apple TV is het echt heel lelijk.

 • Profielfoto
  Marcel

  IINA is inderdaad een leuk alternatief , ga hem maar eens uitgebreid testen