Raymon Mens
Raymon Mens Accessoires 4 januari 2019
Leestijd: 3 minuten

CES 2019: extra brede schermen van LG, Samsung en Dell

De jaarlijkse elektronicabeurs CES 2019 staat op punt van beginnen en de eerste fabrikanten hebben al aankondigingen gedaan. LG, Samsung en Dell doen nieuwe schermen uit de doeken. Ze zijn vaak voorzien van USB-C of Thunderbolt 3 en dus geschikt voor de Mac.

De aankondigingen dit jaar zijn bijzonder. Extra brede monitoren lijken de trend van 2019 te worden. De belofte is: vervang meerdere schermen door één breed scherm en werk efficiënter. De schermen van LG, Samsung en Dell lijken erg op elkaar. Het verschil zit in de details.

LG 49WL95: 49-inch Ultra Wide

LG heeft al langer een aantal UltraWide-schermen in zijn assortiment. De 49WL95 is het meest indrukwekkende model dat tijdens CES 2019 wordt gepresenteerd. Het scherm is maar liefst 49-inch en heeft een beeldverhouding van 32 bij 9.

De resolutie van dit model is 5.120 x 1.440 (108 pixels per inch) en het scherm toont 99% van het sRGB-kleurenspectrum. Het voordeel voor Mac-gebruikers is de aanwezigheid van een USB-C-poort die 85 watt aan stroom kan leveren. Genoeg om de accu van een 15-inch MacBook Pro te vullen. Er zijn ook twee HDMI-poorten, een DisplayPort-poort en vier USB-A (3.0) poorten.

LG 49WL95 Ultrawide CES 2019 1
Klik/tap voor groter.

Het scherm kan volgens LG moeiteloos meerdere losse schermen vervangen. Het is met de Dual Controller-functie bijvoorbeeld mogelijk om het beeld van meerdere apparaten tegelijk te bekijken. LG wil de 49WL95 verkopen aan professionals in financiën, design en architectuur. Een prijs is nog niet bekend.

Samsung CRG9: 49-inch, breed en HDR10

Ook Samsung komt met een extra breed scherm. De Samsung CRG9 is net als het model van LG 49-inch en heeft een resolutie van 5.120 x 1.440 (108 pixels per inch). Samsung richt zich echter meer op de grafische professional en gamers. Het scherm ondersteunt HDR10-kleuren, heeft een verversingssnelheid van 120Hz en ondersteunt FreeSync 2.

Samsung heeft enkele aanvullende technische details gegeven, zoals de helderheid die oploopt tot 1000 nits, wat erg hoog is. Ter vergelijking: de schermen van Mac zijn half zo helder. Hier echter geen USB-C of Thunderbolt 3, maar HDMI, en twee DisplayPort-poorten. Helaas heeft de fabrikant twee belangrijkere punten niet genoemd. We weten de prijs van dit scherm niet, noch de datum van beschikbaarheid.

Samsung CRG9 CES 2019
Klik/tap voor groter.

Dell U4919DW: stapelbaar

Ook Dell moet een duit in het CES 2019-zakje en komt met de Ultrasharp U4919DW. Dit scherm heeft ook een formaat van 49-inch, resolutie van 5.120 x 1.440 (108 pixels per inch) en beeldverhouding van 32 bij 9. Dell gaat wat verder dan andere fabrikanten en heeft de schermen stapelbaar gemaakt. Je kunt er dus twee boven elkaar gebruiken.

De achterzijde bevat twee HDMI 2.0-poorten, een DisplayPort 1.4-poort, een USB-C-poort (met voeding tot 90 W) en een keur aan USB-A-poorten. Het scherm kan twee videobronnen naast elkaar tonen en bevat een ingebouwde KVM-functie. Dat wil zeggen dat een muis en toetsenbord die op het scherm aangesloten zijn, met twee op het scherm aangesloten computers gebruikt kunnen worden. De adviesprijs is € 1.390 en het scherm moet begin 2019 op de markt komen. Ook in Nederland en België.

Dell U4919DW CES 2019
Klik/tap voor groter.

Meer CES 2019…


CES 2019 vindt plaats in de week van 7 januari 2019. Benieuwd naar meer aankondigingen? Bekijk ons overzicht met meer nieuwe accessoires en gadgets die eraan komen ?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
CES 2019: extra brede schermen van LG, Samsung en Dell
Sluiten