CES 2019: Apple prikkelt met privacycampagne

Door: Night - 24 reacties
Apple Las Vegas 1

Elektronicabeurs CES 2019 is in volle gang, maar Apple schittert zoals ieder jaar door afwezigheid op de beursvloer. In de buurt van het beursgebouw is de iPhone-maker echter met een bijzondere privacycampagne gestart.

Apple heeft een advertentie geplaatst op een groot gebouw in Las Vegas. De tekst What happens on your iPhone, stays on your iPhone verwijst natuurlijk naar de klassieke zinsnede What happens in Vegas, stays in Vegas.

Apple herinnert CES 2019 aan privacy

De advertentie zelf houdt het simpel. Onder de grote tekst staat slechts een link naar apple.com/privacy. Het bedrijf benadrukt graag dat zaken als iMessage, Apple Pay, Face ID en data uit HealhKit versleuteld op worden geslagen en niet in de cloud geanalyseerd worden. Geen enkele bezoeker van CES 2019 kan om de enorme, meerdere verdiepingen tellende advertentie heen.

Apple CES 2019
Klik/tap voor groter.

Apple is alleen indirect vertegenwoordigd

Hoewel Apple altijd de grote afwezige is op CES, zijn er ook dit jaar weer genoeg makers van apps en apparaten die met de iPhone of Mac werken. De laatste jaren zijn diensten die met Amazon Alexa of Google Home werken ook populair op de beursvloer.

Google is duidelijk aanwezig op de CES dit jaar. Overal kom je de zoekgigant tegen en zie je de tekst Hey Google terugkomen, zelfs op de lokale monorail, die langs CES 2019 komt. De zoekgigant investeert elk jaar flink in de CES om zijn virtuele assistent als sterke concurrent van Alexa te laten gelden. Dit jaar is echter de eerste keer dat Apple een sneer uitdeelt.

Leuke knipoog of stap te ver?

Natuurlijk suggereert Apple niets verkeerds met zijn prikkelende advertentie. Alexa heeft dit jaar op het gebied van privacy een paar beschamende steekjes laten vallen. Zo nam de spraakassistent van Amazon heimelijk een privégesprek op en stuurde deze vervolgens naar een andere gebruiker. Daarna stuurde Alexa ook nog eens per ongeluk 1700 voicememo’s naar de verkeerde persoon. Foutje, bedankt.

Dit is zonder twijfel een effectieve en goedkope manier om zonder deelname aan CES 2019 toch aandacht te krijgen. Maar dit soort marketing is niet iets dat Apple normaal doet. Een briljante knipoog of praktijken waar Apple zich niet tot moet verlagen? Zeg het maar…

CES 2019 hey Google
Klik/tap voor groter.

Meer CES 2019…

CES 2019
CES 2019 vindt plaats in de week van 7 januari 2019. Benieuwd naar meer aankondigingen? Bekijk ons overzicht met meer nieuwe accessoires en gadgets die eraan komen 🔥

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  bmeerdink

  Dat Apple nu ook zijn toevlucht zoekt tot dit soort goedkope acties

  Wat een raar artikel, en een rare kwalificatie. En “troll-actie”? Is het niet legitiem om al die CES bezoekers te herinneren dat je op Android en bij Amazon niet kunt ontkomen aan 24/7 surveillance? Waarbij je dossier vervolgens vermarkt wordt aan de hoogste bieder?

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Begrijpelijke reactie. Toch blijft het altijd leuk om te zien dat iemand de actie Apple legitiem noemt, terwijl er moord en brand geschreeuwd wordt als Apple hetzelfde overkomt, zoals de bashing acties van Apple concurrenten, die in het artikel hierboven worden omschrijven.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Mooi stukje overschreven van The Verge maar je laat wel het hypocriet stukje eruit.

   

  Apple is nooit op deze beurs aanwezig geweest, sterker nog, ze hebben altijd gedaan alsof deze hele beurs niet eens bestond.

  Los daarvan, privacy bij Apple is niet gelijk voor iedereen. Het is sterk afhankelijk waar je die iPhone gebruikt. In China gaat dit regeltje niet zo 123 op als in Amerika of Europa. Als Apple ballen had gehad dan zouden ze ook zo’n banner plaatsen bij een electronica-beurs in Azië waar ze net zo goed nooit komen.

  Beetje aan de lage kant als je het mij vraagt, ook niet des Apple’s om op deze manier uit te pakken. Gelukkig zijn mensen niet achterlijk.

   

 • Profielfoto
  Frans

  Naar mijn idee is dit niet meer dan een slimme advertentie van Apple. Wat er staat is gewoon waar en refereert niet aan andere merken. Iedere interpretatie die anders is zit in het brein van de lezer. Je kan daarom ook niet zeggen dat Apple een ‘troll’ is. Een troll provoceert en kwetst zonder onderbouwing, daar is hier geen sprake van. Ik vind de kop en strekking van dit artikel daarom ook niet gepast. Minimaal een vraagteken achter de titel en wat meer nuance in de tekst zou OMT sieren. Houdt de eer aan jezelf zou ik zeggen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  bmeerdink op 6 januari 2019 12:10
   
  Is het niet legitiem om al die CES bezoekers te herinneren dat je op Android en bij Amazon niet kunt ontkomen aan 24/7 surveillance? Waarbij je dossier vervolgens vermarkt wordt aan de hoogste bieder?

   

  Als we het over feiten en bronvermelding hebben.

   

  Als onderbuikgevoelens pijn deden. “Zomaar van een tweet” Ja, mensen die tweeten moeten hun mond houden wanneer ze voor 1000,- een iPad Pro kopen en deze blijkt krom te zijn wanneer ze ‘m uit de doos halen. 🤦‍♂️

   

  Only at OMT kun je dat soort simpele uitspraken verwachten.

 • Profielfoto
  goldoni

  bmeerdink op 6 januari 2019 12:10

  Dat Apple nu ook zijn toevlucht zoekt tot dit soort goedkope acties

  Wat een raar artikel, en een rare kwalificatie. En “troll-actie”? Is het niet legitiem om al die CES bezoekers te herinneren dat je op Android en bij Amazon niet kunt ontkomen aan 24/7 surveillance? Waarbij je dossier vervolgens vermarkt wordt aan de hoogste bieder?

  Wat een rare opmerking op dit rare artikel. Waar draait iCloud ook alweer? Ook voor Apple ben jij het product!

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @Shmoo: wat is je probleem? Ben je het niet eens met mijn 24/7 opmerking, of vind je dat een willekeurige tweet even geloofwaardig is als een test van een bekende tech-website? Of vind je het niet nuttig als feiten een rol spelen in de journalistiek? Foto’s kunnen gemakkelijk de kromming erger doen lijken dan hij is, als men de iPad niet al zelf verbogen heeft. Verder is één iemand die zijn/haar iPad terugstuurt met een reëel probleem en daarover tweet zichtbaarder dan 100.000 gebruikers die tevreden zijn. Maar die discussie hoort eigenlijk bij het andere artikel.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  goldoni op 6 januari 2019 13:09
  Waar draait iCloud ook alweer? Ook voor Apple ben jij het product!

  Huh? Kijk eens op https://support.apple.com/en-us/HT202303. End to end encryption betekent dat zelfs Apple het niet eens kan lezen. En de persoonlijke gegevens die Apple wel heeft deelt het niet, tenzij op wettelijk bevel.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ik snap de kritiek op die advertentie niet. Dit is eindelijk weer iets waar ze over hebben nagedacht, zoals met de “Hi, I’m a Mac” commercials destijds, maar dan statisch. Zie dit liever dan dat gekwijl met al die rondhuppelende flashmob figuren.

 • Profielfoto
  thebest07111

  Als dit waar zou zijn.

  Dat zouden fotos niet automatisch naar Icloud geupload worden.(dan staan ze dus al niet meer alleen op je iphone)

  En zijn we de icloud hack van een paar jaar vergeten.

 • Profielfoto
  Frans

  thebest07111 op 6 januari 2019 14:26
  Dat zouden fotos niet automatisch naar Icloud geupload worden.(dan staan ze dus al niet meer alleen op je iphone)

  Foto’s uploaden gebeurt alleen als je daar expliciet voor gekozen hebt, default staat het uit.

  En zijn we de icloud hack van een paar jaar vergeten.

  Even terzijde of ‘we’ dat vergeten zijn, je moet zoiets wel in de juiste context plaatsen. Derden (niet-ethische hackers) hebben toen toegang gehad tot de iCloud accounts van enige bekende wereldburgers omdat die hun beveiliging niet op orde hadden (zwakke wachtwoorden die voor meerdere accounts gebruikt werden en geen 2-factor authentication ingesteld). Het is alsof je de sleutel van je huis onder de bloempot naast de deur legt. Naïef als je dan denkt dat er niet eens iemand komt kijken, zeker als je een beroemdheid bent.

  Als je de link volgt kan je precies lezen wat Apple doet om je privacy te beschermen. Alleen als je er zelf voor kiest je data te synchroniseren met iCloud verlaat je data je telefoon en dan alleen versleuteld.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  thebest07111 op 6 januari 2019 14:26
  En zijn we de icloud hack van een paar jaar vergeten.

  Blijkbaar wel, het enige dat ik me kan herinneren is dat ze user accounts “gehackt” hebben door de wachtwoorden te raden.

 • Profielfoto
  steveb

  Als Apple echt hard de draad zou willen steken met de concorente. Dan hadden ze het gebouw achter die banner gekocht om er jaarlijks een WWDST. Te doen
  Developer Security Training.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Blijkbaar wel, het enige dat ik me kan herinneren is dat ze user accounts “gehackt” hebben door de wachtwoorden te raden.

  Dat is natuurlijk wel heel erg simpel om het op die manier uit te leggen. Je hebt ook te maken met verantwoordelijkheden, die je moet nemen. Zoals jij het probeert uit te leggen is het een kwestie van de brandweerman die zegt. Who gives a fuck, ik blus gewoon branden en morgen weer een brandje.

  Een stukje voorlichting, brandpreventie, kennis van zaken en alert zijn hoort ook bij de taken van de brandweer.

   

  Ik bedoel, wij consumenten hebben niet tegen Apple gezegd. Stop al onze spullen in de cloud, zorg dat wij een account kunnen aanmaken dat eerst ons mailadres is en later een digitaal persoon ID wordt waar ons heel leven aan gekoppeld zit en al mijn persoonlijke dingen op jullie server staat. Dat is lekker makkelijk voor mij. Dat bedenkt Apple allemaal voor ons. Je creditcard ‘moeten’ koppelen tijdens het aanmelden en alleen via een ‘hink stap sprong’ deze stap kunnen overslaan zodat mensen die dit niet weten gewoon hun gegevens invullen anders komen ze niet verder. Wij zijn de gebruikers-gebruikers, dus met het maken van dit soort functionaliteit neem je ook een risico + verantwoordelijkheid dat je je gebruikers (wij) veilig kunt houden. De allerbeste beveiliging zou dan standaard geactiveerd moeten zijn als we even in Apple’s woorden mogen spreken want voor minder worden die gasten niet wakker. Ik bedoel, Apple is het bedrijf dat elk jaar op het podium staat met een vuist op haar borst kloppend dat, Only at Apple … dit of dat … Nou dan mogen wij Apple ook aan EXTREEM hoge standaarden houden, vind ik. Veiligheid is prioriteit nummer 1 en ja, ik heb mij nog nooit een moment onveilig gevoeld bij Apple ondanks een miljoen-twee irritaties waar je altijd mee te maken hebt,  maar als zo’n hack van een bekend persoon nodig is om Apple aan het denken te zetten en 2FA standaard te activeren dan is het in mijn ogen niet alleen een kwestie van wachtwoordje raden…..

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Wow, wat een preek op zondag.;-)

  Nu doe je net alsof er nooit voorlichting en preventie is geweest.

 • Profielfoto
  Frans

  @Night, stuk genuanceerder zo. Mijn waardering heb je! 👍

 • Profielfoto
  Night

  Het was een vluggertje, die even tussendoor moest en ik jullie niet wilde onthouden. Ik heb de tekst nu inderdaad wat verfijnd en de de suggestieve Amerikaans schreeuwerigheid eruit gemikt.:-)

 • Profielfoto
  pannekoek

   

  Superieure spullen makken die voor zichzelf spreken is overduidelijk een gepasseerd station.

 • Profielfoto
  monty python

  Privacy is onderscheidend voor Apple en de enige die er aandacht aan schenkt. En dat is prima ook al is niets 100% waterdicht. Dus ja, uiteraard mag en moet dit. De bewustwording gaat traag maar zal wel komen eens iedereen de misbruiken direct of indirect gaat beginnen voelen.

 • Profielfoto
  QuantumFrog

  Meesterlijke zet!

 • Profielfoto
  mr_viking

  Prachtige actie toch? Is gewoon wat humor..

  Ze zeggen niets over de concurrentie, maar over henzelf /eigen product.

  En herinnert niemand zich de 1984 reclame of (zoals boven me gezegd) de I’m a Mac commercials.

  Daarnaast is dit de grootste reden dat ik zo veel als mogelijk Apple producten gebruik; en maakt het de prijs waard voor mij. Je data lijkt me veiliger dan bij Google 😉

 • Profielfoto
  Edwin

  Super informatieve actie van Apple! 😃👍🏻

 • Profielfoto
  defores

  Leuk maar het verhaal snel op als je Apps gaat gebruiken.  Zoals data uit HealhKit, de Apps van Apple kan je praktisch niks mee (veel te beperkt en niet uitdagend) je bent praktisch wel genoodzaakt een thirdparty Apple te installeren als Strave/Runkeeper ect. om iets met die informatie te kunnen. Kortom deel je de data uiteindelijk alsnog.

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Het is niet echt een sneer als ze alleen iets over zichzelf zeggen.