Backblaze voor Mac vernieuwd: 50 procent sneller en flexibeler

Door: Raymon Mens - 15 reacties
Backblaze Mac

Maak je back-ups van je Mac in de cloud met Backblaze? Start Systeemvoorkeuren, klik op Backblaze Backup en je zult merken dat er… niets is veranderd. Of bijna niets. Snuffel door de instellingen en je zult merken dat je nu maximaal 30 verbindingen met de Backblaze-servers kunt openen. Dat moet back-ups tot 50% sneller maken.

De verbetering is aanwezig in versie 6.0 van de Backblaze-software. Die wordt de komende weken gefaseerd uitgerold naar alle gebruikers, maar je kunt ‘m ook alvast handmatig installeren via de site van de dienst.

Snelle Mac en verbinding? Verder schalen

De 30 gelijktijdige verbindingen zullen niet voor iedereen nuttig zijn, want een dienst als Backblaze moet geruisloos op de achtergrond werken. Als je 30 verbindingen tegelijk gebruikt, kan dit te koste gaan van de prestaties van je Mac of je hele internetverbinding blokkeren. Als je echter een Mac met SSD en een zeer snelle verbinding hebt, kan de software nu sneller opschalen.

backblaze mac 6.0
Klik/tap voor groter.

Meer vernieuwingen in Backblaze 6.0

In versie 6 van de software zijn nog enkele verbeteringen doorgevoerd. Zo kun je nu aangeven dat er nooit een back-up gemaakt mag worden als je met een bepaald WiFi-netwerk bent verbonden. Handig bij verbinding met bijvoorbeeld een persoonlijke hotspot. Dan kan een back-up je databundel opsnoepen.

Voor gebruikers die graag een een snapshot van hun Mac bewaren, heeft Backblaze ook een aardige nieuwe functie. Je kunt nu een snapshot van je laatste Mac naar B2 laten wegschrijven. Dat is de ‘bulk storage’ dienst van het bedrijf. Back-ups worden dan gewoon bijgewerkt, maar er wordt een bevroren versie voor eeuwig bewaard.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Jesper

  Totdat een update of een bug je voorkeur om geen back-up te maken zolang je geen WiFi hebt uitschakelt en je voor een “leuke” verrassing komt te staan. Mij niet gezien.

 • Profielfoto
  pschaik26

  Wat is het voordeel hiervan boven Timemachine?

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  pschaik26 op 21 januari 2019 21:35
  Wat is het voordeel hiervan boven Timemachine?

  Off-site backup. Time Machine is aardig, maar als je huis met je computer én je Time Machine backup in de hens gaat heb je er niet zo gek veel aan. En je kunt backups overal terugzetten, niet alleen als je die TM-schijf toevallig bij de hand hebt (disclaimer: geldt natuurlijk voor elke cloud-backup).

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Jesper op 21 januari 2019 21:15
  Totdat een update of een bug je voorkeur om geen back-up te maken zolang je geen WiFi hebt uitschakelt en je voor een “leuke” verrassing komt te staan. Mij niet gezien.

  Maar geldt een dergelijke redenering niet voor élk stuk software?…

 • Profielfoto
  Frans

  pschaik26 op 21 januari 2019 21:35
  Wat is het voordeel hiervan boven Timemachine?

  Time Machine maakt alleen een lokale backup. Wordt je Mac + backup schijf gestolen of je woning/bedrijf vernietigd door een ramp (brand, overstroming), dan ben je toch nog alles kwijt. Blackblaze is een zogenaamde off-site backup, die raak je niet kwijt bij een catastrofe op jouw lokatie. Een gedegen backup strategie omvat een lokale backup (sneller herstel, goedkoper) en een off-site backup (beveiliging tegen lokale calamiteiten).

 • Profielfoto
  leavestone

  iCloud backup werkt toch ook!

 • Profielfoto
  error

  Ik backup ook via Backblaze (plus een wekelijkse opstartbare CCC-kloon) maar de iOS apps van Backblaze zijn echt een drama. Extreem traag en 9 van de 10 keer een ‘netwerk error’ of een eindeloze spinner. Zie apps zijn zo erg dat ik overweeg een alternatief te zoeken.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  OMT translate: off-site=in de cloud

 • Profielfoto
  Q-collective

  leavestone op 21 januari 2019 22:14
  iCloud backup werkt toch ook!

  We hebben het hier over de Mac app.

 • Profielfoto
  sjap

  Ikzelf ben een groot fan van Arq in combinatie met Backblaze B2. Werkt als Timenachine in de cloud. En je kunt ook AWS of Google Cloud gebruiken.

 • Profielfoto
  McJohn

  Best tevreden over BackBlaze, gebruik het al meerdere jaren.

 • Profielfoto
  sonic1984

  Jottacloud. 7,50 p/m onbeperkte opslag. En servers in Noorwegen.

 • Profielfoto
  Spongebob

  ik vraag me af wanneer we eindelijk onze icloud space kunnen gebruiken om backups van onze macs te maken (nu enkel dus voor onze ios devices)

 • Profielfoto
  McJohn

  Time Machine in the cloud zal er naar alle waarschijnlijkheid wel komen hoor

 • Profielfoto
  ajschot

  blackblaze is traag…. verdien model is duidelijk…. backup en daarna kun  je je content op eens stick of schijf bij je thuis laten bezorgen voor een extreem bedrag. De upload mag nu misschien iets sneller gaan (dit was echt super traag een paar jaar geleden) maar daarna 5tb downbloaden…. nog trager