Volgende stap Apple Watch: beroerte voorkomen en herkennen

Door: Raymon Mens - 43 reacties
Apple Watch Series 4 arm

De Apple Watch is al snel een geavanceerde wearable geworden. De Watch detecteert niet alleen vallen, maar door de ECG-functie ook een onregelmatig hartritme en waarschuwt hiervoor. Nu gaat Apple verder. Het lanceert samen met medische gigant Johnson & Johnson een studie naar het voorkomen van beroertes met de Apple Watch.

In 2017 lanceerde Apple samen met de prestigieuze Stanford University ook al een studie. Daarin werd onderzocht mogelijk was om hartritmestoornissen te ontdekken bij mensen die nog nooit een cardioloog bezocht hebben. Een jaar later werd een vergelijkbare functie in watchOS geïntegreerd.

Beroerte voorkomen met Apple Watch

De studie van Johnson & Johnson richt zich meer op het verbeteren en beter inzetten van de ECG-sensor in de Apple Watch. Het is al mogelijk om een onregelmatig hartritme (atriumfibrilleren) te detecteren. Het onderzoek moet uitwijzen of het mogelijk is om meer informatie uit die detectie te halen. Bijvoorbeeld wanneer iemand een verhoogd risico heeft op een beroerte.

De medische gigant deed al eerder onderzoek naar hartritmestoornissen en wil het nu samen met Apple op schaal doen. Apple’s eerdere onderzoek met Stanford ging de boeken in als het grootste hartritmestudie ooit gedaan. Er deden maar liefst 419.093 Apple Watch-gebruikers mee.

Apple Watch Series 4 ECG
Klik/tap voor groter.

Onderzoek niet toegankelijk voor Nederlanders

Dit soort onderzoeken zijn doorgaans niet toegankelijk voor Nederlanders. De ECG-functie van de Apple Watch is in Europa namelijk nog niet geactiveerd. Dat komt omdat de wearable nog geen medische keuring heeft ondergaan. Het lijkt er ook niet op dat Apple al een aanvraag voor keuring het Europees Geneesmiddelenbureau ingediend heeft. Bovendien is het EMA heel erg druk met verhuizen van Londen naar Amsterdam wegens de Brexit. (Zie ook → FAQ: Alles over de ECG-functie van de Apple Watch Series 4)

J&J

Reacties

43 reacties
 • Profielfoto
  MJNZ

  Eer dat die functie in Nederland werkt hebben we er al 3 gehad..

 • Profielfoto
  Marcel

  Zal je s’nacht je watch naast je bed leggen omdat je er niet mee kan slapen en dan …..

   

 • Profielfoto
  iMac Lover

  De hele ECG functie van de Apple Watch is crap. Omdat hartritmestoornissen niet constant hoeven op te treden.

  Anderhalve week een hartfilmpje laten maken in het streekziekenhuis in mijn Woonplaats

  Mijn hartslag tijdens het onderzoek was 53. Mijn rustpols is, ligt onder de 50, rond de 45.

  Toch kon de cardioloog littekens zien van hartritmestoornissen op het hartfilmpje van bijna tien jaar geleden. Zware buik OK gehad in 2005.

  ik ga binnenkort voor een inspanningstest, waar misschien wel zaken te zien tijdens het ECG onderzoek

  Dit kan de Apple Watch alle maal niet. Het is an gimmick meer niet

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik bedoel anderhalve week geleden een hartfilmpje laten maken.

  Vroeger kon ik taalfouten zelf corrigeren, helaas OMT redacteuren dit kan niet meer

 • Profielfoto
  Elduderino

  iMac Lover op 18 januari 2019 19:49
  De hele ECG functie van de Apple Watch is crap. Omdat hartritmestoornissen niet constant hoeven op te treden.

  Anderhalve week een hartfilmpje laten maken in het streekziekenhuis in mijn Woonplaats

  Mijn hartslag tijdens het onderzoek was 53. Mijn rustpols is, ligt onder de 50, rond de 45.

  Toch kon de cardioloog littekens zien van hartritmestoornissen op het hartfilmpje van bijna tien jaar geleden. Zware buik OK gehad in 2005.

  ik ga binnenkort voor een inspanningstest, waar misschien wel zaken te zien tijdens het ECG onderzoek

  Dit kan de Apple Watch alle maal niet. Het is an gimmick meer niet

  Volgens mij verwacht jij iets van de watch wat niet realistisch is. Het is geen vervanging van het is een hulpmiddel wat potentieel mensen op problemen kan attenderen. Het is geen vervanging van je cardioloog.

   

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Dit las ik vanmiddag in de NRC,

  Meetvest kan hartstroompjes in 3D in kaart brengen

  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/18/meetvest-kan-hartstroompjes-in-3d-in-kaart-brengen-a3650894

   

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Het is zeker geen gimmick. Alleen moet je geen single-lead ECG met een 12-afleidingen-ECG vergelijken. Dat ding is niet gemaakt voor het ‘doel’ wat jij -vagelijk- beschrijft. Je kletst maar wat.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Hmm, zie dat Elduderino tussendoor al een goede reactie heeft gegeven. Kan helaas postings hier niet aanpassen.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @GoeieDag,

  Zolang een Apple Watch niet constant vierentwintig uur constant je hart kan monitoren dan is het een gimmick.

  Het is niet als met vierusscanners op je computer, die maar 95 % van de bedreigen kan constateren op je computer. Dit geeft een schijn veiligheid

  Dit is ook met de 4e generatie Apple Watch, het geeft een schijn gevoel aan de gebruiker of je wel of geen hart problemen hebt

  Gr

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Je kletst weer.

  Het mooie van de AW ECG feature is dat je een ECG kan genereren op de momenten dat je zelf iets ‘niet-normaal’ voelt. Dit itt tot zo’n 12-plakkers, waarvoor je in een ziekenhuisbed moet liggen.

  En de klachten waarvoor je naar een arts bent gegaan, doen zich juist altijd voor als je niet in het zh, voor een nachtje ter controle, ligt, maar bv een week later als je ergens op bezoek bent. Met een AW kun je dan direct een paar ECG’s maken en deze doorsturen naar je behandelende arts.

  Nogmaals, jij haalt verschillende doelen door elkaar.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Je kletst weer goeiedag

  onzin, je hebt vele merken wrist hartslag horloges. Apple Watch , Garmin, Suunto, Polar und So weiter.

  Echter deze laatste merken sporthorloges ondersteunen ook cardiobelts, borstbanden

  Ik sport altijd met een borstband met mijn Suunto wrist.

  Daarkomt nog bij, dat de sampeling frequentie om mijn hartslag te meten bij echte sporthorloges veel hoger ligt als bij de Apple Watch

  Wrist hartslagmeters, zijn vaak onnauwkeurig, afwijkingen tot 20 % of meer.

  Het is een gadget, waar cardiologen niet op zit te wachten

  Een wachtkamer vol met de vierde generatie Apple Watch gebruikers, die blijkbaar wat zagen op hun iPhone.

  Geen enkele cardioloog die je serieus neemt, daar komt weer z’n maloot met een Apple Watch

  Gr

  Tot de volgende keer

  Er is een goed boek, over hartslag meters onder sporters

  Trainen met de hartslag meter.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb, niet gezegd dat ik klachten had,

  Ik heb geschreven, dat de cardioloog littekens zag op de ECG van 2005

  In mei 2011 heb ik de Alpe ‘d Huez gefietst in de leeftijd van 55 met een maximale hartslag van 174

  Afgelopen donderdag een uur spinning op mijn eigen static trainer met een maximale hartslag van 160

  in de leeftijd van 63

  Dit wil dus niet zeggen of ik hartafwijkingen heb, vandaar dat ECG onderzoek

   

  over and out voor vandaag

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Bij ‘klachten’ had ik het niet over jou, maar in het algemeen.

   

  Dat je er weinig van weet, en nog minder van snapt, is helemaal niet erg.

   

  Dat je er dan wel labels als ‘gimmick’, ‘crap’ en ‘malloot’ aanhangt, is eenduidig dom te noemen. Over en uit dus.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  iMac Lover op 18 januari 2019 21:31
   

  Het is een gadget, waar cardiologen niet op zit te wachten

   

  Heb je daar ervaring mee? Nou ik wel, eind 2017 merkte ik dat ik een verhoogde hartslag had, mijn Apple Watch gaf ineens een rustpols van 80-90. Ik besloot toch maar naar de Eerste hulp te gaan van het ziekenhuis. Tijdens de intake liet ik het log van mijn horloge zien. Uiteraard ging ik door het normale proces voor de diagnose. Ze constateerde dat ik een hartritme storing had. Ik was er op tijd bij en werd behandeld, door een Cardioversie (onder narcose dient me een stroomschok toe) werd mijn normale hartritme gelukkig weer hersteld.

  Ik hoorde dat het gebeurt dat men te lang doorloopt hiermee. Hierdoor bestaat de kans dat er bloedpropjes ontstaan en kunnen ze daardoor niet meteen behandelen, maar moet je eerst een tijd aan de bloedverdunners voor ze een een Cardioversie kunnen doen.

  Ik heb niet gemerkt dat ze hun neus ophaalde over de Apple watch, samen met een broeder heb ik zelfs getest hoe nauwkeurig de hartslag werd gemeten in vergelijk met een medische hartmeter (aan mijn vinger) en het was vrij goed qua weergave van de hartslag.

  Dankzij deze gadget wist ik dat er een afwijking in mijn hartslag was vergeleken met de normale situatie. Als niet fanatiek sporter denk ik dat het horloge een goed hulpmiddel is om te zien of er afwijkingen zijn, je gaat niet de hele dag met een borstband rondlopen. Het is precies zoals  Elduderino zegt “Het is een hulpmiddel wat potentieel mensen op problemen kan attenderen. Het is geen vervanging van je cardioloog”.

 • Profielfoto
  vuurvreter

  @Ome Kor

  “Ik heb niet gemerkt dat ze hun neus ophaalde over de Apple watch, samen met een broeder heb ik zelfs getest hoe nauwkeurig de hartslag werd gemeten in vergelijk met een medische hartmeter (aan mijn vinger) en het was vrij goed qua weergave van de hartslag.”

   

  Dat noemen ze een saturatiemeter, voor een snelle meting om een 1e indruk te krijgen van het zuurstof gehalte in het bloed, net als de polsslag.

  Voor een nauwkeurige meting gebruikt men andere apparatuur.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Beroerte voorkomen is in dit verband ongeveer hetzelfde als atriumfibrilleren signaleren. Het is dus geen nieuwe functie. Atriumfibrilleren verhoogt namelijk sterk het risico op een beroerte, en als je het behandelt kan dat risico weer teruggebracht worden.

  Overigens, de Apple Watch kan ook met de beperkte ECG functionaliteit veel levens redden, zeker als de AI-analyse (op de iPhone) van de verzamelde data steeds verfijnder gaat worden. Los nog van het bewustwordings-effect dat de Apple Watch heeft voor het belang van voldoende beweging. Dat preventieve effect schat ik nog vele malen hoger in.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Volgende stap Apple Watch: beroerte voorkomen

  Prijsverlaging dus.

   

 • Profielfoto
  GoeieDag

  vuurvreter op 18 januari 2019 22:32
  Voor een nauwkeurige meting gebruikt men andere apparatuur.

  Op zich is hartslagmeting geen raketwetenschap.

  Hier een goed verhaal over de AW en heart rate:

  Scientists at Stanford have also claimed that the Apple Watch is the most accurate of six wrist-worn trackers tested (including the Samsung Gear 2, MIO Alpha 2, PulseOn, Microsoft Band, Fitbit Surge, and Basis Peak). Apparently the Apple Watch had the smallest margin of error (2%) out of the devices tested.

  In addition, SonoPlot founder Brad Larson compared an Apple Watch to a dedicated heart-rate monitor and found that the results were identical.

  However, if accuracy is important, perhaps you are cardiac patients who needs to keep your heart rates within a certain range, you may need a medical-quality chest-strap monitor.

  https://www.macworld.co.uk/how-to/apple/apple-watch-heart-rate-3665548/#toc-3665548-11

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Elduderino op 18 januari 2019 20:07

   

  Volgens mij verwacht jij iets van de watch wat niet realistisch is. Het is geen vervanging van het is een hulpmiddel wat potentieel mensen op problemen kan attenderen. Het is geen vervanging van je cardioloog.

   

  Dan heeft deze functie ook totaal geen zin. Je bouwt de functie in en mensen kunnen het gebruiken en erop vertrouwen of je laat het achterwegen, zo simpel is het.

  Iets inbouwen en roepen “kijk eens wat we hebben!” en vervolgens als er mensen opmerkingen over maken zeggen, “ja, maar het is geen cardioloog…” slaat nergens op.

 • Profielfoto
  T-sec

  Ik denk dat het ook een beetje kort door de bocht is om de Apple Watch op zijn hartslagmeter een gimmick te noemen, zeker als de EMA het voor deze doeleinden goedgekeurd heeft. Dan zou de EMA vanuit deze gimmick constatering dus ook een soort “Goedgekeurd door de bond van huisvrouwen” label krijgen.

  Het klinkt allemaal een beetje als “Jumbo..? Ik kom nooit bij de Jumbo…”

  De Apple Watch is absoluut geen decive waarmee je een volwaardige ECG kunt maken maar het is zeker ook geen gimmick. En zo zijn er al eerder gezegd meer horloges die dit ook best goed kunnen maar om een bepaalde reden toch geen EMA erkenning hebben.

 • Profielfoto
  Clemenza

  Volgens mij heb ik hier al eerder uitgebreid geschreven over mijn mening met betrekking tot deze de functie. Voor nu is het 100% een gimmick. Je kunt er als arts vrijwel niets mee, mensen worden bang, extra ziekenhuisbezoeken en het kost  veel tijd om alles uit te leggen. Ook mijn (academische) collega’s bij de cardiologie heb ik er nog niet enthousiast over gehoord.

  De kwaliteit van de informatie is gewoonweg niet hoog genoeg. Zodra dat wel het geval is ben ik de eerste die het aanschaft. Ik kan bijvoorbeeld niet wachten op bionische lenzen of implanteerbare meters.

 • Profielfoto
  Clemenza

  Daar moet ik natuurlijk nog wel aan toevoegen dat het niet helemaal niks kan maar alles afwegende vind ik het nog niet genoeg toevoegen om hier enthousiast over te zijn. Wel over de stappen die gemaakt worden natuurlijk!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Schandalig dat Apple nog niet de ECG functie voor Europa geregeld heeft. Dat is m.i. de belangrijkste functie van de Apple Watch!
  Overigens wordt de hartslag al wel goed in de gaten gehouden en wordt je gewaarschuwd als hij lager is dan de norm, of ‘hoog in rust’ – als dat te vaak gebeurt kan het reden zijn om er naar te laten kijken.
  Intussen wacht ik met smart op ECG activering en andere nieuwe gezondheidsfuncties!

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Er zijn gelukkig collega’s van jouw die wat minder dogmatisch zijn (‘alleen wij en onze apparaten zijn goed’). Alhoewel je jezelf in je 2e posting enigszins lijkt te corrigeren.

   

  Maar deze “gimmicks” ben ik al tegen gekomen bij moderne cardiologen in NL:

  https://www.cardiosecur.com

  https://www.alivecor.com

 • Profielfoto
  GoeieDag

  (Dat was @Clemenza; en ‘jouw’ moet ‘jou’ zijn. Helaas geen edit-functie hier.)

 • Profielfoto
  Clemenza

  Het heeft niets met onze apparatuur of “onze superioriteit” te maken (apart beeld van artsen trouwens maar goed). Het probleem met deze functie is dat je het niet in de Westerse filosofie van de geneeskunde kunt inpassen. Bijvoorbeeld: Moet je iemand gaan behandelen die geen klachten ervaart? Wat voor risico’s lopen die mensen als je ze wel/niet behandelt? Moet je de wereld nog verder willen medicaliseren? Etc.

  Vervolgens komen daar de praktische problemen bij. Dat is weer iets heel anders.

  De medische wereld is helemaal geen tegenstander van dit soort tech zoals jij wel doet vermoeden. Alleen wat jij ziet als een fantastische uitvinding (onder andere aan mensen die er handig geld aan proberen te verdienen) is het gewoonweg (nog!!) niet. Het ziekenhuis staat vol met nieuwe technologie (robotica, Google glass, 3d-printers) en ook wearables worden hier uitgebreid onderzocht.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Ik geloof dat ik juist meld er ook artsen anders tegen aan kijken.

  Jij noemt het “100% een gimmick”. Nou, als gesprekspartner hier ben je duidelijk, en is er geen discussie meer. Als arts zou ik naar een ander stappen.

 • Profielfoto
  Clemenza

  Misschien dat ik het ik je niet goed uitleg en het is ook lastig om onze gedachtegang goed te doorgronden als (helemaal zo online) buitenstaander maar ik denk dat je de clue mist. Dit filmpje is wel redelijk illustratief, wellicht dat je dan duidelijker krijgt wat ik bedoel. Link

 • Profielfoto
  vuurvreter

  @Clemenza

  Dat filmpje is duidelijk;-)

 • Profielfoto
  iMac Lover

  De Apple Watch zou al veel beter presteren als het gecodeerde of ongecodeerde cardio belts zou ondersteunen. Bijvoorbeeld de Polar T31. Zeer useful in de sportschool.

  Helaas laat Apple dit niet toe.

  Dat Apple the Stanford university er bij betrokken heeft voor grondig onderzoek naar hartziektes e.d. geeft vraagtekens. Reden grote techbedrijven sponseren namelijk dit soort onderzoeken. Waardoor het resultaat van dit soort onderzoeken gekleurd is.

  Wil je serieus weten hoe het met je gezondheid is, koop dan een goede bodyanalyser van bijvoorbeeld Tanita. Voor rond de tweehonderd vijftig Euro heb je een hele goede.

  De Apple Watch zal best een redelijke sporthorloge zijn, echter de ECG functie is niet meer dan een verkoop praatje. Niet meer en niet minder

 • Profielfoto
  xaddict

  “Volgende stap Apple Watch: beroerte voorkomen en herkennen”

  Ik zeg altijd, eerst voorkomen, dán herkennen 😉

 • Profielfoto
  cornorge

  “Dat Apple the Stanford university er bij betrokken heeft voor grondig onderzoek naar hartziektes e.d. geeft vraagtekens. Reden grote techbedrijven sponseren namelijk dit soort onderzoeken. Waardoor het resultaat van dit soort onderzoeken gekleurd is.”

  Over gekleurde reacties gesproken. Wat mensen hier zoal onder het mom van zogenaamde kennis opschrijven. Dit is wel heeeel erg gekleurd en niet gehinder door enige kennis of ervaring.

 • Profielfoto
  cornorge

  Zit net wat reviews te lezen over de bodyanalizer van Tanita. Wordt je ook niet echt gelukkig van.

  Zoals met alles, er mankeert overal wel wat aan.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Dan heb ik hier nog een filmpje van een deskundige die het ook allemaal maar een gimmick vond:

  https://youtu.be/eywi0h_Y5_U

 • Profielfoto
  MEDicAPPle

  Dit product valt niet onder EMA. Het is namelijk geen medicijn maar een medisch hulpmiddel. Vorig jaar is een nieuwe regelgeving betreffende medisch me hulpmiddelen van kracht geworden in de EU en het is vanaf eind mei 2020 niet meer mogelijk om nieuwe producten onder de oude wetgeving te registreren. Ik verwacht dat Apple bezig is met de vereiste dossiers en dat tzt deze functie ook in de EU beschikbaar is. Apple is bezig om deze afdeling die dit mogelijk moet maken op te zetten maar dit is nog niet voltooid.

 • Profielfoto
  vuurvreter

  MEDicAPPle op 20 januari 2019 07:11
  Apple is bezig om deze afdeling die dit mogelijk moet maken op te zetten maar dit is nog niet voltooid.

  En waar haal jij je wijsheid vandaan?

 • Profielfoto
  polansky

  De ECG-functie van de Apple Watch is in Europa namelijk nog niet geactiveerd. Dat komt omdat de wearable nog geen medische keuring heeft ondergaan. Het lijkt er ook niet op dat Apple al een aanvraag voor keuring het Europees Geneesmiddelenbureau ingediend heeft.

  Dat is helemaal correct – Apple zal nooit de ECG functie aanvragen via de ‘EMA’. Die gaan namelijk over ‘GENEESMIDDELEN’.

  De Apple watch is GEEN geneesmiddel, maar een medisch meetinstrument.
  Van het doorslikken van een Apple Watch kun je mogelijk best wel aardig ziek worden….

  Er is een ander instituut in Europa dat zich bezig houdt met de goedkeuring van  ‘Medische Apparaten’ en dat is ongetwijfeld ook het instituut waar Apple de aanvraag wél heeft ingediend. Een dergelijke aanvraag kan namelijk worden gedaan via EMERGO. (Europe Medical Devices Regulation (MDR))

 • Profielfoto
  MEDicAPPle

  We zijn er bijna. EMERGO is een Consulting organisatie die medische bedrijven helpt met de dossiers (technical files). Ongeacht de classificering van het medisch product dient er een technisch dossier aanwezig te zijn. De huidige regelgeving beschrijft welke technische gegevens, klinische data, analytische data, productie gegevens etc aanwezig moeten zijn voordat het product in Europa op de markt mag verschijnen. Voor de hogere risico producten zoals implantables dient eerst nog een goedkeuring dmv audits plaats te vinden door een geregistreerde instantie, de zogeheten Notified Body (BSI, Dekra, TUV etc). Voor lagere risico producten (zoals het ECG algoritme in de Apple Watch) hoeft deze goedkeuring niet te gebeuren voordat Apple het product op de markt brengt. Uiteraard moet Apple wel aan alle eisen voldoen en zal een audit krijgen van een van deze Notified Bodies, afhankelijk met welke zij samenwerken voor de goedkeuring van hun kwaliteits systeem. Dit zal hoogstwaarschijnlijk vanuit Cupertino of Cork gebeuren.

 • Profielfoto
  MEDicAPPle

  Overigens wellicht interessant om de U.S. FDA acceptatiebrief te lezen. Apple heeft een consultant gebruikt om in korte tijd de aanvraag te doen en de structuur van de aanvraag (wat is inclusief en wat valt buiten de submissie) is redelijk standaard.

  https://www.accessdata.fda.gov/cdrh_docs/pdf18/den180044.pdf

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Clemenza op 19 januari 2019 16:26
  Misschien dat ik het ik je niet goed uitleg en het is ook lastig om onze gedachtegang goed te doorgronden als (helemaal zo online) buitenstaander maar ik denk dat je de clue mist. Dit filmpje is wel redelijk illustratief, wellicht dat je dan duidelijker krijgt wat ik bedoel. Link

  Interessant linkje, maar er zitten nogal wat gaten in zijn verhaal. Ten eerste, hij maakt de aanname dat de meeste mensen die een Apple Watch (niet: iWatch zoals hij steeds zegt) kopen jong zijn en buiten de risicogroep voor boezemfibrilleren (A-fib) vallen. Volgens mij zijn er nou juist heel veel ouderen die belangstelling hebben voor de Apple Watch. Die groep heeft wel degelijk een aanzienlijk risico op de conditie. Ten tweede, als iemand naar de huisarts gaat op basis van een AW-melding dan geeft hij drie mogelijke manieren om hiermee om te gaan: 1) behandelen (onzin zonder zelf onderzoek te doen) 2) niet behandelen (onzin zonder zelf onderzoek te doen) en 3) CT-scan en hij heeft het er vervolgens over dat die dan misschien geen uitsluitsel geeft en dat daarna de MRI scan óók geen uitsluitsel geeft en dat er daarna een invasief Coronary Angiogram gemaakt wordt en daar komt dan heel toevallig een ernstige complicatie bij. Super ongeloofwaardig allemaal. Ik zou zelf verwachten dat mijn huisarts optie 4) kiest: gewoon zelf een echt elektrocardiogram maken (kan bij de huisarts) en bekijken of er reden tot ongerustheid is of niet. Simpel.

  Er valt nog een hoop meer op te merken over de video maar dan wordt mijn verhaal te lang. En zijn er eigenlijk berichten over een toeloop van verontruste Apple Watch bezitters bij de huisartsen? Niks van gehoord in ieder geval…

 • Profielfoto
  Clemenza

  Laten we het erop houden dat het allemaal niet zo simpel is. (Optie 4 is bijvoorbeeld eigenlijk geen mogelijkheid. De kans dat je als jonge vijftiger of zestiger precies op dat moment in een episode van asymptomatisch atriumfibrilleren zit is niet zo groot. Je zit dus eigenlijk automatisch al aan een holster vast.)

  Nee, dit is geen groot iets waar iedereen zich mee bezig houdt. Niet onder huisartsen maar ook onder specialisten niet. In de praktijk speelt dit vrijwel niet.

  Kun je je trouwens nog voorstellen dat de hele medische sector nog faxt?!

 • Profielfoto
  Hans V R

  Apple stelt me alleen teleur doordat ik de ecg functie nog steeds kan gebruiken. En iMac Lover: als je op de series 4 tijdens de HR meting je vinger op de kroon legt, meet de AW volgens mij zo exact als maar mogelijk is. Dat is niets voor hardlopen of fietsen, maar wel voor als je het idee hebt dat er iets schort.

 • Profielfoto
  Hans V R

  Dat moest zijn: nog steeds niet kan gebruiken…sorry