Apple teruggefloten door rechtbank

Door: Night - 5 reacties
Verbod iPhone 7 en 8 in Duitsland
(Afbeelding: One More Thing)

In het voortdurende juridische gevecht tussen Apple en Qualcomm kreeg de iPhone maker vorige maand een verbod op de verkoop van de iPhone 7 en 8 in Duitsland. Hierop bracht Apple een persbericht naar buiten waarin onder andere stond dat deze iPhones gewoon verkrijgbaar blijven via resellers. Hier was het gerechtshof niet blij mee.

Het hof heeft de tech gigant nu bevolen direct te stoppen met het maken van dit soort toezeggingen. De zinsnede werd omschreven als “misleidend” en “potentieel bedrieglijk”.

Misleidend

Apple kreeg afgelopen december van een Duitse rechtbank het verbod opgelegd om in Duitsland de iPhone 7 en 8 te verkopen. Dat was de uitkomst van een rechtszaak tussen het bedrijf en Qualcomm. De twee kemphanen zijn al langere tijd met elkaar in een slepend juridisch gevecht verwikkeld.

iPhone 7 iPhone 8 duitsland
De iPhone 7 en 8 zijn niet meer verkrijgbaar in de Duitse Apple Store (klik/tap voor groter)

De iPhone maker stopte direct met de verkoop van deze iPhones in de Duitse Apple Stores en ook online. Tegelijkertijd bracht het bedrijf ook een communiqué naar buiten waarin stond dat deze iPhones, welliswaar via het uitgebreide netwerk van resellers, wel gewoon verkrijgbaar zouden blijven.

Hiermee wekte Apple de schijn dat de iPhone 7 en 8 gewoon onbeperkt leverbaar bleven in Duitsland. En dat is volgens de rechtbank gewoon niet waar. Persbureau Reuters meldde dat een panel van drie rechters tot de volgende uitspraak kwam:

Het persbericht is misleidend omdat het uitspraken bevat over de beschikbaarheid van goederen die op zijn minst potentieel bedrieglijk zijn, namelijk de iPhones waarop de uitspraak betrekking heeft.

 

In een reactie laat Qualcomm weten dat de uitspraak voor zichzelf spreekt. Apple neemt ondertussen stappen om tegen de beslissing in beroep te gaan.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Pfff… ik begrijp nog steeds niet geheel wat daar an de hand is en waarom alleen Duitsland en niet de rest van de EU. Dit is toch typisch iets voor Europese regelgeving?

 • Profielfoto
  JJmac

  Maw een Xr voor 579 lijkt mij niet duur of zie ik dat verkeerd, Europa?

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Die prijs betaal je alleen als je je oude iPhone 7+ tegelijkertijd inruilt, is ook zo bij ons. Mijn SE is blijkbaar waardeloos.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Bij mijn weten is het gewoon waar wat Apple zegt, dat de iPhone 7 en 8 ook in Duitsland nog verkrijgbaar zijn bij derde partijen. Dus dit is gewoon een pesterijtje van Qualcomm tegen Apple en het is zonder enige betekenis. Het zal geen koper er van weerhouden zo’n iPhone te kiezen.

  Ik hoop dat Qualcomm uiteindelijk gedwongen wordt normale prijzen te rekenen en ruimte te geven aan concurrentie. Dat is voor iedereen goedkoper en concurrentie is altijd nodig.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Ome Kor op 19 januari 2019 20:16
  Die prijs betaal je alleen als je je oude iPhone 7+ tegelijkertijd inruilt, is ook zo bij ons. Mijn SE is blijkbaar waardeloos.

  Je bent niet de doelgroep van de actie. Van 4 inch naar 6,1 inch is nogal een sprong. Je krijgt vast nog wel wat terug ervoor maar je kunt hem dan beter zelf verkopen op marktplaats of zo. Of, zoals de meest SE bezitters (waaronder ikzelf ook), lekker lang ermee doen… De SE was bepaald niet voor ‘early adopters’, juist integendeel om iedereen met een toestel uit 2013 of eerder alsnog over de streep te trekken om te upgraden.