Huub Everstijn
Huub Everstijn Apple Inc. 19 januari 2019

Apple teruggefloten door rechtbank

In het voortdurende juridische gevecht tussen Apple en Qualcomm kreeg de iPhone maker vorige maand een verbod op de verkoop van de iPhone 7 en 8 in Duitsland. Hierop bracht Apple een persbericht naar buiten waarin onder andere stond dat deze iPhones gewoon verkrijgbaar blijven via resellers. Hier was het gerechtshof niet blij mee.

Het hof heeft de tech gigant nu bevolen direct te stoppen met het maken van dit soort toezeggingen. De zinsnede werd omschreven als “misleidend” en “potentieel bedrieglijk”.

Misleidend

Apple kreeg afgelopen december van een Duitse rechtbank het verbod opgelegd om in Duitsland de iPhone 7 en 8 te verkopen. Dat was de uitkomst van een rechtszaak tussen het bedrijf en Qualcomm. De twee kemphanen zijn al langere tijd met elkaar in een slepend juridisch gevecht verwikkeld.

iPhone 7 iPhone 8 duitsland
De iPhone 7 en 8 zijn niet meer verkrijgbaar in de Duitse Apple Store (klik/tap voor groter)

De iPhone maker stopte direct met de verkoop van deze iPhones in de Duitse Apple Stores en ook online. Tegelijkertijd bracht het bedrijf ook een communiqué naar buiten waarin stond dat deze iPhones, welliswaar via het uitgebreide netwerk van resellers, wel gewoon verkrijgbaar zouden blijven.

Hiermee wekte Apple de schijn dat de iPhone 7 en 8 gewoon onbeperkt leverbaar bleven in Duitsland. En dat is volgens de rechtbank gewoon niet waar. Persbureau Reuters meldde dat een panel van drie rechters tot de volgende uitspraak kwam:

Het persbericht is misleidend omdat het uitspraken bevat over de beschikbaarheid van goederen die op zijn minst potentieel bedrieglijk zijn, namelijk de iPhones waarop de uitspraak betrekking heeft.

 

In een reactie laat Qualcomm weten dat de uitspraak voor zichzelf spreekt. Apple neemt ondertussen stappen om tegen de beslissing in beroep te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple teruggefloten door rechtbank
Sluiten