Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 17 januari 2019

Alles over de T2-chip: Apple’s geheime wapen in de Mac

Praktisch iedere nieuwe Mac heeft niet alleen een Intel-chip, maar ook een speciale door Apple gemaakte chip. Dit is de T2-chip en die mag gerust het geheime wapen in de Mac genoemd worden. Apple laat namelijk steeds meer taken door de T2-chip uitvoeren en ontlast de CPU van Intel.

Wat is een T2-chip?

Heel simpel gezegd is dit de chip van de iPhone die aangepast is om nuttige dingen in de Mac te doen. Apple maakt ‘m zelf en er wordt een ARM-instructieset gebruikt. Omdat Apple voor deze chip niet afhankelijk is van alles dat Intel moet ondersteunen, kan deze helemaal geoptimaliseerd worden voor taken die op de Mac nodig zijn. Daardoor is de chip ook erg energiezuinig. Meer over de voordelen verderop in dit artikel.

Welke Mac heeft een T2-chip?

De chip is nog een beetje zeldzaam, want Apple is ‘m in 2018 pas op grote schaal gaan gebruiken. Daarom hebben veel oude Macs nog geen beschikking over de T2, maar de meeste nieuwe modellen wel. Wij verwachten dat iedere Mac en MacBook die nu uitgebracht wordt standaard van deze chip (of zijn opvolger) voorzien zal zijn. Momenteel kun je ‘m vinden in de volgende modellen:

  • iMac Pro (2017)
  • MacBook Pro (2018)
  • MacBook Air (2018)
  • Mac mini (2018)
T2 chip Mac
Klik/tap voor groter.

Wat zijn de voordelen van de T2-chip?

Om te beginnen is de T2 een eigen ontwerp van Apple. De chip gebruikt de ARM-instructieset en die is een stuk compacter dan dan x86-set van Intel. Dat wil zeggen dat er minder functies in zitten die Apple niet nodig heeft. Mocht er toch een functie zijn die wel nodig blijkt? Dan kan Apple deze inbouwen omdat de instructieset aangepast mag worden.

Door dat eigen ontwerp, kan de T2 een aantal taken een stuk sneller afhandelen dan de Intel-chip. Denk bijvoorbeeld aan het afspelen of converteren van video. De Intel-chip is veel trager bij het decoden en encoden van moderne formaten (zoals h.265) dan de T2-chip.

Omdat de T2-chip efficiënter en compacter gemaakt is dan de Intel-chip, kan deze ook energiezuiniger werken. Dit merk je bijvoorbeeld goed tijdens het kijken van een video. In onze review van de MacBook Air 2018 bleek dat de nieuwe MacBook door de T2 een stuk langer meegaat tijdens het kijken van een video in iTunes.

Misschien wel het belangrijkste voordeel is niet voor de gebruiker zichtbaar, maar wel voor Apple. Het bedrijf heeft met de T2 een soort Trojaans paard in de Mac geplaatst dat de Intel-chip mogelijk langzaam kan vervangen. Nu gaat het nog om enkele taken die van de hoofdprocessor worden overgenomen, maar Apple kan dit steeds verder uitbreiden.

Mac mini 2018 boeken
Klik/tap voor groter.

Zijn er ook nadelen?

Er is één groot nadeel en dat is dat reparatie van een Mac een stukje moeilijker wordt. Om veiligheidsredenen checkt de T2-chip van de Mac ook of onderdelen die nieuw zijn geplaatst van een door Apple geautoriseerde leverancier zijn. Is dat het niet geval? Dan kan de chip het starten van het systeem blokkeren. Dit doet Apple naar eigen zeggen om veiligheidsredenen.

Wat zijn de functies van T2-chip exact?

Momenteel heeft de chip een aantal functies die essentieel en minder essentieel zijn. Een overzicht:

  • Opstarten Mac: De chip is als je Mac opstart een zogenaamde ‘System Management Controller’ en verifieert of alle hardware en software correct aanwezig is. Kwaadwillenden hebben zo geen kans om een aangepaste versie van macOS met bijvoorbeeld een backdoor op te starten. Pas als alles geverifieerd en in orde is wordt het besturingssysteem gestart en krijgt de Intel CPU de touwtjes in handen
  • Touch ID: De T2 bevat net als de iPhone een secure enclave. In dit beveiligde deel van de chip worden je vingerafdrukken opgeslagen en beveiligd. De chip zorgt ervoor dat je vingerafdruk nooit doorgegeven wordt aan apps. De chip rapporteert simpel gezegd alleen met ‘ja’ of ‘nee’ op de vraag: “Ken je deze vingerafdruk?”
  • SSD: De flashopslag (SSD) van een Mac is tegenwoordig pijlsnel. Dat komt onder andere omdat de T2-chip verantwoordelijk is voor het aansturen van de SSD. De chip zorgt dat gegevens op de schijf meteen versleuteld worden en kan dit veilig doen zonder de Intel-chip te belasten.
  • Audio en Microfoon: De chip is ook een audiocontroller. Nieuwe Macs hebben allemaal minimaal twee microfoons en de T2 is verantwoordelijk voor het onderdrukken van ruis en echo. Er is echter meer. De chip onderbreekt ook de connectie naar de microfoon als deze niet door een app gebruikt worden. Zo wordt je beveiligd tegen afluisteren
  • Webcam: De webcam in je Mac is ook met de chip verbonden. De T2 zorgt voor ruisonderdrukking, automatische regeling van de belichting en gezichtsherkenning zorgt ervoor dat je gezicht niet te donker of wit is. De chip is ook goed voor een stukje beveiliging. De webcam wordt door de chip geblokkeerd als de gebruiker niet expliciet vraagt om deze in te schakelen
  • Siri: Als laatste functie luistert de chip altijd of er “Hey Siri” gezegd wordt. Dit kan op een energie-efficiënte manier zonder de accu van je MacBook leeg te trekken.

Heb je een Mac met T2-chip nodig?

Momenteel nog niet. Een wat oudere Mac functioneert prima zonder T2-chip, maar dat dit de toekomst is, staat eigenlijk wel vast. De vraag die rest is wanneer de opvolger van de T2-chip de chip van Intel overbodig maakt.

Reageer op artikel:
Alles over de T2-chip: Apple’s geheime wapen in de Mac
Sluiten