Alles over de T2-chip: Apple’s geheime wapen in de Mac

Door: Raymon Mens - 15 reacties

Praktisch iedere nieuwe Mac heeft niet alleen een Intel-chip, maar ook een speciale door Apple gemaakte chip. Dit is de T2-chip en die mag gerust het geheime wapen in de Mac genoemd worden. Apple laat namelijk steeds meer taken door de T2-chip uitvoeren en ontlast de CPU van Intel.

Wat is een T2-chip?

Heel simpel gezegd is dit de chip van de iPhone die aangepast is om nuttige dingen in de Mac te doen. Apple maakt ‘m zelf en er wordt een ARM-instructieset gebruikt. Omdat Apple voor deze chip niet afhankelijk is van alles dat Intel moet ondersteunen, kan deze helemaal geoptimaliseerd worden voor taken die op de Mac nodig zijn. Daardoor is de chip ook erg energiezuinig. Meer over de voordelen verderop in dit artikel.

Welke Mac heeft een T2-chip?

De chip is nog een beetje zeldzaam, want Apple is ‘m in 2018 pas op grote schaal gaan gebruiken. Daarom hebben veel oude Macs nog geen beschikking over de T2, maar de meeste nieuwe modellen wel. Wij verwachten dat iedere Mac en MacBook die nu uitgebracht wordt standaard van deze chip (of zijn opvolger) voorzien zal zijn. Momenteel kun je ‘m vinden in de volgende modellen:

 • iMac Pro (2017)
 • MacBook Pro (2018)
 • MacBook Air (2018)
 • Mac mini (2018)
T2 chip Mac
Klik/tap voor groter.

Wat zijn de voordelen van de T2-chip?

Om te beginnen is de T2 een eigen ontwerp van Apple. De chip gebruikt de ARM-instructieset en die is een stuk compacter dan dan x86-set van Intel. Dat wil zeggen dat er minder functies in zitten die Apple niet nodig heeft. Mocht er toch een functie zijn die wel nodig blijkt? Dan kan Apple deze inbouwen omdat de instructieset aangepast mag worden.

Door dat eigen ontwerp, kan de T2 een aantal taken een stuk sneller afhandelen dan de Intel-chip. Denk bijvoorbeeld aan het afspelen of converteren van video. De Intel-chip is veel trager bij het decoden en encoden van moderne formaten (zoals h.265) dan de T2-chip.

Omdat de T2-chip efficiënter en compacter gemaakt is dan de Intel-chip, kan deze ook energiezuiniger werken. Dit merk je bijvoorbeeld goed tijdens het kijken van een video. In onze review van de MacBook Air 2018 bleek dat de nieuwe MacBook door de T2 een stuk langer meegaat tijdens het kijken van een video in iTunes.

Misschien wel het belangrijkste voordeel is niet voor de gebruiker zichtbaar, maar wel voor Apple. Het bedrijf heeft met de T2 een soort Trojaans paard in de Mac geplaatst dat de Intel-chip mogelijk langzaam kan vervangen. Nu gaat het nog om enkele taken die van de hoofdprocessor worden overgenomen, maar Apple kan dit steeds verder uitbreiden.

Mac mini 2018 boeken
Klik/tap voor groter.

Zijn er ook nadelen?

Er is één groot nadeel en dat is dat reparatie van een Mac een stukje moeilijker wordt. Om veiligheidsredenen checkt de T2-chip van de Mac ook of onderdelen die nieuw zijn geplaatst van een door Apple geautoriseerde leverancier zijn. Is dat het niet geval? Dan kan de chip het starten van het systeem blokkeren. Dit doet Apple naar eigen zeggen om veiligheidsredenen.

Wat zijn de functies van T2-chip exact?

Momenteel heeft de chip een aantal functies die essentieel en minder essentieel zijn. Een overzicht:

 • Opstarten Mac: De chip is als je Mac opstart een zogenaamde ‘System Management Controller’ en verifieert of alle hardware en software correct aanwezig is. Kwaadwillenden hebben zo geen kans om een aangepaste versie van macOS met bijvoorbeeld een backdoor op te starten. Pas als alles geverifieerd en in orde is wordt het besturingssysteem gestart en krijgt de Intel CPU de touwtjes in handen
 • Touch ID: De T2 bevat net als de iPhone een secure enclave. In dit beveiligde deel van de chip worden je vingerafdrukken opgeslagen en beveiligd. De chip zorgt ervoor dat je vingerafdruk nooit doorgegeven wordt aan apps. De chip rapporteert simpel gezegd alleen met ‘ja’ of ‘nee’ op de vraag: “Ken je deze vingerafdruk?”
 • SSD: De flashopslag (SSD) van een Mac is tegenwoordig pijlsnel. Dat komt onder andere omdat de T2-chip verantwoordelijk is voor het aansturen van de SSD. De chip zorgt dat gegevens op de schijf meteen versleuteld worden en kan dit veilig doen zonder de Intel-chip te belasten.
 • Audio en Microfoon: De chip is ook een audiocontroller. Nieuwe Macs hebben allemaal minimaal twee microfoons en de T2 is verantwoordelijk voor het onderdrukken van ruis en echo. Er is echter meer. De chip onderbreekt ook de connectie naar de microfoon als deze niet door een app gebruikt worden. Zo wordt je beveiligd tegen afluisteren
 • Webcam: De webcam in je Mac is ook met de chip verbonden. De T2 zorgt voor ruisonderdrukking, automatische regeling van de belichting en gezichtsherkenning zorgt ervoor dat je gezicht niet te donker of wit is. De chip is ook goed voor een stukje beveiliging. De webcam wordt door de chip geblokkeerd als de gebruiker niet expliciet vraagt om deze in te schakelen
 • Siri: Als laatste functie luistert de chip altijd of er “Hey Siri” gezegd wordt. Dit kan op een energie-efficiënte manier zonder de accu van je MacBook leeg te trekken.

Heb je een Mac met T2-chip nodig?

Momenteel nog niet. Een wat oudere Mac functioneert prima zonder T2-chip, maar dat dit de toekomst is, staat eigenlijk wel vast. De vraag die rest is wanneer de opvolger van de T2-chip de chip van Intel overbodig maakt.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  En wat een kut ding is het. Ik heb een 2018 MacBook Pro: eerst kraakte de audio om het half uur en daarna heb ik een paar keer gehad dat mijn Mac spontaan niks meer wilde opslaan, waarna alles dat ik die sessie(sinds het opstarten van de Mac) had opgeslagen, verdwenen was.
  Om nog maar niet te spreken van de spontane shutdowns dankzij bridge OS bij thunderbolt apparatuur.
  Allemaal taken die door de T2 chip worden geregeld. Ik ben ook zeker niet de enige met deze problemen. Leuk idee hoor, maar ik zou er zeker geen nieuwe Mac om kopen als ik nu weer voor de keuze zou staan.

 • Profielfoto
  sjonnie82

  Ik hou van deze relativiteitstheorieën!

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @wensink,

  Een windhoos ding, heeft never nooit wat, niet moeilijk doen dan…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nadelig:

  Hackintoshe zal vast ook afgelopen zijn.

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Zolang macOS niet softwarematig een T2-chip of consorten vereist om te functioneren, zul je nog prima kunnen hackintoshen. En dat zal nog wel even duren, aangezien ze dan alle oudere Macs t/m de 2017 iMac/ MacBook Air moeten afstoten. En dat zie ik niet sneller dan over 4 à 5 jaar gebeuren. En hopelijk langer 😅

 • Profielfoto
  wensink

  @JoopJoopJoop wat is dat voor een dom argument? Iets anders doet het niet dus dit hoeft ook niet te werken? Wat een onzin. Ik betaal ruim 3000 euro voor zo’n ding, dan mag hij niet data verliezen, kraken of spontaan uitvallen. Eerdere Mac’s hadden hier ook geen last van.

 • Profielfoto
  erniemore

  @wensink: ik zou er mee teruggaan naar Apple.ik heb ook een 2018 MacBook Pro, en hij doet het perfect, nog geen enkel probleem mee gehad. Klinkt als een hardwareprobleem.

 • Profielfoto
  wensink

  @erniemore, daar moet je blij mee zijn. Er zijn genoeg verhalen van mensen op internet met dezelfde klachten. Het audio probleem is gelukkig opgelost sinds Mojave en data verlies is ook niet meer voorgekomen na de laatste update, maar hij valt nog geregeld uit door bridge OS.

  Ik ben terug geweest naar Apple. Denk maar dat ze je helpen daar. Ik kon hem inleveren voor onderzoek. Dan zou ik hem twee weken kwijt zijn. Aangezien ik hem elke dag nodig heb is dat geen optie.

  Gebruik jij ook thunderbolt 3 apparaten?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Shmoo op 17 januari 2019 17:35
  Nadelig:

  Hackintoshe zal vast ook afgelopen zijn.

  Ik blijf de eerstkomende 5 jaar gewoon op High Sierra hangen.

  Scheelt me een hoop kopzorgen. .;)

  Vier jaar probleemloos ‘Maccen’ tot nu toe.

   

 • Profielfoto
  iMaf

  Ik blijf de eerstkomende 5 jaar gewoon op High Sierra hangen

  Dat is ook wat ik van plan ben, ik heb het wel wat gehad met al die beestjes die in de software zitten bij een release van een nieuwe OS, High Sierra draait goed nu en hopelijk blijft dat nu ook zo

 • Profielfoto
  loenatic

  @Wensink. Het kraken van de audio is inderdaad een hardnekkig probleem. Ik ben ook bij Apple geweest en ben niet weggegaan voordat ik een nieuwe Macbook Pro 18 inch meekreeg. Die heeft ook dat kraak probleem. Grrrrrr! En ik draai overal de nieuwste versie van. Dus het is echt een serieus ding. Als je echt doorvraagt erkennen ze het en erkennen ook dat er nog steeds geen oplossing voor gevonden is. @joopjoopjoop: Mijn buurvrouw had laatst een lekke band dus ik zal niet meer over mijn MacBook zeuren.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  MacBook Pro 18”: die wil ik ook! Verder wel beroerd verhaal natuurlijk

 • Profielfoto
  html-junky

  Mensen hier hebben gewoon op internet opgezocht wat ze konden vinden om over te klagen mbt tot de T2 chip en dat gewoon in een verhaal geplaatst dat ze daar last van hebben. Het klinkt allemaal discutabel

 • Profielfoto
  loenatic

  @Alexander: Oops 15 inch natuurlijk.

  @html-junky: zucht……..

 • Profielfoto
  RW076

  Beetje jammer dat Apple weer de kant op wil van een eigen processor. Dat hebben we eerder meegemaakt en ik was persoonlijk wel blij dat er naar Intel werd overgegaan.

  Uiteraard zie ik de voordelen wel, die had de vorige zeer zeker ook. Maar er is meer dan enkel Apple, en waarom zouden die hun (vb) software aan gaan passen?

  Wil ik bv oudere software gebruiken, dan lukt me dat niet zo 1 2 3 op nieuwere Macs (of hele oude), dat vind ik soms wel jammer. Mijn Windows kennissen kennen deze problemen niet of nauwelijks, en daar ben ik best wel eens jaloers op.

  Ik hoop het meeste nog niet, dat wij als gebruikers worden ingezet voor een gevecht tussen Apple en Intel, gestart door Apple. Ik vind de producten inmiddels al aardig aan de prijs genoeg.

  Ik zal denk ik altijd Apple blijven gebruiken zolang Apple Computers (geen iOS producten) blijft maken, maar heb inmiddels meerdere mensen in het gezin te voorzien van een Macje, en dat tikt vaak best wel aan.