Noah Korevaar
Noah Korevaar Apple Inc. 8 januari 2019

Na Apple heeft ook Samsung een dramatisch kwartaal

Links en rechts incasseren techgiganten klappen. Apple ging deze week onderuit op de beurs nadat Tim Cook slecht nieuws bracht omtrent de verwachte omzet van het bedrijf. Die is door tegenvallers in China lager dan voorspeld. Nu is Samsung aan de beurt.

Samsung meldt nog slechtere resultaten

Teruglopende smartphoneverkopen en een lagere vraag naar geheugenchips zorgen ervoor dat Samsung een pijnlijk kwartaal achter de rug heeft. Dat heeft de Zuid-Koreaanse techreus afgelopen nacht aangekondigd in de vorm van bijgestelde verwachtingen. Analisten hadden al een daling verwacht, maar de eigenlijke cijfers zijn nog slechter.

Waar de fabrikant een jaar geleden een winst van 13,27 miljard dollar wist te rapporteren, pakt 2018 compleet anders uit. De winst zal in het laatste kwartaal van 2018 naar verwachting met 29 procent afnemen. Omgerekend is dat ‘slechts’ 9,67 miljard dollar. Een forse achteruitgang.

In het derde kwartaal van 2018 had Samsung nog te maken met een recordwinst. Het bedrijf harkte toen 15,6 miljard dollar binnen. Het vierde kwartaal lijkt 38,5 procent slechter uit te vallen. We wisten door de tegenvallende verkopen van de Galaxy S9 al dat de cijfers tegen zouden vallen, maar dit pakt toch nog een stuk slechter uit dan verwacht.

Samsung
Klik/tap voor groter.

Twee afhankelijkheden

Maar hoe komt dat? Het lijkt er sterk op dat de competitie in China een grotere impact heeft dan men had verwacht. Oftewel, hetzelfde struikelblok waar Apple ook naar wijst. China werd door fabrikanten lang gezien als enorme groeimarkt, maar dat valt dus tegen.

Daarnaast zijn de winstmarges van Samsung geslonken door de steeds maar groeiende marketingbudgetten die nodig zijn om producten aan te jagen. Het was de afgelopen tijd zeldzaam om geen cashback-actie te vinden.

Als laatste is een grote speler op het gebied van componenten voor andere fabrikanten. Dat maakt het bedrijf kwetsbaar. Het levert bijvoorbeeld schermen voor de iPhone en ook SSD-chip. De vraag naar componenten was dit jaar een stuk lager dan verwacht, waardoor de prijzen tevens daalden.

Vooruitzichten 2019

De fabrikant verwacht dat de tegenvallende prestaties ook impact zullen hebben op het eerste kwartaal van 2019. Daarna anticipeert het merk op een comeback in de tweede helft van het jaar, als de vraag naar geheugenchips weer stijgt. Toch blijft het bedrijf optimistisch voor de toekomst en hoopt de Koreaanse fabrikant zijn positie als koploper te verstevigen met 5G en een opvouwbare smartphone.

Later deze maand zal Samsung meer details en het volledige financiële rapport voor Q4-2018 onthullen. Apple’s kwartaalcijfers worden op 29 januari verwacht.

Reageer op artikel:
Na Apple heeft ook Samsung een dramatisch kwartaal
Sluiten