Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 9 januari 2019

Luis in de pels: Apple neemt klokkenluider Facebook aan

Als privacy zeg maar echt je ding is, kun je beter niet bij Facebook werken. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg kwam het afgelopen jaar meermaals in het nieuws met privacyschandalen. Geen wonder dat Sandy Parakilas, die verantwoordelijk voor het privacybeleid van apps op Facebook, gestopt is. Hij werkt nu voor Apple.

Parakilas vertrok al in oktober 2012 bij het sociale netwerk van Mark Zuckerberg. Toen werd de technologie uitgerold die het grootschalige datamisbruik door onder andere Cambridge Analytica mogelijk maakte. Hij waarschuwde de top van Facebook voor de risico’s van het delen van gegevens, maar er werd niet naar hem geluisterd.

Naar privacyteam Apple

Volgens The Financial Times gaat de privacy-voorvechter van Facebook nu in het privacyteam van Cupertino werken. Hij wordt productmanager en gaat erop toezien dat de privacy van gebruikers bij de ontwikkeling van nieuwe producten meteen goed geregeld is. Denk aan het minimaliseren van de data die verzameld wordt. Apple doet dit in het algemeen al en zet dus steeds meer mensen in om dit te waarborgen.

Sandy Parakilas
Klik/tap voor groter.

Luis in de pels Facebook

Hoewel Parakilas al een tijdje niet meer bij Facebook werkt, was hij de afgelopen jaren een luis in de pels van het bedrijf. Hij hielp bijvoorbeeld een Britse parlementscommissie met een onderzoek naar het privacyschandaal rondom Cambridge Analytica.

Parakilas leverde de Britten bewijsmateriaal voor een onderzoek naar datamisbruik. Die documenten kwamen later online en bevatten belastende details. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg bleek bepaalde ontwikkelaars voor te trekken en ze meer data te geven. Concurrenten werden op commando van Mark Zuckerberg bewust afgesloten. Parakilas is van mening dat Zuckerberg en co. tussen 2010 en 2014 “alle grenzen te buiten zijn gegaan.” (Zie ook → Interne documenten Facebook online: 4 pittige onthullingen)

Reageer op artikel:
Luis in de pels: Apple neemt klokkenluider Facebook aan
Sluiten