‘Apple voert prijsverlaging iPhone door in China’

Door: Raymon Mens - 15 reacties
Apple iPhone China 16x9

Dat de verkoop van de iPhone vooral in China tegenzit, is geen nieuws meer. Apple moest vorige week zelfs een omzetwaarschuwing geven en gaf als reden de tegenvallende verkoop van zijn smartphones in China. Nu komt het bedrijf naar verluidt met een zeldzame maatregel, namelijk de prijzen verlagen.

Dat meldt het Chinese zakenblad NBD. Apple zou de prijs van alle iPhone-modellen gaan verlagen. De wijziging is nog niet zichtbaar op de website van het bedrijf, maar zou al wel naar alle resellers gecommuniceerd zijn.

Vooral prijs iPhone XR sterk verlaagd

Apple verlaagt de prijs van vrijwel alle modellen, meldt het Chinese zakenblad. Het gaat niet alleen om de nieuwe iPhone XS en XR, maar ook om de iPhone 8 en 8 Plus. De iPhone XR krijgt de hoogste prijsverlaging, die gaat van 5700 yuan naar 5250 yuan. Dat is omgerekend van 728 euro naar 670, ongeveer 8 procent.

De prijsverlaging geldt momenteel alleen voor China, maar als Apple deze ook in Nederland en België doorvoert, zou de prijs van de iPhone XR dalen van 859 naar 790 euro. Hoe sterk de prijsdaling bij andere modellen zoals de iPhone XS en 8 is, wordt niet gemeld.

Apple iPhone XR
Klik/tap voor groter.

Zeldzame stap voor Apple

Dit is een zeldzame stap voor Apple. Het bedrijf verlaagt de prijzen van nieuwe producten zelden. Op de achtergrond worden wel eens deals met resellers gemaakt over oude modellen. Zo was de iPhone SE in zijn laatste dagen bij praktisch alle resellers voor een lage prijs verkrijgbaar. De prijzen in de (online) winkel van Apple werden echter niet aangepast, maar de prijsverlaging was wel een initiatief van Apple.

In westerse landen promoot Apple momenteel een inruilactie. Je oude toestel inruilen levert tot wel 300 euro voordeel op. Bij het inruilen van een iPhone 7 Plus kost een nieuwe XR van 64GB bijvoorbeeld 589 euro.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Vandefilm

  Apple wordt op alle vlakken steeds meer gewoon een bedrijf, jammer.

 • Profielfoto
  SvS

  Ik ben benieuwd of het zoden aan de dijk zet in China.

 • Profielfoto
  KingChaos

  Ik zie op apple.nl ook een tijdelijke prijsverlaging.
  “iPhone XR vanaf € 589. iPhone XS vanaf € 889.1”

 • Profielfoto
  occov

  Kingchaos dat is de prijs wanneer je je oude iPhone inruilt

 • Profielfoto
  MacSjon

  SvS op 10 januari 2019 12:49
  Ik ben benieuwd of het zoden aan de dijk zet in China.

  Met een miljard Chinezen schiet dat aardig op. Stel dat 1% daarvan overtuigd kan worden om toch die iPhone aan te schaffen à € 670,- = € 6.700.000.000 (6,7 miljard euro meer omzet)

 • Profielfoto
  steveb

  Het wordt tijd dat Apple upgrade program wereld wijd wordt toegepasr

 • Profielfoto
  wensink

  Mooi, nu de rest van de producten nog.. over de hele wereld.

 • Profielfoto
  steveb

  Het wordt tijd dat Made in China producten ook verkocht worden aan prijzen Made in china

 • Profielfoto
  Spinozo

  Als ze 1% van de Chinezen overtuigen dan levert dat 67 miljard omzet op maar dat is helemaal niet realistisch.

 • Profielfoto
  iMaf

  steveb op 10 januari 2019
  Het wordt tijd dat Made in China producten ook verkocht worden aan prijzen Made in china

  als je bedoeld dat Made in China staat voor goedkoop in elkaar gezet, dan had je 10 jaar geleden gelijk gehad, maar die vlieger gaat al een tijd niet meer op, tegenwoordig staat Made in China wel degelijk voor kwaliteit (al zal dit niet op alles toepasbaar zijn) en moet je voor de vroegere Made in China tegenwoordig in India zijn

 • Profielfoto
  RV

  1% is wel heel optimistisch haha. Het verschil tussen arm en rijk is in china heel groot. Het gemiddelde inkomen is 8000,- dollar per jaar ( bijv in VS 45.000 dollar per jaar). Ik denk niet dat zoveel chinezen een iphone kunnen betalen. Een stijging van 0,1% is al heel optimistich

 • Profielfoto
  NapO

  heel goed de eerste haar scheuren van grenzeloze arrogantie is al zichtbaar,….ik zeg, die spullen gewoon in het rek laten liggen,….8% op 30% marge op een toestel is nog steeds 22% winst….

  De spullen zijn veel te duur en android is gewoon serieus goed geworden. En de huidige generatie premium androids toestellen zoals huawai, samsung en oneplus (en xiaomi) zijn gewoon net zo goed als een iphone.

  Apple hoeft echt niet stuk wat mij betreft maar ze moeten stoppen met de klant uitmelken.

 • Profielfoto
  steveb

  iMaf op 10 januari 2019 16:33
  steveb op 10 januari 2019
  Het wordt tijd dat Made in China producten ook verkocht worden aan prijzen Made in china

  als je bedoeld dat Made in China staat voor goedkoop in elkaar gezet, dan had je 10 jaar geleden gelijk gehad, maar die vlieger gaat al een tijd niet meer op, tegenwoordig staat Made in China wel degelijk voor kwaliteit (al zal dit niet op alles toepasbaar zijn) en moet je voor de vroegere Made in China tegenwoordig in India zijn

  net wat ik bedoel.

  1. de prijs made in china is nu    iPhone Xr  €670
  maar in de lage landen.                             €859
  aka   china is dik 32% goedkoper voor het zelfde.  daar kan ik niets van begrijpen

  2. dat een first class toestel de 1000 euro overschrijd snap ik. maar als dat al minimum 1150 is?  zijn we weer 15% verder.  dan kan ik niet meer volgen

  3. en het beste? grootste?  dan kom je zelfs met € 1.659,00.
  + verzekering + hoesje + beschermglas.
  vind ik ronduit belachelijk

  4. als je iets aanbied doe het dan voor iedereen. stop met die show beloftes die na jaren nog steeds niet af zijn. apple pay, CarPlay, apple upgrade program, …

  ik blijf er bij.  winstmarge -30%   verkoop aantal +60%  (of meer) = omzet + 12%

   

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Prijsverlaging doet Apple überhaupt nauwelijks. Nieuw of oud. Zelfs de Mac Pro is al die jaren gewoon voor hetzelfde verkocht.

  Een Chinese iPhone mottiknie. Die zijn alvast in stelling gebracht voor de Chinese overheid.

  Prijsverlaging, of prijsnormalisatie, of prijsrationalisatie mag van mij wereldwijd ook wel. Het is me nooit duidelijk geweest waarom de MacBook Pro en iPhone sinds 2016 resp 2017 ineens zoveel duurder moesten worden. De iPhone X was redelijk premium maar ook weer niet zoveel. De MacBook Pro kreeg alleen die stinking Touchbar plus shizzle vlindertoetsen.

 • Profielfoto
  monty python

  Apple zal ongetwijfeld die prijselasticiteit beter kennen dan wij. Die onderzoeken dat continu, in elke regio.

  Dus we kunnen elke dag klagen en blijven klagen over die prijzen, die zullen blijven wat ze zijn, hoop en al wat kleine correcties.
  Denk ook dat de consument door het exploderende reclamebombardement en eeuwige prijskortingen op alles en nog wat gewoon is geraakt dat alles uiteindelijk spotgoedkoop wordt. Dat kan natuurlijk niet, alle kosten stijgen los van milieubelasting. Een iPhone is meer dan een computer geworden en is nooit uitontwikkeld.

  Apple is trouwens quasi even duur als Samsung en iets duurder dan Huawei. Waar is die privacykorting vergeleken met die twee ? Heel erg klein, ik waardeer die zelf op minstens 300 euro. Dus de facto is de concurrentie gewoon duurder …