Huub Everstijn
Huub Everstijn App Store 28 januari 2019
Leestijd: 2 minuten

‘Apple plant abonnementsdienst voor games’

Als we alle berichten mogen geloven, is Apple bezig een nieuwe abonnementsdienst op te zetten. Ditmaal niet voor films of tijdschriften, maar voor games.

Een rapport van Cheddar citeert vijf bronnen, waaruit zou blijken dat Apple een abonnementsdienst voor spellen wil opzetten. De iPhone-maker zou al in gesprek zijn met namen in de gaming-industrie.

De lijst van top-downloads van de App Store wordt allang gedomineerd door spellen. Dit zijn voornamelijk ‘fremium’ titels. Dat wil zeggen dat de games gratis te downloaden zijn, maar doorspekt zijn met in-app aankopen. Dat model is dus niet echt vergelijkbaar met een abonnementsdienst.

Games in abonnementsvorm

Apple zou nu meer als uitgever van games willen gaan optreden. Gebruikers moeten dan toegang krijgen tot premium games voor een vast bedrag per maand.

Een abonnementsdienst voor spellen kan mogelijk voor zowel Apple als de ontwikkelaar nieuwe inkomstenbronnen opleveren. Er lijkt wel een keuze gemaakt te zijn voor serieuzere speltitels. In plaats van titels als Candy Crush, die eerder kiezen voor het verslavende effect, zou dus gekozen worden voor spellen met een diep verhalende en rijke gameplay.

Een andere mogelijkheid is dat Apple ontwikkelaars exclusief aan zich wil binden. Dat kan ertoe leiden dat een reeks gametitels alleen beschikbaar zou komen op iOS.

Apple zet in op diensten

Apple heeft al eerder aangegeven sterk te willen inzetten op diensten. Het bedrijf zou dit jaar een nieuws- en originele videoservice lanceren. Wellicht zijn games een andere loot aan die abonnements-stam. Apple heeft al aangekondigd dat de inkomsten uit diensten in 2020 verdubbeld wil hebben ten opzichte van 2016. Men zou op schema liggen om dat doel te bereiken.

De bestaande spelservice van Apple, Game Center, is op dit moment grotendeels verlaten. De Game Center-app werd in iOS 10 verwijderd en leeft nog slechts voort als ‘anoniem’ framework voor prestaties en leaderboards.

iOS games
Tijdens de afgelopen keynote bleek al dat Apple veel aandacht besteedt aan games op iOS (klik/tap voor groter).

Snelle processoren

De A-serie processoren zijn snel genoeg voor de zwaarste games en kunnen zich meten met de meeste dedicated game-consoles. Op het iPad Pro-evenement afgelopen najaar, vergeleek Apple de kracht van de A12X zelfs met een Xbox One. Dat Apple zich meer wil toeleggen op games lijkt dus niet alleen logisch en meer dan mogelijk, ook zou het een lucratieve zet kunnen zijn.

Apple heeft tot nu toe niet willen reageren op deze geruchten, waardoor verdere details zoals prijzen of beschikbaarheid vooralsnog niet bekend zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Apple plant abonnementsdienst voor games’
Sluiten