Apple Pay is Google Pay in België ruimschoots voorbij

Door: Raymon Mens - 13 reacties

België heeft een luxepositie. In tegenstelling tot Nederland beschikt het land niet alleen over Apple Pay, maar ook al een hele tijd over Google Pay. Hoewel Apple’s betaaldienst pas sinds eind 2018 actief is, zijn er al een stuk meer gebruikers dan bij de dienst van Google. Die al sinds 2017 actief is.

Apple Pay heeft in België al meer dan 150.000 gebruikers, meldt dagblad Le Soir. De dienst is alleen beschikbaar voor klanten van de BNP Paribas Fortis-groep. Google Pay begon in 2017 en is beschikbaar bij BNP en KBC, maar heeft slechts 35.000 gebruikers.

Apple Pay heeft een goede start in België

De vraag naar Apple Pay in België is groot. Dat blijkt niet alleen uit het feit dat de dienst binnen twee maanden na lancering al meer dan 150.000 gebruikers heeft, maar ook dat een kleine bank alle aanvragen niet aankan. Het gaat om Hello Bank, een mobile first bank die onderdeel is van de BNP Paribas Fortis-groep en dus ook Apple Pay heeft. Sins de lancering van Apple’s betaaldienst worden er maar liefst drie keer meer rekening geopend. Er is momenteel een wachttijd van een maand.

Apple Pay Belgie
Klik/tap voor groter.

Kwestie van geluk?

De vraag die veel Nederlanders bezighoudt is waarom België wel Apple Pay kreeg, maar Nederland niet. Wij hebben een theorie: het was een kwestie van geluk. BNP Paribas Fortis is ook actief in Frankrijk en daar een erg grote speler. Apple Pay kwam naar BNP en de bank besloot België er ook maar bij te doen.

Dat zou ook verklaren waarom Apple zelf met geen woord gerept heeft over de lancering in België. Geen persbericht, geen Tweet van Tim Cook. Niets. Ter vergelijking; Duitsland kreeg dit bij de lancering van Apple’s betaaldienst allemaal wel. Een gelukje dat goed uitpakt dus. In Nederland lijken banken Apple Pay overigens actief buiten de deur te houden. (Zie → ABN Amro start betalen met wearables, belangrijkste ontbreekt)

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  edbdgsk

  Nederlandse banken zijn er niet voor de klanten maar voor zichzelf. Verbind aan Apple pay maar eens een bonus dan wordt het dezelfde dag nog in Nederland ingevoerd.

 • Profielfoto
  gipsman

  En duizenden klanten van andere Belgische banken wachten op activering van apple pay… Want overstappen naar een andere bank is een lifetime achievement.

 • Profielfoto
  Hemmik

  De vraag die veel Nederlanders bezighoudt is waarom België wel Apple Pay kreeg, maar Nederland niet. Wij hebben een theorie: het was een kwestie van geluk. BNP Paribas Fortis is ook actief in Frankrijk en daar een erg grote speler. Apple Pay kwam naar BNP en de bank besloot België er ook maar bij te doen.

  Als het zo simpel zou zijn zou bunq Apple Pay toch ook al lang  in Nederland gelanceerd hebben? Zelfde geldt voor ING, die actief is in meerdere landen.

 • Profielfoto
  McJohn

  @edbdgsk,.. elke bank is er voor zichzelf. Een bank is geen liefdadigheidsinstelling.

 • Profielfoto
  edbdgsk

  McJohn op 21 januari 2019 17:42
  @edbdgsk,.. elke bank is er voor zichzelf. Een bank is geen liefdadigheidsinstelling.

  Dat klopt,

  en tussen woekeren en winst maken zit verschil. Dat klopt ook !

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Het volkomen gebrek aan communicatie over “to ApplePay or not ApplePay” is wat nogal veel negatieve speculatie voedt. In deze tijden van transparantie valt de ondoorzichtigheid op.

 • Profielfoto
  Mman250

  Heeft dit niet iets te maken met de PDS2. Deze wet is al een tijdje uit binnen Europa en was per 1 Januari 2018 verplicht binnen de EU. Nederlands was weer eens laat en heeft de wet per 6 December 2018 goedgekeurd. Kan het niet zijn dat Apple afwachtend is geweest vanwege deze wet?

 • Profielfoto
  plonserd

  Ik heb ook een gratis Hello bankrekening geopend om Apple Pay te gebruiken. Ik heb nu een maandelijkse domiciliering lopen zodat ik in de supermarkt met Apple Pay kan betalen:D

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Apple wil een deel van de transactiekosten hebben die normaal gezien bij een betaling gereserveerd worden voor de bank.

  De banken in Nederland geven niet toe. Maar Apple ook niet. Ik ben benieuwd wie dit gaat “winnen”. 😉

 • Profielfoto
  iMaf

  @plonserd , je mag de naam Aldi gebruiken daar hoef je je niet voor te schamen

 • Profielfoto
  Loyd

  Kijk jij neer op Aldi klanten dan?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  plonserd op 21 januari 2019 21:38
  Ik heb ook een gratis Hello bankrekening geopend om Apple Pay te gebruiken. Ik heb nu een maandelijkse domiciliering lopen zodat ik in de supermarkt met Apple Pay kan betalen:D

  Maar is het niet triest dat je daar speciaal een nieuwe rekening voor moet openen? Het wordt dan niet gemakkelijker, maar juist ingewikkelder vind ik.

  En het is ook jammer dat er twee concurrerende methodes tegen elkaar strijden, daar wordt de consument weer de dupe van als winkels straks maar één standaard ondersteunen die jij net niet gekozen hebt.

  Jammer dat dit soort vooruitgang zo moet stranden in geneuzel en “red tape”…

 • Profielfoto
  plonserd

  iMaf op 21 januari 2019 23:38
  @plonserd , je mag de naam Aldi gebruiken daar hoef je je niet voor te schamen

  euh, ok?

  Cenobyte op 22 januari 2019 12:06

  plonserd op 21 januari 2019 21:38
  Ik heb ook een gratis Hello bankrekening geopend om Apple Pay te gebruiken. Ik heb nu een maandelijkse domiciliering lopen zodat ik in de supermarkt met Apple Pay kan betalen:D

  Maar is het niet triest dat je daar speciaal een nieuwe rekening voor moet openen? Het wordt dan niet gemakkelijker, maar juist ingewikkelder vind ik.

  En het is ook jammer dat er twee concurrerende methodes tegen elkaar strijden, daar wordt de consument weer de dupe van als winkels straks maar één standaard ondersteunen die jij net niet gekozen hebt.

  Ik had na de aankoop van m’n huis (lening via Belfius) m’n KBC-rekening toch nog behouden omdat ik dacht dat zij de eersten zouden zijn om Apple Pay aan te bieden. Verder heb ik ook nog een zakelijke rekening bij ING. Dus nog een zichtrekening erbij was nu ook weer geen ramp. Moesten KBC of Belfius in de toekomst ook Apple Pay aanbieden dan zeg ik m’n Hello bankrekening weer gewoon op. Zo’n gedoe is dat nu ook weer niet. Wisselen van bank kan heel vervelend zijn, maar een bank ‘erbij nemen’ is een werk van twee keer niks.