Apple waarschuwt: lagere omzet door tegenvaller iPhone

Door: Raymon Mens - 36 reacties
Apple CEO Tim Cook

Waar veel bedrijven in 2019 starten met frisse moed, begint Apple het jaar met een bittere pil. Tim Cook laat in een brief voor aandeelhouders weten dat het bedrijf zijn omzetverwachting flink naar beneden schroeft. Volgens de CEO heeft dat voornamelijk te maken met de zwakke vraag naar de iPhone in China, maar ook de consument in het westen laat het dit jaar afweten.

Apple schroeft de omzetverwachting voor Q1-2019 flink naar benden. Apple verwachtte oorspronkelijk een omzet tussen de 89 en 93 miljard dollar. Analisten rekenden op een omzet van 91,3 miljard dollar. Apple denk dat het 84 miljard dollar wordt. Oftewel zo’n 9 miljard dollar minder dan vorig jaar.

Tegenvallende verkoop iPhone

Volgens Tim Cook heeft dit te maken met de zwakkere economische groei in China. Daarnaast denkt het bedrijf uit Cupertino dat consumenten minder snel upgraden. Tel daarbij op dat Apple heel 2018 iPhone-accu’s voor een sterk verlaagde prijs heeft vervangen en veel mensen zullen nog even met hun oude toestel doen.

iPhone XR
Klik/tap voor groter.

In een interview met CNBC gaat Tim Cook verder in op de waarschuwing. In dat interview laat de CEO weten dat de spanningen tussen China en Amerika een groot onderdeel zijn van de tegenvallende cijfers. Ook wijst hij erop dat de prijzen van producten buiten de VS sterk zijn gestegen door fluctuerende wisselkoersen. Volgens analisten was 2018 sowieso een slecht jaar voor de iPhone. Er werden in het algemeen minder smartphones verkocht dan vorig jaar.

Vraag naar MacBook en iPad Pro groter

Het is echter niet alleen maar kommer en kwel. Apple wijst erop dat de vraag naar een aantal producten groter was dan de productiecapaciteit. Het gaat onder andere om de MacBook Air 2018 en de iPad Pro 2018. De vraag naar AirPods -die inmiddels twee jaar oud zijn- overtreft ook nog steeds de productiecapaciteit.

Apple maakt op 29 januari zijn kwartaalcijfers bekend. Dan weten we hoe hoog de omzet definitief zal zijn. Hoeveel iPhones er precies verkocht zijn, meldt Apple sinds kort niet meer. (Zie ook → Apple minder transparant over verkoopcijfers)

Dit artikel meldde eerder dat Apple de accu van de iPhone in 2018 gratis heeft vervangen. Dat is onjuist, het ging om een verlaagde prijs van €29,-

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  brinkey

  En sommige analisten wijten het ook aan de te hoge prijs van de producten. Overigens dat vervangingsprogramma van batterijen was tegen de kostprijs dus dat daar verlies opgedraaid wordt lijkt me sterk.

 • Profielfoto
  madcat

  Ik hoop dat Apple een keer inziet dat je niet steeds meer en meer kan vragen voor een telefoon.

  Met is wel degelijk een grens die de consument wil  betalen. Leuk dat ze met allemaal smoesjes komen, maar ik denk dat ze het bij zichzelf moeten zoeken.

 • Profielfoto
  Tenvox

  madcat op 3 januari 2019 09:32
  Ik hoop dat Apple een keer inziet dat je niet steeds meer en meer kan vragen voor een telefoon.

  Met is wel degelijk een grens die de consument wil  betalen. Leuk dat ze met allemaal smoesjes komen, maar ik denk dat ze het bij zichzelf moeten zoeken.

   

 • Profielfoto
  Tenvox

  Tenvox op 3 januari 2019 09:37

  madcat op 3 januari 2019 09:32
  Ik hoop dat Apple een keer inziet dat je niet steeds meer en meer kan vragen voor een telefoon.

  Met is wel degelijk een grens die de consument wil  betalen. Leuk dat ze met allemaal smoesjes komen, maar ik denk dat ze het bij zichzelf moeten zoeken.

  Mee eens madcat. Het houdt een keer op. En al helemaal wanneer er voor de meeste, let wel de meeste, consumenten geen grote veranderingen te bemerken zijn.

   

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Eindelijk … Sorry, maar kan niet anders concluderen … Zoals vele tech bedrijven is ook Apple het contact met de “gewone man” kwijt …

  Overigens viel mij de laatste drie “samenscholingen der IT nerds” iets op: waar enkele jaren terug Apple zijn intrede begon te doen met MacBooks zag ik nu eigenlijk overwegend Lenovo en slechts een paar MacBooks … Kortom, minder MacBooks dan een paar jaar terug.

  Nu een tijd in andere landen van Europa gewerkt en ook hier viel op: weinig tot geen iPhones en weinig MacBooks. Je zou bijna denken dat de populariteit van Apple Fake News is:-P

  Maar goed, ik ben helemaal met de post van Madcat eens: ze moeten het 100% bij zichzelf zoeken. Oude wijn in nieuwe zakken dat iPhone concept. De iPad heeft ook weinig liefde gehad en is “het contact” kwijt. Het is een product door Nerds voor Nerds en niet (meer) een product voor “de massa”. Wil je een product tot een succes laten verworden, dan dien je een grote groep gebruikers te hebben (en vast te houden). De iPad is verdampt allemaal ten faveure van de iPhone … En nu is de iPhone ook nog eens ultra duur geworden met ook de (on)nodige problemen, zoals WiFi en Mobiele Data (niet het minste) …

  Dat kan een Huawei gebeuren, of een Nokia … Maar niet Apple. Hetzelfde idee: gerammel in het interieur bij een Renault vind ik eigenlijk “de norm”. Mis het als het stil is. Heb ik de Mercedes mee, dan is “gerammel in het interieur” niet iets waar ik blij van wordt.

  Renault: 10500 euro tweede hands, Mercedes-Benz (zelfde leeftijd) 32500 euro tweede hands. van A naar B … Maar de verwachtingen zijn bij Mercedes anders.

  Echter, wat Apple momenteel doet is een “normale Mercedes” leveren voor een prijs van een Maybach met de problemen die je verwacht bij instap Volkswagen modellen (VW UP).

  Apple heeft reeds klappen gehad in Q3 en (nu dus) Q4 2018. Ben benieuwd of ze in Q1 2019 herpakken. Maar heb mijn twijfels.

 • Profielfoto
  Willem

  Apple kan wel leuk hogere prijzen vragen om de omzet op peil te houden, elke iPhone die niet gekocht wordt en waar voor de concurrent gekozen wordt betekend minder App en diensten verkoop. Beter een goedkopere iPhone lijkt me dan een ecosysteem wat leegloopt. 1300 euro voor een niet-budget model met normale stortte is gewoon over de grens van veel mensen.

 • Profielfoto
  Spinozo

  @Alexander: heel goede analyses. Die laatste is fantastisch.

 • Profielfoto
  defores

  Heel simpel de iPhone (beter gezegd Apple) is veel te duur geworden. Terwijl de concurrent voor de helft van de prijs al gelijkwaardige toestellen aanbieden.

  Apple moet gewoon weer betaalbaar worden en weer opener zijn naar andere eco systemen. Het sluit zichzelf momenteel buiten de groep.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  brinkey op 3 januari 2019 09:31
  En sommige analisten wijten het ook aan de te hoge prijs van de producten. Overigens dat vervangingsprogramma van batterijen was tegen de kostprijs dus dat daar verlies opgedraaid wordt lijkt me sterk.

  Daar wordt geen verlies op gedraaid (althans niet veel). Maar mensen met een net een nieuwe batterij in hun toestel kopen niet meteen een nieuwe iPhone en drukken daardoor de verkopen. Dat was waar Cook (op een nogal onhandige manier) op doelde.

 • Profielfoto
  pruus

  Zitten we allemaal niet te wachten op het volgende model? Sneller, groter, en duurder, want het heeft wat gekost. Ik zie zelf dat er weinig nieuws is. Een notch is niet nieuw maar lelijk en slecht ontwikkelwerk. Het wordt tijd om echt te gaan vernieuwen. En niet elk jaar weer een theater met nieuwe modellen die weer net iets sneller zijn met meer Emoji’s. Ik laat de laatste iPhone ook al voorbij gaan. Ik stap even niet op. Hetzelfde geldt voor de MBP.

 • Profielfoto
  Di May

  ” Apple moet gewoon weer betaalbaar worden ” …

  Wanneer zijn ze dat ooit wél geweest ?
  En, wat is betaalbaar voor een topproduct ?

  Betaalbaar dus …

  In 1991 kocht ik mijn eerste Mac, een CXII.
  Beeldscherm, kleurenkaart en toetsenbord erbij
  kostte me dat toen evenveel als een toenmalige BMW 3.

  Wie het heeft over ooit betaalbaar weet
  dus niet echt waar hij of zij het over heeft.
  Of is te jong om mee in de discussie te gaan.

  Maar of Apple daarom duur is ?
  Duur en duurzaamheid zijn twee verschillende begrippen.

  Na die CX is deze iMac mijn derde computer.
  En ik denkt met deze Mac nog best enkele jaren
  voort te kunnen, aan minstens 8 uur per dag.

  Is een Apple product dan duur, of eerder duurzaam ?

   

 • Profielfoto
  kornexz

  Dit jaar heb ik voor het eerst geen nieuwe iPhone (XS) gekocht, terwijl ik letterlijk alle voorgangers (minus de eerste iPhone) heb gehad (en heb doorgeschoven naar de rest van de familie voor een extra lang leven).

  De reden is simpel: € 1300,- voor een nieuw toestel wat weinig nieuws te bieden heeft gaat te ver. Laat ik voorop stellen, de nieuwe XS/XS Max zijn geweldige toestellen, maar ondanks de beperkte vernieuwingen (t.o.v. de al geweldige iPhone X) gaat de prijs nu echt een grens over. Dan maar om het jaar een nieuwe telefoon..

 • Profielfoto
  Danny Veugelen

  Ja. Geef er maar een uitleg aan maar beginperiode van de iPhone betaalde je €600. Nu €1660 ofzo voor duurste model. Ik ging vroeger ook altijd voor topmodel. Nu krijg ik ni meer uitgelegd aan de boekhouder waarom ik elke jaar de nieuwste iPhone nodig heb en hebben we net sinds gisteren een xr

 • Profielfoto
  Vroegah

  Danny: voor de goede orde de XR is de nieuwste hoor:-) Alleen niet de duurste dat dan weer wel haha

 • Profielfoto
  Di May

  Waarom moet iemand zonodig ieder
  jaar, of om de twee jaar een nieuwe iPhone ?

  Zijn die dingen dan zo belabberd qua kwaliteit ?

  Mocht ik boekhouder zijn, men zou dat
  aan mij ook niet kunnen uitleggen.

  Maar ja, voor sommigen kan het nieuwe
  niet nieuw en niet rap genoeg.

  Verslaafd aan kicks ? …

   

   

 • Profielfoto
  yellow

  “We also expect to set all-time revenue records in several developed countries, including the United States, Canada, Germany, Italy, Spain, the Netherlands and Korea. And, while we saw challenges in some emerging markets, others set records, including Mexico, Poland, Malaysia and Vietnam.”

  Het verkoopt nog prima bij ons. Waarschijnlijk minder iPhones verkocht, maar wel tegen hogere prijs, en/of de andere producten gingen goed.

  Vroeger nam je na 2 jaar, bij verlenging van je abonnement, een nieuwe iPhone. Tegenwoordig is dat misschien niet meer zo. Nu na 3 of 4 jaar pas. Kijk naar de mensen met een iPhone 7. Eigenlijk hadden die moeten overstappen naar de Xr. Maar het is meer uitstel dan afstel. Die Xr kost over 2 jaar €550. Kijken of mensen dan toehappen…

 • Profielfoto
  Starred

  Geen paniek heren. Verkeerde strategie? Apple verlaagt voor het eerst in zeer lange tijd wat verwachtingen. So what..
  Hoeveel winst maakt Apple obv de bijgestelde cijfers nog steeds? Juist, dat bedoel ik

 • Profielfoto
  kornexz

  Di May op 3 januari 2019 11:44
  Waarom moet iemand zonodig ieder
  jaar, of om de twee jaar een nieuwe iPhone ?

  Zijn die dingen dan zo belabberd qua kwaliteit ?

  Mocht ik boekhouder zijn, men zou dat
  aan mij ook niet kunnen uitleggen.

  Maar ja, voor sommigen kan het nieuwe
  niet nieuw en niet rap genoeg.

  Verslaafd aan kicks ? …

  Misschien verslaafd aan de kick van het nieuwste toestel, maar ik gebruik ‘m (zakelijk) gelukkig ook genoeg. En, door toestellen door te schuiven valt het weer mee. Zo neem ik jaarlijks (zakelijk) een nieuw toestel, mijn vrouw neemt mijn “oude” toestel, onze oudste zoon het toestel van mijn vrouw en onze jongste dochter weer het toestel van onze zoon. Gaat ieder toestel toch 4 jaar mee.

  Nu ze in de pubertijd komen ben ik bang dat ik deze strategie niet lang meer vol ga houden. Ze willen nu ook de nieuwste 😱

 • Profielfoto
  NapO

  Niet janken apple, je heb zelf je troep te duur in je marktkraam gelegd. jullie willen de boel uitknijpen als een besje, en gelukkig zijn de mensen zo slim en verstandig genoeg om die hele X serie in de schappen te laten liggen.

  Ook je macbook air, te duur, met een te langzame processor voor dik geld. Het retour is ingezet zeg ik…..t is wachten totdat hun poen opdroogt en dat ze weer normaal gaan doen.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Voor degenen die het gemist hebben, het Apple statement maar dan met ballen:

  We all know the Chinese market is fucked up — half because China is China and half because of you-know-who’s dumbass trade war. This quarter that fucked-upped-ness hit iPhone harder than we expected. But China is the whole problem — everything else is noise. Customers around the world love the iPhone XS, XS Max, and XR, and iPhones account for 90 percent of the profits in the entire handset industry. We expect that to grow as our competitors struggle to differentiate themselves from each other.

  Boom, drop the mic.

 • Profielfoto
  Di May

  @ kornexz :

  In uw geval blijft dat een ecologisch/economisch
  verantwoorde doorschuifoperatie.

  Zo doe ik het trouwens ook min of meer.
  Zij het niet ieder jaar.

  Feit blijft dat Apple’s toestellen voldoende
  mode- en hypebestendig zijn om flink
  wat jaren mee te kunnen.

  Wat zich vertaalt in de opvallende
  trent van de laatste jaren.

 • Profielfoto
  polimo

  Mensen die een iphoneXS nog persé een “telefoon” of “troep” willen noemen die dan blijkbaar bovendien te duur is, lijken me een gebrek aan realiteitszin te hebben/ te ontwikkelen. Wat je met zo’n “telefoon” in de hand hebt is een stuk top-technolgie en is meer dan een volwaardige computer dan wel een “telefoon”/”troep”. Dat je er ook mee kan bellen is de bonus. Dat dit wat moet kosten lijkt me eerder evident! Als het je dat niet waard is koop dan wat anders, zou ik zeggen. Die dingen moet je, zoals Di May ook aangeeft, niet te pas en onpas kopen maar een strategie gebruiken die het beste eruit haalt voor jezelf!

 • Profielfoto
  Di May

  ” Boom, drop the mic ! ”

  Een woord zegt soms meer dan duizend beelden …

 • Profielfoto
  kornexz

  polimo op 3 januari 2019 14:34
  Mensen die een iphoneXS nog persé een “telefoon” of “troep” willen noemen die dan blijkbaar bovendien te duur is, lijken me een gebrek aan realiteitszin te hebben/ te ontwikkelen. Wat je met zo’n “telefoon” in de hand hebt is een stuk top-technolgie en is meer dan een volwaardige computer dan wel een “telefoon”/”troep”. Dat je er ook mee kan bellen is de bonus. Dat dit wat moet kosten lijkt me eerder evident! Als het je dat niet waard is koop dan wat anders, zou ik zeggen. Die dingen moet je, zoals Di May ook aangeeft, niet te pas en onpas kopen maar een strategie gebruiken die het beste eruit haalt voor jezelf!

  De XS is absoluut geen troep! Echter is het verschil met de X qua specs/innovatie niet enorm groot (ok, snellere processor enzo, maar daar merk je in dagelijks gebruik weinig van), terwijl de prijs wel fors omhoog gegaan is. Op termijn snijden ze zichzelf hiermee in de vingers, want minder iPhone gebruikers = minder mensen aan het Apple ecosysteem waar ze op termijn meer aan verdienen.

 • Profielfoto
  Di May

  Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat
  men zo verslaafd is aan lopende innovatie, dat
  het afkicken ervan een lastige kruistocht wordt.

  Innovatie is deels zweet, maar ook
  een behoorlijke dosis toeval en geluk.

  Waarmee ik gezegd wil hebben dat innovatie
  zich minder laat commanderen dan men verwacht.

  Het zou geen kwaad kunnen mochten de verwachtingen
  in deze tijden van overvloed en malcontentementen
  een klein beetje gemilderd werden.

  Voor hen die iedere dag iets nieuws verwachten,
  het is niemand verboden zelf iets nuttigs en
  aantrekkelijks te verzinnen.

  Moeilijk is dat niet.

  Tenminste toch niet tot zolang
  men er niet zelf aan begint …

 • Profielfoto
  kornexz

  Di May op 3 januari 2019 15:54
  Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat
  men zo verslaafd is aan lopende innovatie, dat
  het afkicken ervan een lastige kruistocht wordt.

  Innovatie is deels zweet, maar ook
  een behoorlijke dosis toeval en geluk.

  Waarmee ik gezegd wil hebben dat innovatie
  zich minder laat commanderen dan men verwacht.

  Het zou geen kwaad kunnen mochten de verwachtingen
  in deze tijden van overvloed en malcontentementen
  een klein beetje gemilderd werden.

  Voor hen die iedere dag iets nieuws verwachten,
  het is niemand verboden zelf iets nuttigs en
  aantrekkelijks te verzinnen.

  Moeilijk is dat niet.

  Tenminste toch niet tot zolang
  men er niet zelf aan begint …

  Bij de XS verwacht(e) ik helemaal geen innovatie. Zoals bij alle S-modellen enkel betere specs. De X was juist een enorme stap vooruit (nog iedere dag blij met FaceID en het geweldige scherm). De X rechtvaardigde de grens van €1000. Toch hebben ze bij de XS-modellen de prijs weer flink verhoogd, zonder noemenswaardige innovatie. Daar wringt het.

 • Profielfoto
  sedikit

  Voorwaar, met volle kracht aan de slag! 😀

   

 • Profielfoto
  Hermanko

  Een mededeling met zoveel tekst betekent : ” ..eigenlijk, weet ik het niet.” Winkelpaleizen, teveel iPhone’s dit en dat en veel te weinig en te late aandacht voor de Mac’s. Overdreven aandacht voor anorexia,  dun zijn, enz.. En  heeft langzamerhand een senior management team. Ondertussen hebben de Chinezen heel goed afgekeken en maken het zelf. Nou kan  wel een stootje hebben en niemand kan altijd haantje de voorste zijn. Hoogmoed komt voor de val.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb gehoord, dat Apple Marcus Lemonis wel bekend van the Profit op RTLZ gaat in huren. Om de zaken op orde te brengen.

   

   

   

 • Profielfoto
  Night

  Ach, vandaag was weer in het nieuws dat gezichtsherkenning bij Android toestellen niet veilig blijkt te zijn. Slechts Apple en een type Samsung werden als ‘veilig’ beoordeeld.

  Het probleem is gewoon dat Tim Cook slechts nieuws niet kan verkopen (goed nieuws ook niet trouwens…. want met “this is our best iPhone ever” ben ik nu wel een beetje klaar.

  De hele smartphone markt ligt op z’n gat, niet alleen bij Apple. Maar als je dat een beetje anders in zou pakken bij je persmededeling, was dat aandeel Apple vast niet zo hard gekelderd. Alles valt of staat met goede marketing.

 • Profielfoto
  Dobbel

  Beter naar bestaande klanten luisteren……

  ik had onmiddellijk een Iphone SE2 gekocht!!

 • Profielfoto
  bassbug

  Vergeten we niet dat overgrote deel (zelfs alleen Apple en Samsung uitgezonderd dacht ik) verlies lijden op hun telefoons?….

 • Profielfoto
  Night

  Je snapt het niet. Het is Apple en daarom dus wereldnieuws. Of het nu zinvol is in vergelijk met de rest van de markt is dan ineens niet meer van toepassing.

 • Profielfoto
  JJmac

  We zijn het in iedergeval wel eens met elkaar, een goed begin van jaar zullen we maar zeggen.

  @iPhone kost veel geld.

 • Profielfoto
  App69

  pruus op 3 januari 2019 10:58
  Zitten we allemaal niet te wachten op het volgende model? Sneller, groter, en duurder, want het heeft wat gekost. Ik zie zelf dat er weinig nieuws is. Een notch is niet nieuw maar lelijk en slecht ontwikkelwerk. Het wordt tijd om echt te gaan vernieuwen. En niet elk jaar weer een theater met nieuwe modellen die weer net iets sneller zijn met meer Emoji’s. Ik laat de laatste iPhone ook al voorbij gaan. Ik stap even niet op. Hetzelfde geldt voor de MBP.

  Nog ene die niet bergrijpt dat al die overbodige emojies niet van  komen maar van Unicorn.

  Lelijk; over smaak valt niet te twisten.

  Slecht ontwikkelwerk; als je het beter kan waarom werk je dan niet bij ?