Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 3 januari 2019
Leestijd: 2 minuten

Apple waarschuwt: lagere omzet door tegenvaller iPhone

Waar veel bedrijven in 2019 starten met frisse moed, begint Apple het jaar met een bittere pil. Tim Cook laat in een brief voor aandeelhouders weten dat het bedrijf zijn omzetverwachting flink naar beneden schroeft. Volgens de CEO heeft dat voornamelijk te maken met de zwakke vraag naar de iPhone in China, maar ook de consument in het westen laat het dit jaar afweten.

Apple schroeft de omzetverwachting voor Q1-2019 flink naar benden. Apple verwachtte oorspronkelijk een omzet tussen de 89 en 93 miljard dollar. Analisten rekenden op een omzet van 91,3 miljard dollar. Apple denk dat het 84 miljard dollar wordt. Oftewel zo’n 9 miljard dollar minder dan vorig jaar.

Tegenvallende verkoop iPhone

Volgens Tim Cook heeft dit te maken met de zwakkere economische groei in China. Daarnaast denkt het bedrijf uit Cupertino dat consumenten minder snel upgraden. Tel daarbij op dat Apple heel 2018 iPhone-accu’s voor een sterk verlaagde prijs heeft vervangen en veel mensen zullen nog even met hun oude toestel doen.

iPhone XR
Klik/tap voor groter.

In een interview met CNBC gaat Tim Cook verder in op de waarschuwing. In dat interview laat de CEO weten dat de spanningen tussen China en Amerika een groot onderdeel zijn van de tegenvallende cijfers. Ook wijst hij erop dat de prijzen van producten buiten de VS sterk zijn gestegen door fluctuerende wisselkoersen. Volgens analisten was 2018 sowieso een slecht jaar voor de iPhone. Er werden in het algemeen minder smartphones verkocht dan vorig jaar.

Vraag naar MacBook en iPad Pro groter

Het is echter niet alleen maar kommer en kwel. Apple wijst erop dat de vraag naar een aantal producten groter was dan de productiecapaciteit. Het gaat onder andere om de MacBook Air 2018 en de iPad Pro 2018. De vraag naar AirPods -die inmiddels twee jaar oud zijn- overtreft ook nog steeds de productiecapaciteit.

Apple maakt op 29 januari zijn kwartaalcijfers bekend. Dan weten we hoe hoog de omzet definitief zal zijn. Hoeveel iPhones er precies verkocht zijn, meldt Apple sinds kort niet meer. (Zie ook → Apple minder transparant over verkoopcijfers)

Dit artikel meldde eerder dat Apple de accu van de iPhone in 2018 gratis heeft vervangen. Dat is onjuist, het ging om een verlaagde prijs van €29,-

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple waarschuwt: lagere omzet door tegenvaller iPhone
Sluiten