Night
Night Nieuws 5 januari 2019

Apple lost ‘gebogen iPad Pro’ probleem op met…
een support pagina

We maakten recentelijk melding van het feit dat splinternieuwe iPad Pro’s al gebogen uit de verpakking kwamen. Door de rechte ‘iPhone 5-achtige’ zijkanten zou dit extra opvallen. Apple komt nu met de oplossing voor het probleem… in de vorm van een support pagina.

Apple wil graag een eind te maken aan de controverse rond het al dan niet gebogen zijn van een nieuwe iPad Pro. Daarom heeft het bedrijf afgelopen vrijdag een speciale pagina op zijn website gewijd aan het productieproces van de iPad Pro.

Een gebogen iPad Pro is volgens Apple het gevolg van het fabricageproces en bij gebruik niet waarneembaar (klik/tap voor groter)

Op de pagina wordt er vooral de nadruk op gelegd dat de nieuwe iPad Pro ‘licht, sterk en duurzaam zijn. Daarnaast wordt er melding van gemaakt dat dit model geen ronde, maar rechte randen heeft. Juist vanwege die rechte randen zou een buiging eerder zichtbaar zijn. Apple vermeldt dit dan ook op deze support pagina.

Apple spitst het artikel toe op de WiFi en Cellular uitvoering van de iPad. Dat komt hoogstwaarschijnlijk omdat bij dit model de meeste meldingen binnenkwamen over verbogen iPads. Toch vertonen ook de modellen met alleen WiFi soms een kromming.

Verbogen iPad gevolg van productieproces

De support pagina maakt, zoals we al eerder bekend maakten, duidelijk dat de kromming het gevolg is van het fabricage- en afkoelingsproces van de nieuwe iPads. Het bedrijf suggereert verder dat zulke ‘kleine afwijkingen in vlakheid’ niet merkbaar zijn bij normaal gebruik. Als je dus naar de voorkant kijkt in plaats van de zijkant (zoals je bij normaal gebruik doet) je de kromming niet kan zien. Nog korter: Als je er niet naar kijkt, zie je het niet. Ahum.

De maximale 400 micron (0,4 millimeter, red.) afwijking in vlakheid krijgt ook nog een vermelding. Daar wordt nog aan toegevoegd dat deze afwijking voor zowel de lange als de korte zijde geldt. Wij vinden dat 0,4 mm op een dikte van 5,9 mm wel degelijk goed zichtbaar is. Het is een verschil van zo’n  6,7%.

Jammer genoeg laat Apple niet zien hoe een 400 micron afwijking eruit ziet. Als een iPad op een vlakke tafel ligt en wiebelt, valt dat dan wel of niet binnen de specificaties? We hebben diverse foto’s voorbij zien komen van een iPad Pro die duidelijk meer verbogen is dan Apple in zijn specificaties stelt. Hoe moet je dat dan aangeven? Aan de hand van het aantal velletjes papier dat je er tussen kan schuiven, als de iPad vlak op tafel ligt?

iPad Pro LTE bend
Afbeelding: The Verge (klik/tap voor groter)

Natuurlijk is een afwijking van een rechte lijn zichtbaarder, dan wanneer een rand gebogen is. Met een dikte van slechts 5,9 mm valt dat nog eens extra op. Apple houdt het erop dat eventuele krommingen, die binnen de gestelde 400 micron marge vallen, geen enkel gevolg hebben op de integriteit van de behuizing noch op de werking van de iPad. Ook zal de vervorming na verloop van tijd niet minder of erger worden.

Hoe Apple zo zeker kan zijn in zijn uitspraken is niet duidelijk. We vermoeden dat het bedrijf de iPads aan een groot scala aan tests heeft onderworpen. De support pagina maakt echter slechts melding van een inspectieproces, maar niet van duurzaamheidstests.

Binnen 14 dagen ruilen

Apple roept op de pagina iedere iPad-eigenaar, die denkt dat zijn iPad Pro meer gebogen is dan die 400 micron, op om binnen 14 dagen contact op te nemen met de support afdeling van het bedrijf. Er wordt nog net geen melding gemaakt van een vervangingsprogramma van gebogen exemplaren buiten die 14 dagen retourrecht.

Jammer genoeg is de support pagina ten tijde van het schrijven van dit artikel nog niet vertaald naar het Nederlands. We hopen in ieder geval genoeg informatie te hebben gegeven om Nederlandse iPad Pro gebruikers een goed inzicht te geven in het standpunt van Apple rond ‘iPad Pro bendgate’.

Lees ook: ➔ Gloednieuwe iPad Pro’s komen verbogen uit de verpakking

iPad Pro gebogen
Foto: MacRumors forum (klik/tap voor groter)
Reageer op artikel:
Apple lost ‘gebogen iPad Pro’ probleem op met…
een support pagina
Sluiten