‘Apple dwarsboomt NVIDIA GPU in Mac bewust’

Door: Raymon Mens - 18 reacties

Apple levert sinds enkele jaren alle Mac-computers met een GPU van Intel (ingebouwd) of van AMD (discreet). Er is echter nog steeds veel vraag naar de grafische kaarten van NVIDIA, want dat merk loopt momenteel voorop als het om performance gaat.

Nu de eGPU via Thunderbolt 3 steeds populairder wordt, lijkt het moment om een NVDIA-kaart als externe GPU bij je Mac te gebruiken eindelijk daar. Helaas zet Apple de hakken structureel en bewust in het zand.

Apple wil geen NVIDIA GPU in de Mac

Enige tijd geleden begon NVIDIA met het maken van drivers voor macOS. Die zijn echter nooit echt van de grond gekomen. Er worden slechts twee oude grafische kaarten ondersteund en er zijn weinig updates. Volgens de GPU-maker komt dat omdat “Apple de volledige controle heeft over stuurprogramma’s voor macOS. Helaas kan NVIDIA geen stuurprogramma vrijgeven als dat niet wordt goedgekeurd door Apple.”

Onze Amerikaanse collega’s van AppleInsider hebben aan Apple-medewerkers die aan macOS werken gevraagd hoe het zit. Ze spraken op basis van anonimiteit, maar zeggen bijna allemaal hetzelfde. Het is helemaal niet veel werk om drivers te integreren en NVIDIA heeft kundige engineers. “Metal 2 (het grafische framework van Apple -red) is erg flexibel. We kunnen praktisch iedere GPU ondersteunen. Dit wordt echter door het hogere management gedwarsboomd.”

Blackmagic eGPU Pro
MacBook Pro met eGPU van BlackMagic (gebaseerd op AMD GPU) – Klik/tap voor groter.

Slecht nieuws voor nieuwe Mac Pro

Als dit sentiment nog steeds in Cupertino heerst, is dat slecht nieuws voor de nieuwe Mac Pro. Iedereen die droomt van een flexibele Mac die van een grafische kaart van NVIDIA voorzien kan worden, komt waarschijnlijk bedrogen uit. Apple biedt momenteel alleen ondersteuning voor moderne kaarten van AMD, ook als eGPU. De complete (korte) lijst met ondersteunde GPU’s is op de site van Apple te vinden.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Er is echter nog steeds veel vraag naar de grafische kaarten van NVIDIA, want dat merk loopt momenteel voorop als het om performance gaat.

  Helaas zet Apple de hakken structureel en bewust in het zand.

  en

  We kunnen praktisch iedere GPU ondersteunen. Dit wordt echter door het hogere management gedwarsboomd.”

  Het “hogere management” (?? 😳)  bij Apple is blijkbaar niet goed bij z’n hoofd.

  Zo blijft Apple achter lopen, zaken niet ondersteunen en te duur zijn.

  Sukkelaars zijn het.

  Wet van de remmende voorsprong e.d.

   

 • Profielfoto
  MFranssen33

  Dan heb je echt top hoger management 😂😂

 • Profielfoto
  Jorrit van Wamel

  Die gasten sporen niet. Ik krijg er langzamerhand steeds meer de schijt van dat Apple wil bepalen wat zijn gebruikers mogen/kunnen. Zijn gebruikers/klanten zijn wel de reden waarom dat bedrijf nog bestaat. In meerdere verklaringen waarom de winst van Apple mogelijk is gedaald, wordt vermeld dat de beperkingen die Apple oplegt een grote rol kunnen spelen. Apple wil dit, Apple wil dat, t boeit me niet wat ze willen. Ik ben toch degene die voor de producten betaald? Wat ze met MacOS enzo doen zijn ze idd vrij in, maar ik vindt het te gek voor woorden dat Apple dingen dwarsboomt omdat ZIJ dat willen, ipv dat WIJ kunnen kiezen. De nVidia kaarten zijn maar een de vele voorbeelden. De NFC chip waar je tot nu toe – op Apple Pay na (dat hier overigens ook nog steeds niet is te gebruiken op bunq na) – is een tweede voorbeeld. De chip kan het wel, Apple houdt het bewust gesloten omdat ZIJ dat willen. Waarom betaal k oa voor die klote chip als ik er geen moer mee kan? Siri gebruiken met externe apps was er langere tijd een voorbeeld van. De originele Siri, voordat Apple het overnam, kon nog meer dan de huidige Siri (!). Op een van de eerste iPhones weigerde Apple turn-by-turn navigatie te ondersteunen (ook in externe apps) omdat ZIJ dat niet nodig vonden. Mag ik, en fabrikanten zoals TomTom dat zeg bepalen, ik betaal tenslotte het toch zelf? Komt Apple later, met veel bombarie op een Keynote met de aankondiging, samen met TomTom, dat ze het ondersteunen. Alsof dit heel wat is, mosterd na de maaltijd is het. Het is verdomme niet meer dan logisch dat ze geen dingen (zouden moeten) dwarsbomen. Control center en notification center zijn andere voorbeelden. Apple vond dit niet nodig/ mooi oid, dus ging het niet maken. Toen genoeg mensen die iPhone gingen jailbreaken, omdat het toen wel kon, besloot Apple om het toch maar te bouwen, en dat kondigen ze aan alsof het heel wat is. Naast dat Android dat allang had – en ik overigens nooit Android zal nemen – hebben ze dat puur uit eigen belang gedaan zodat gebruikers niet over gingen op een jailbreak. En zo zijn er nog talloze voorbeelden. Wauw, thanks Apple, dat jullie aan de wensen van gebruikers voldoen, maar dan moet er wel eerst ophef over ontstaan -,-‘

 • Profielfoto
  djneo

  Juist beter, Nvidia is een vreselijk slecht merk. Technieken privatiseren. Vreemde leverancier praktijken.  board partners pesten.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Dit is een non-problem. Behalve dan voor Nvidia.

  Misschien heeft Apple iets exclusiefs met AMD. Of de nieuwe drivers van Nvidia voldoen niet aan de eisen die Apple stelt voor macOS. In ieder geval, als Nvidia een goede fit is voor de nieuwe Mac Pro dan merken we het wel. Wie weet, heeft Apple inmiddels een in-house grafische oplossing op basis van de A12 chip?

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  Het hogere management is verantwoordelijk voor de winstgevenheid van een onderneming.

  Waarom Nvidia buiten de deur gehouden wordt is niet bekend, partijen kunnen het gewoon niet eens worden misschien.

 • Profielfoto
  yellow

  Precies, wie weet heeft Nvidia Qualcomm-achtige eisen.

 • Profielfoto
  stopdaan

  Apple is 2011 nooit vergeten blijkt!

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Dick de Roos op 31 januari 2019 16:20
  Wet van de remmende voorsprong e.d.

  Die is hier helemaal niet in het spel. De wet van de remmende voorsprong zorgde er (deels) voor dat Apple door bleef sukkelen met Mac OS 7 terwijl dat ingehaald werd door Windows en OS/2, maar heeft niks te maken met het wel of niet ondersteunen van technologie die wel zou kúnnen, maar waar de wil er niet voor is.

 • Profielfoto
  Remko

  Toch jammer dat Apple niet meer ‘open’ staat.
  Ik snap dat ze controle willen houden, maar het kan bijde

 • Profielfoto
  ozzie X

  Echt onvoorstelbaar dit. Ik heb een iMac pro gekocht met het idee dat er via egpu met Nvidia gewerkt zou kunnen worden. Alle 3D renderengines die er toe doen draaien uitsluitend op Nvidia. Octane is wel bezig met een metalversie, maar of dat echt goed wordt is nog afwachten.

  afijn ik kan nog met bootcamp op Windows overstappen, dan speelt dit niet. Zo teleurstellend dit. Die nieuwe Mac pro is bij voorbaat al mislukt nu. Grrrr!

 • Profielfoto
  Patrick

  Wat ik mis in dit stuk is dat dit ook slecht nieuws is voor bezitters van Macbook Pro Retina 15″ modellen van mid 2012, 2013 en 2014 die vaak naast de Intel GPU, ook een Geforce M650 of M750 hebben. Die mensen hebben een Mac die volgens Apple Mojave support of andersom maar niets dan performance problemen omdat hun GPU geen drivers meer heeft.

 • Profielfoto
  Hans

  Ik denk toch dat het MacOS superieur is. Of toch op z’n minst aangenamer werken, al heb ik bijna geen ervaring met Windows. Misschien kun je voor ernstige 3D toepassingen een renderfarm draaien op Windows of Linux met Nvidia kaarten?

 • Profielfoto
  Dieter_31

  Ik geef toe. Zowel AMD als Nvidia hebben goeie GPU. Ik heb vroeger gewerkt met GTX 680 , 980 en Titan x in mac pro 5.1.

  Nu zit er een Sapphire pulse RX 580 8 gb in, het is fantastisch gewoon updates doen en niet meer denken dat je webdriver moet up to date te zetten of een Apple GPU er in latrn zitten voir de bootscreen.

 • Profielfoto
  Saaihead

  Ik heb mijn Mac Pro 3.1 moeten uitrusten met een GTX680 om Mojave te kunnen installeren. Ja, ik weet dat deze Mac niet ondersteund is, maar na wat hardware aanpassingen werkt het prima. Helaas werken AMD kaarten niet omdat de drivers een SSE 4.2 extensie nodig hebben, en deze processoren hebben die niet. Ik heb in eerste instantie maanden zitten wachten tot Nvidia de webdrivers zou releasen, maar toen werd al duidelijk dat Apple geen zin had om ze goed te keuren. Het domme van de situatie is dat Apple (zoals gebruikelijk) geen officieel standpunt heeft betreffende de Nvidia drivers, maar medewerkers van Nvidia bevestigen bovenstaand verhaal. Wij moeten maar gissen naar de redenen, ik denk dat het gewoon een ordinaire ruzie is tussen de twee partijen. En Apple zal er uiteindelijk klanten op verliezen omdat veel pro’s graag CUDA gebruiken, of omdat ze de arrogantie van Apple zat zijn.

 • Profielfoto
  iMacer

  Mag Apple een fabrikant weigeren ?

  Is dit geen oneerlijk concurrentie, misschien Europa effe tippen!

 • Profielfoto
  iMacer

  Ik heb Margrethe Vestager een berichtje geplaatst op haar facebook van Europa.