Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 31 januari 2019

‘Apple dwarsboomt NVIDIA GPU in Mac bewust’

Apple levert sinds enkele jaren alle Mac-computers met een GPU van Intel (ingebouwd) of van AMD (discreet). Er is echter nog steeds veel vraag naar de grafische kaarten van NVIDIA, want dat merk loopt momenteel voorop als het om performance gaat.

Nu de eGPU via Thunderbolt 3 steeds populairder wordt, lijkt het moment om een NVDIA-kaart als externe GPU bij je Mac te gebruiken eindelijk daar. Helaas zet Apple de hakken structureel en bewust in het zand.

Apple wil geen NVIDIA GPU in de Mac

Enige tijd geleden begon NVIDIA met het maken van drivers voor macOS. Die zijn echter nooit echt van de grond gekomen. Er worden slechts twee oude grafische kaarten ondersteund en er zijn weinig updates. Volgens de GPU-maker komt dat omdat “Apple de volledige controle heeft over stuurprogramma’s voor macOS. Helaas kan NVIDIA geen stuurprogramma vrijgeven als dat niet wordt goedgekeurd door Apple.”

Onze Amerikaanse collega’s van AppleInsider hebben aan Apple-medewerkers die aan macOS werken gevraagd hoe het zit. Ze spraken op basis van anonimiteit, maar zeggen bijna allemaal hetzelfde. Het is helemaal niet veel werk om drivers te integreren en NVIDIA heeft kundige engineers. “Metal 2 (het grafische framework van Apple -red) is erg flexibel. We kunnen praktisch iedere GPU ondersteunen. Dit wordt echter door het hogere management gedwarsboomd.”

Blackmagic eGPU Pro
MacBook Pro met eGPU van BlackMagic (gebaseerd op AMD GPU) – Klik/tap voor groter.

Slecht nieuws voor nieuwe Mac Pro

Als dit sentiment nog steeds in Cupertino heerst, is dat slecht nieuws voor de nieuwe Mac Pro. Iedereen die droomt van een flexibele Mac die van een grafische kaart van NVIDIA voorzien kan worden, komt waarschijnlijk bedrogen uit. Apple biedt momenteel alleen ondersteuning voor moderne kaarten van AMD, ook als eGPU. De complete (korte) lijst met ondersteunde GPU’s is op de site van Apple te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Apple dwarsboomt NVIDIA GPU in Mac bewust’
Sluiten