Apple kondigt drie nieuwe functies voor AirPlay 2 aan

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Na jaren stilstand, geeft Apple weer vol gas op het gebied van AirPlay. Vorig jaar werd AirPlay 2 gelanceerd en nu komen er nieuwe functies naar Apple’s eigen standaard voor draadloze audio en video. De nieuwigheden richten zich vooral op het verbeteren van de ervaring bij het streamen van video.

Ondersteuning voor Smart TV’s

Samsung had de primeur en is de eerste fabrikant van Smart TV’s die ondersteuning voor AirPlay 2 uit gaat rollen. Het blijft echter niet bij Samsung, want Apple maakt nu bekend dat alle fabrikanten zijn protocol voor draadloze audio en video kunnen gebruiken. Zo kun je straks direct vanaf je iPhone, iPad of Mac video en audio naar een televisie streamen. Het scherm spiegelen wordt ook mogelijk.

AirPlay 2 smart tv 16x9
Klik/tap voor groter.

Apparaten bedienen met Siri

Siri wordt een stukje slimmer en kan binnenkort gebruikt worden om AirPlay 2-apparaten te bedienen. Apple noemt als voorbeeld dat je kunt vragen om een video op je TV af te spelen. Of nog beter, een specifieke show op bijvoorbeeld Netflix in een specifieke kamer te starten. Dit kon al met audio, maar wordt straks ook met video mogelijk.

Ingebouwde afstandsbediening

Bij het streamen van audio via AirPlay 2, kon je de muziek altijd al vanaf het lockscherm van je iPhone bedienen. Straks krijg je die mogelijkheid ook voor video’s. Apple toont knoppen voor afspelen, pauzeren, vooruitspoelen, terugspoelen en het volume aanpassen.

AirPlay 2 controle
Klik/tap voor groter.

Verbeteringen AirPlay 2 in iOS 12.3?

De nieuwigheden komen in een toekomstige versie van iOS 12. Vermoedelijk iOS 12.3, want meestal gebruikt Apple een x.3-versie om groot uit te pakken met nieuwe functies. Dat is iOS 12.3 wordt is echter nog niet door Apple bevestigd. Het bedrijf uit Cupertino kan alleen zeggen dat de functies ‘binnenkort’ komen.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  koen

  Zo kun je straks direct vanaf je iPhone, iPad of Mac video en audio naar een televisie streamen. Het scherm spiegelen wordt ook mogelijk.

  Dat kan nu toch ook al? Of bedoel je zonder AppleTV?

 • Profielfoto
  polansky

  Inderdaad – Wat is hier nieuw?
  Dit kan al jaren in combinatie met een AppleTV.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  ‘Naar een televisie streamen’. 

  Nu stream je naar je Apple TV.

 • Profielfoto
  mrbaantjer

  Goed nieuws! Werd tijd.

 • Profielfoto
  madterol

  4e functie is de Equalizer “iTunes” die niet werkt via Airplay 2.

 • Profielfoto
  AxelVr

  Toch jammer dat ik niks hoor over de Sonos/AirPlay2 Latency Issues. Tot zover kan ik Multiroom niet gebruiken vanwege irritante vertragingen tussen devices.

 • Profielfoto
  Hidde Collee

  AxelVr op 7 januari 2019 22:54
  Toch jammer dat ik niks hoor over de Sonos/AirPlay2 Latency Issues. Tot zover kan ik Multiroom niet gebruiken vanwege irritante vertragingen tussen devices.

  Gebruik je een Apple TV in combinatie met de Sonos speakers? Dan is de vertraging logisch want de Apple TV weet niet heolang de TV de audio moet verwerken en daardoor onstaat er een vertraging. Waarschijnlijk als je een HomePod en een Sonos speaker gebruikt, is er geen vertraging!