Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 7 januari 2019

Apple kondigt drie nieuwe functies voor AirPlay 2 aan

Na jaren stilstand, geeft Apple weer vol gas op het gebied van AirPlay. Vorig jaar werd AirPlay 2 gelanceerd en nu komen er nieuwe functies naar Apple’s eigen standaard voor draadloze audio en video. De nieuwigheden richten zich vooral op het verbeteren van de ervaring bij het streamen van video.

Ondersteuning voor Smart TV’s

Samsung had de primeur en is de eerste fabrikant van Smart TV’s die ondersteuning voor AirPlay 2 uit gaat rollen. Het blijft echter niet bij Samsung, want Apple maakt nu bekend dat alle fabrikanten zijn protocol voor draadloze audio en video kunnen gebruiken. Zo kun je straks direct vanaf je iPhone, iPad of Mac video en audio naar een televisie streamen. Het scherm spiegelen wordt ook mogelijk.

AirPlay 2 smart tv 16x9
Klik/tap voor groter.

Apparaten bedienen met Siri

Siri wordt een stukje slimmer en kan binnenkort gebruikt worden om AirPlay 2-apparaten te bedienen. Apple noemt als voorbeeld dat je kunt vragen om een video op je TV af te spelen. Of nog beter, een specifieke show op bijvoorbeeld Netflix in een specifieke kamer te starten. Dit kon al met audio, maar wordt straks ook met video mogelijk.

Ingebouwde afstandsbediening

Bij het streamen van audio via AirPlay 2, kon je de muziek altijd al vanaf het lockscherm van je iPhone bedienen. Straks krijg je die mogelijkheid ook voor video’s. Apple toont knoppen voor afspelen, pauzeren, vooruitspoelen, terugspoelen en het volume aanpassen.

AirPlay 2 controle
Klik/tap voor groter.

Verbeteringen AirPlay 2 in iOS 12.3?

De nieuwigheden komen in een toekomstige versie van iOS 12. Vermoedelijk iOS 12.3, want meestal gebruikt Apple een x.3-versie om groot uit te pakken met nieuwe functies. Dat is iOS 12.3 wordt is echter nog niet door Apple bevestigd. Het bedrijf uit Cupertino kan alleen zeggen dat de functies ‘binnenkort’ komen.

Reageer op artikel:
Apple kondigt drie nieuwe functies voor AirPlay 2 aan
Sluiten