Beleggers bedrogen? Advocaten starten rechtszaken tegen Apple

Door: Raymon Mens - 22 reacties
Aandeel Apple keldert

De tegenvallende verkoop van de iPhone waar Apple onlangs voor waarschuwde, bezorgt het bedrijf steeds meer hoofdpijn. Twee advocatenkantoren bereiden een groepsgeding voor. Ze claimen dat het bedrijf uit Cupertino beleggers bedrogen heeft.

Door slechte verkoopcijfers, voornamelijk in China, moest Apple zijn prognose voor het eerste fiscale kwartaal van 2019 (dat eindigde op 29 december) bijstellen. Ook in andere volgens Apple “industrieel ontwikkelde markten”, verkocht de iPhone niet zo goed als verwacht. De rechtszaken richten zich echter vooral op Apple’s eerdere verklaringen over hoe het in China gaat.

Tim Cook te positief over China

Volgens de aanklagers heeft Apple namelijk bewust een veel te positief beeld geschetst over de gang van zaken in China. In de brief aan investeerders legde Tim Cook de verlaagde omzet als volgt uit: “Hoewel we rekening hebben gehouden met de economische omstandigheden in opkomende landen, is de teruggang in China groter dan verwacht. Het grootste deel van het omzettekort wordt veroorzaak door de iPhone, Mac en iPad in China.”

In november vorig jaar zei Tim Cook echter iets heel anders tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers: “De zaken in China gingen het afgelopen kwartaal erg goed. We zijn met 16 procent gegroeid, wat ons zeer tevreden stelt. Met name de iPhone ging hard. We noteren een zeer sterke groei met dubbele cijfers.”

Tim Cook
Klik/tap voor groter.

De advocaten zien deze uitspraken als tegenstrijdig, wat suggereert dat er mogelijk misleidende informatie aan beleggers is verstrekt. De beschuldigingen zijn niet helemaal uit de lucht gegrepen. Tim Cook was in november ongetwijfeld al op de hoogte van de negatieve ontwikkelingen in China, redeneren de aanklagers.

Collectieve rechtszaken tegen Apple

Het gaat om zogenaamde class action-zaken, oftewel collectieve rechtszaken. Beleggers die van mening zijn dat Apple misleidende informatie heeft verstrekt, kunnen zich bij een van de twee zaken aansluiten. De advocaten procederen dus namens een groep beleggers. Of Apple definitief aangeklaagd wordt is nog niet helemaal zeker, want dat hangt af van het aantal beleggers dat zich wil aansluiten.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Night

  Zelfs het uitblijven van de AirPower levert Apple al een groepsrechtszaak op. Het lijkt wel een nationale hobby van die Amerikanen te worden. “Let’s sue Apple! For what reason? Whatever you can think of…”

 • Profielfoto
  Tee Loo

  De hele beleggerswereld is een bijzonder fenomeen. Lets make a bubble together!

  Het gaat dan ook alleen maar om winst, niet om het bedrijf, helaas.

   

   

 • Profielfoto
  arno1975

  Ik ga Ajax aanklagen, Schöne zou gezegd hebben dat Ajax ná die wedstrijd boven aan zou staan. Nou niet dus.

 • Profielfoto
  arno1975

  arno1975 op 5 januari 2019 16:19
  Ik ga Ajax aanklagen, Schöne zou gezegd hebben dat Ajax ná die wedstrijd boven aan zou staan. Nou niet dus.

  Had er €1000 op gezet🤓

 • Profielfoto
  Melle

  Beleggers zijn zo vaak losers, die dan winters willen worden via dit soort zaken. Wees een man/vrouw en leer leven met je foute keuzes.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ocharme die beleggers. Laten we een fonds oprichten om ze de winter door te helpen.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Zes reacties die het opnemen voor Apple. Nochtans hebben de beleggers overschot van gelijk. Apple heeft misleidende informatie gegeven: “China was ‘awsome’; terwijl Tim Cook de bui al had zien hangen in 2015. Op basis daarvan – de problemen in China – heeft Carl Icahn zijn positie in Apple verkocht. Die wrijft ondertussen in zijn handen. Misschien moet Tim Cook een stapje opzij doen, zoals Bill Gates dat heeft gedaan, en de macht overdragen aan een figuur zoals Satya Nadella. Tim Cook kan het niet.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Ik wil niet de zevende zijn die het opneemt voor Apple, maar is je verhaal niet wat vreemd. Als Carl Icahn in 2015 al wist dat China minder veelbelovend was dan wellicht gedacht, wat is dan de klacht van de huidige aandeelhouders?

  Verder is dit business as usual in de VS. In Europa zijn we dit veel minder gewend. Geen reden om medelijden te hebben met Apple. Zo gaat dit.

 • Profielfoto
  Ruurd

  bartvdv op 5 januari 2019 19:02
  Misschien moet Tim Cook een stapje opzij doen, zoals Bill Gates dat heeft gedaan, en de macht overdragen aan een figuur zoals Satya Nadella. Tim Cook kan het niet.

  Ach ja. Jij weet er alles van en hebt de wijsheid in pacht.

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Wat Fortis en Dexia destijds met beleggers gedaan hebben is toch nog heel wat erger. Die smeerden hun eigen personeel aandelen aan, toen de koers torenhoog stond en ze wisten dat er onheil dreigde, tegen een korting van 25% op voorwaarde dat ze die vijf jaar vasthielden. Uiteindelijk daalde de beurskoers 90% bij Fortis en 99,9% bij Dexia. Ik ga het management van Apple niet goedpraten, het is de laatste jaren een echte geldmachine geworden en ze verwaarlozen de Mac computers toch wel een beetje, maar ik vind de reactie van de beleggers toch overdreven. We zitten nu eenmaal in een negatiever beursklimaat. Wie belegt in aandelen moet ook tegen een verlies kunnen als het wat minder goed gaat. Na regen komt zonneschijn. Al zal het niet voor de onmiddellijke toekomst zijn.

 • Profielfoto
  RJG

  Bij zo’n groot beursgenoteerd bedrijf moet je of de waarheid zeggen of je mond houden. Anders krijg je de geldwolven achter je aan. Puur stom om tegenstrijdige informatie af te geven, geen medelijden met Apple, zij zetten zelf ook de nodige rechtszaken op.

 • Profielfoto
  Di May

  En ik die dacht dat Trump
  de enige idiote Amerikaan was …

 • Profielfoto
  Di May

  Al diegenen die nu zeuren over hun Apple aandeeltjes,
  en voor de anderen die reageren alsof ze er hebben, zouden
  beter stilletjes van de situatie gebruik maken.

  Ik ken Fortis van binnen uit, en Apple van op het vel,
  de twee door dezelfde modder sleuren getuigt
  van, tja … van plat populisme.

  Net zoals ieder van ons eens een mindere dag
  heeft, is dat voor een bedrijf niet anders.

  De fundamenten van het bedrijf zijn gezond.
  De huidige omstandigheden zijn dat minder.

  Maar een doordacht geconstrueerd schip
  doorstaat de meeste, zo niet alle stormen.

 • Profielfoto
  Di May

  @ RJG :

  ” stom om tegenstrijdige informatie af te geven ”

  Waarom tegenstrijdig ?
  Is het zo zeker dat TC al in ’15 de toestand van vandaag kende ?

  In dat hypothetisch geval zou hij de
  nodige maatregelen genomen hebben.

  Ik zie een CEO zo’n opportuniteit niet laten liggen.
  Maar ja, de toekomst achteraf voorspellen …

   

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Beleggers zijn gokkers. Als je gaat gokken op basis van prognoses, dan geldt: In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.” Geen medelijden mee.

  En mensen die claimen dat Tim Cook het slecht gedaan heeft, die zijn af.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Mac Erger Je Niet op 6 januari 2019 12:29
  Beleggers zijn gokkers.

  Een echte belegger gokt natuurlijk niet. Dat is een beroep. En dan moet je er van uit kunnen gaan dat de leiding van jouw bedrijf (!), je goed informeert.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  bartvdv op 5 januari 2019 19:02
  Zes reacties die het opnemen voor Apple. Nochtans hebben de beleggers overschot van gelijk. Apple heeft misleidende informatie gegeven: “China was ‘awsome’; terwijl Tim Cook de bui al had zien hangen in 2015. Op basis daarvan – de problemen in China – heeft Carl Icahn zijn positie in Apple verkocht. Die wrijft ondertussen in zijn handen. Misschien moet Tim Cook een stapje opzij doen, zoals Bill Gates dat heeft gedaan, en de macht overdragen aan een figuur zoals Satya Nadella. Tim Cook kan het niet.

  De arrestatie van Huawei CFO Meng Wanzhou in Canada begin dec’18, op verzoek van de VS en naar het lijkt om politieke redenen, heeft bij heel veel mensen (en bedrijven) in China begrijpelijkerwijs tot sympathie-aankopen van Huawei geleid, ten koste van het Amerikaanse Apple. Eerder hoopte Apple denkelijk dat het zelfs met de zware vraag-uitval in China (Trumps handelsoorlog) het nog wel een beetje goed zou komen. Ook de dure USD zat niet mee.

  Niets daarvan was te voorzien, omzet-verwachtingen komen gewoon soms niet uit.

  Carl Icahn is meer dan 100% winst misgelopen sinds zijn exit in 2015, hoewel de koers daarna een klap heeft gehad (maar lang niet zo laag als in 2015).

  Dus, bartvdv, er klopt niets van wat je schrijft.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @bmeerdink: Carl Icahn heeft 2 miljard dollar winst gemaakt met zijn ongeveer 50 miljoen aandelen. En dat op amper 36 maanden tijd. Hij had een zitje in de raad van bestuur en kende de interne keuken. Hij heeft zijn pakket verkocht omdat hij het niet de goede kant zag opgaan met China. Doe wat research. Het gaat namelijk ook niet bijster goed in India – of is dat ook de schuld van Trump ? Apple heeft al enkele jaren ‘problemen’, maar met een zak geld van ongeveer 140 miljard dollar kan je veel ‘verbergen’. Wat heeft Tim Cook eigenlijk al die jaren gedaan bij Apple ? Wil dat zeggen dat Apple ten onder gaat ? Natuurlijk niet. Maar het is wel tijd om orde op zaken te stellen; ze worden langs alle kanten ingehaald door de concurrentie. En die is er, ook al vindt de Apple-fan van niet. Maar mij zal het worst wezen hoor.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @bartvdv: Icahn in Apple’s raad van bestuur? Waar heb je dat vandaan? Hij had minder dan 1%. Dat je met Apple geld hebt kunnen verdienen (en met Amazon, Google enz) is duidelijk en wat ik zeg dat Icahn daarna ruim 100% winst is misgelopen (China droeg daar ook beduidend aan bij) is daar niet mee in tegenspraak.

  Het is al vele jaren bekend dat zakendoen in China erg lastig is. Apple is volgens mij het meest succesvol van alle westerse bedrijven geweest. Maar het blijft lastig. Dan kun je besluiten niet in China actief te zijn, of je kunt besluiten dat je er meer te winnen hebt dan te verliezen. Apple heeft intussen daar wel vele miljarden verdiend en een enorm netwerk van toeleveranciers en productie-partners (en investeringen in groene energie enzo) opgebouwd. En ook China heeft enorm geprofiteerd.

  Trouwens, welke problemen “verbergt” Apple dan precies met zijn cash? Er zijn *altijd* problemen, maar de omzet (en de winst) is onder Cook verveelvoudigd. De cash heeft gezorgd dat met de inkoop van eigen aandelen de winst per aandeel relatief nog meer gestegen is.

 • Profielfoto
  Di May

  Mac Erger Je Niet op 6 januari 2019 12:29
  Beleggers zijn gokkers …

  .. is wel heel kort door de bocht.

  Als je nu nog had gezegd dat sommige beleggers gokken …

  Bovendien zijn beleggers die gokken geen beleggers,
  maar gokkers. Dat voor de goeie orde.

  Beleggers speculeren vooral.

  En dan heb je nog investeerders.
  Zij gokken niet, noch speculeren.

  Zij investeren in een bedrijven die ze kennen
  en waar ze het volle vertrouwen in hebben.

  Gokkers, speculanten en investeerders maken
  allen veelal gebruik van dezelfde instrumentaria :
  met name de financiële markten.

  Hun filosofieën en doelstellingen zijn
  echter grondig verschillend.

   

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Di May op 6 januari 2019 20:22

  Mac Erger Je Niet op 6 januari 2019 12:29
  Beleggers zijn gokkers …

  .. is wel heel kort door de bocht.

  Als je nu nog had gezegd dat sommige beleggers gokken …

  Bovendien zijn beleggers die gokken geen beleggers,
  maar gokkers. Dat voor de goeie orde.

  Beleggers speculeren vooral.

  En dan heb je nog investeerders.
  Zij gokken niet, noch speculeren.

  Zij investeren in een bedrijven die ze kennen
  en waar ze het volle vertrouwen in hebben.

  Gokkers, speculanten en investeerders maken
  allen veelal gebruik van dezelfde instrumentaria :
  met name de financiële markten.

  Hun filosofieën en doelstellingen zijn
  echter grondig verschillend.

   

  En al die gokkers/speculeerders gaan uit van de waarde bepaald door met name Wall Street, dat reageert op elke scheet die klinkt als Apple. En dat een structurele aversie laat zien tegen tech bedrijven, met name Apple. Als je daar in investeert, wetende dat de waarde op de beurs nauwelijks connectie heeft met de werkelijke waarde van Apple, sorry, dan ben je aan het gokken.

  Om dan vervolgens als belegger zielig gaan doen over een trend waarvan je, als je je huiswerk een beetje had gedaan, had kunnen weten dat ie eraan moest komen, en dat die grotendeels buiten Apple’s invloed ligt….

  The hypocrisy surrounding Apple never ends

 • Profielfoto
  Ziegler

  Maar dat is toch altijd de grote vraag: wat is de werkelijke waarde van iets?

  Stel ik bezit een NV. Deze NV werkt aan de oplossing tegen alle vormen van kanker. De balanswaarde van het de bezittingen is €2.500.000,-.

  Wat is dan de waarde van deze NV?