Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 5 januari 2019

Beleggers bedrogen? Advocaten starten rechtszaken tegen Apple

De tegenvallende verkoop van de iPhone waar Apple onlangs voor waarschuwde, bezorgt het bedrijf steeds meer hoofdpijn. Twee advocatenkantoren bereiden een groepsgeding voor. Ze claimen dat het bedrijf uit Cupertino beleggers bedrogen heeft.

Door slechte verkoopcijfers, voornamelijk in China, moest Apple zijn prognose voor het eerste fiscale kwartaal van 2019 (dat eindigde op 29 december) bijstellen. Ook in andere volgens Apple “industrieel ontwikkelde markten”, verkocht de iPhone niet zo goed als verwacht. De rechtszaken richten zich echter vooral op Apple’s eerdere verklaringen over hoe het in China gaat.

Tim Cook te positief over China

Volgens de aanklagers heeft Apple namelijk bewust een veel te positief beeld geschetst over de gang van zaken in China. In de brief aan investeerders legde Tim Cook de verlaagde omzet als volgt uit: “Hoewel we rekening hebben gehouden met de economische omstandigheden in opkomende landen, is de teruggang in China groter dan verwacht. Het grootste deel van het omzettekort wordt veroorzaak door de iPhone, Mac en iPad in China.”

In november vorig jaar zei Tim Cook echter iets heel anders tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers: “De zaken in China gingen het afgelopen kwartaal erg goed. We zijn met 16 procent gegroeid, wat ons zeer tevreden stelt. Met name de iPhone ging hard. We noteren een zeer sterke groei met dubbele cijfers.”

Tim Cook
Klik/tap voor groter.

De advocaten zien deze uitspraken als tegenstrijdig, wat suggereert dat er mogelijk misleidende informatie aan beleggers is verstrekt. De beschuldigingen zijn niet helemaal uit de lucht gegrepen. Tim Cook was in november ongetwijfeld al op de hoogte van de negatieve ontwikkelingen in China, redeneren de aanklagers.

Collectieve rechtszaken tegen Apple

Het gaat om zogenaamde class action-zaken, oftewel collectieve rechtszaken. Beleggers die van mening zijn dat Apple misleidende informatie heeft verstrekt, kunnen zich bij een van de twee zaken aansluiten. De advocaten procederen dus namens een groep beleggers. Of Apple definitief aangeklaagd wordt is nog niet helemaal zeker, want dat hangt af van het aantal beleggers dat zich wil aansluiten.

Reageer op artikel:
Beleggers bedrogen? Advocaten starten rechtszaken tegen Apple
Sluiten