Apple als trendsetter, de iPhone in het bijzonder

Door: Night - 18 reacties
stapel iPhones

Hoewel Apple zelden als eerste een nieuw product op de markt zette, geldt het bedrijf wel als trendsetter. Elk product dat Apple lanceerde, zette direct de standaard en de concurrentie haastte zich om de ontwerpen te kopiëren.

Dat goldt niet alleen voor de desktops en MacBook laptops, maar ook voor de iPod, de iPad en later ook de Apple Watch. Er waren allang echte wireless Bluetooth koptelefoontjes op de markt voordat Apple met de AirPods kwam. Toch voeren veel bedrijven inmiddels soortgelijke modellen.

De iPhone zette een nieuwe industrie-standaard

Als je kopieren zegt, denken mensen als eerste dát product, dat de concurrentie maar wat graag imiteerde, namelijk de iPhone. Dat gaat zelfs zo ver dat veel jonge mensen denken dat de iPhone de allereerste smartphone ooit was. Degenen die al wat langer meelopen weten natuurlijk dat er allang smartphones bestonden voordat Apple in 2007 de iPhone introduceerde.

De iPhone stond model voor zo ongeveer elke smartphone zoals we die nu kennen. Toch was de iPhone niet de eerste smartphone met een voorkant die hoofdzakelijk uit display bestond. Ten tijde van de eerste iPhone hadden LG en HTC al smartphones met een soortgelijk ontwerp.

Pas toen duidelijk werd hoe goed Apple’s combinatie van hard- en software werkte schakelden ook andere merken over naar soortgelijke ontwerpen. Reddit lezer u/Saim_Ray010 maakte daarom een leuk vergelijk, zoals hieronder te zien is.

iPhone en concurrentie
Een leuk overzicht van hoe de concurrerende smartphone merken achter Apple aanholden (klik/tap voor groter)

Het bovenste gedeelte laat goed zien hoe alle merken destijds overschakelden van eigen interpretaties van een smartphone naar ‘de nieuwe industrie-standaard’. Dat was tot 2017. Want toen introduceerde Apple de iPhone X. Het bedrijf wilde een “all-screen” smartphone wide maken, maar kwam in de knoei door de ruimte die het gecompliceerde TrueDepth camera-systeem in beslag nam. Hierdoor werd gekozen voor een inkeping in het scherm. Deze is later wereldwijd bekend geworden onder de naam “de notch”.

De notch

En hoewel Apple wederom niet de eerste die zo’n notch gebruikte (de LG V10 had er al een in 2015), volgende andere merken al snel en kwamen er diverse telefoons op de markt die allemaal een notch hadden. De bovenstaande afbeelding laat er slechts een paar zien, maar website BGR wist het voor elkaar te krijgen er nog veel meer in een afbeelding bij elkaar te zetten:

notch-kopie
De ‘notch’ werd direct populair bij de concurrentie van Apple. Foto: BGR (klik/tap voor groter)

De tweede op de bovenste rij is de iPhone. Wat direct opvalt is dat zelfs de wallpapers door sommige merken gekopieerd worden.

Het toekomstbeeld

Nu hebben de meeste merken smartphones geen ingewikkelde TrueDepth gezichtsherkenning, zoals de iPhone, waardoor het gebruik van zo’n grote notch als bij de iPhone niet noodzakelijk is. We zullen in 2019 dan ook veel smartphones zien, die geen of een veel kleinere notch hebben. Of zelfs slechts een gaatje in het display hebben voor de front-end camera.

Ook is nu de tijd aangebroken dat veel andere merken smartphones maken die beter zijn als de huidige generatie iPhones. Apple zal dus alle zeilen moeten bijzetten om qua design zijn status als trendsetter te behouden. Toch verwacht men, als we de geruchten tot nu toe moeten geloven, dat Apple in 2019 nauwelijks zijn ontwerp voor de iPhone zal wijzigen. Pas in 2020 wordt er een compleet nieuw ontwerp verwacht.

 

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  Ook

 • Profielfoto
  steveb

  Was Iphone ook niet de trendzetter met de 64bit processor

  MacBook air met super dunne laptop

  En touch

 • Profielfoto
  Spinozo

  Toch bijzonder dat Samsung niet mee is gegaan met de notch. Hebben al die rechtszaken toch een heel klein beetje geholpen. Ondertussen zijn er wel 10 copycats bijgekomen maar dat terzijde.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Spinozo op 2 januari 2019 17:32
  Toch bijzonder dat Samsung niet mee is gegaan met de notch. Hebben al die rechtszaken toch een heel klein beetje geholpen. Ondertussen zijn er wel 10 copycats bijgekomen maar dat terzijde.

  Ach, die noch werd met veel kritiek ontvangen. Ze hebben er juist een marketing stunt van gemaakt dat ze geen noch hebben. (Iets waarom ik ook voor Samsung heb gekozen, ik heb graag een heel scherm).

 • Profielfoto
  KR1275

  Maikelw op 2 januari 2019 17:41

  Spinozo op 2 januari 2019 17:32
  Toch bijzonder dat Samsung niet mee is gegaan met de notch. Hebben al die rechtszaken toch een heel klein beetje geholpen. Ondertussen zijn er wel 10 copycats bijgekomen maar dat terzijde.

  Ach, die noch werd met veel kritiek ontvangen. Ze hebben er juist een marketing stunt van gemaakt dat ze geen noch hebben. (Iets waarom ik ook voor Samsung heb gekozen, ik heb graag een heel scherm).

  Sony begint er ook niet aan. Dat notch gedoe is toch iets van van kopieerland China.

 • Profielfoto
  wensink

  Sony begint er ook niet aan.

  McDonals begint er ook niet aan. Wie heeft er nou een Sony telefoon?

   

   

 • Profielfoto
  arno1975

  Maikelw op 2 januari 2019 17:4

  Ach, die noch werd met veel kritiek ontvangen. Ze hebben er juist een marketing stunt van gemaakt dat ze geen noch hebben. (Iets waarom ik ook voor Samsung heb gekozen, ik heb graag een heel scherm).

  Zo had Google met de Pixel ook zoiets voor het weglaten van de hoofdtelefoon aansluiting. Om een jaar later het zelfde te doen

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Eigenlijk zie ik iets heel anders: wat is het Telefoon-landschap SAAI geworden met de iPhone … Serieus, kijk eens goed naar de diversiteit in kleur, modellen, OS’en en ideeen wat een “telefoon” zou moeten zijn.

  Natuurlijk is er een weg van “vallen en opstaan”. Sterker nog, het was uiteindelijk de trigger om de zaken “anders” te doen (in het geval van Apple).

  Maar nu is die trigger niet meer aanwezig. Weinig innovatie meer:-( … De durf om de zaken anders te doen is niet meer.

  Een verlies in mijn beleving.

  En het zijn (ironisch genoeg) de Sony’s, Samsung en nog wat merken die het “net iets anders doen”…

  Neem nu iets simpels als de Magsafe adapter: eigenlijk best geliefd in Mac-land, maar door Apple de nek omgedraaid. Wie komt er nu met een “Magnetische USB-C connector” als patent?

  Microsoft … Of all companies … *stilte* *knipper* *nog meer stilte*

  Evenals het weglaten van een koptelefoonaansluiting. Het is waar dat “de rest volgt”, maar kan er nog steeds niet bij: Bluetooth en WiFi zijn tegenwoordig verboden op vluchten en geluiden gaan om het strenger na te leven. Milieubewust is het evenmin: extra batterijen en printplaten.

  Zit momenteel te luisteren naar muziek via een Bose koptelefoon aan een draad aan een Sony NW-WM1A Walkman (20 Hz to 40 kHz, 32bit AIFF, DSD: 1-bit op 2.8224 MHz, 5.6448, 11.2896 MHz) … En dat klinkt gewoon goed.

  Stream ik naar een draadloze koptelefoon, dan klinkt het “okay” … Voordeel van bedraad: gaat ‘eeuwig’ mee. Dan heb ik ook nog een Bose QC25 van vrouwlief … Die heeft een vervangbaar batterijtje (AAA) om de noice cancelling te ondersteunen. Batterij op? Vervang de batterij en binnen 20 seconden zit je weer op 100% en kun je dagen vooruit. En dan heeft m’n broer de QC35 … En die heeft een accu …

  Weet niet, heb echt steeds meer de indruk dat we te maken hebben met een ongelooflijk koppige generatie ontwerpers die alles anders moeten doen, maar weinig rekening houden met functionaliteit. Zie andere voorbeelden zoals de Magic Mouse met een navelstrengoplossing waarbij je de muis niet kunt gebruiken tijdens het laden.

  Terugkomend op de Fohns: zou graag een concurrent willen zien die de industrie doet wakkerschudden. Het is 12 in een dozijn, ook bij Apple inmiddels.

 • Profielfoto
  Cest Mac

  De notch is en blijft spuuglijk. Ook jammer dat Touch ID niet meer op de nieuwe iPhones aanwezig is. Blijf erbij dat dit juist een slechte zaak van Apple is en niet naar de klanten luistert. Hoop snel dat ze met Touch ID weer komen en de notch verwijderen.

 • Profielfoto
  Night

  Dat niet, maar wel een combinatie: FaceID en in-screen TouchID (als we de geruchten mogen geloven)

 • Profielfoto
  robinho96

  Ik ben er zeker van dat wanneer Apple ooit de notch volledig gaat bannen, al die chinaphones het weer mooi gaan kopiëren.

 • Profielfoto
  bertik

  Toch even opletten:  https://www.tijd.be/ondernemen/technologie/Apple-waarschuwt-voor-tegenvallende-resultaten/10083768?utm_campaign=BREAKING_NEWS&utm_medium=email&utm_source=SIM

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Robin Verbeek op 2 januari 2019 23:01
  Ik ben er zeker van dat wanneer Apple ooit de notch volledig gaat bannen, al die chinaphones het weer mooi gaan kopiëren.

  De meeste ‘China Phones’ zijn al 4 stappen verder. Alles wat een beetje mee wil tellen heeft die notch al lang weer achter zich gelaten.

  Honor, OnePlus, Vivo, Oppo, Doogee, Xiaomi zijn er maar een paar die al geen brede notch meer hebben. En ze struikelen over elkaar heen om maar zoveel mogelijk scherm te kunnen presenteren.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  En dat noem jij dan “4 stappen verder”?

   

  Het gaat nergens over, zo’n notch of non-notch.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Nee, Apple is in mijn ogen al lang geen trendsetter meer. Zou mooi zijn als ze dat weer zouden kunnen worden, maar ik geloof dat dat momentum reeds ver voorbij is.

 • Profielfoto
  pruus

  Nee hoor, geen trendsetter. Zo’n lelijk model met een notch. In een auto is dat prima ter hoogte van de achteruitkijkspiegel. Functies komen en gaan weer. Ook bij Apple. Ze zijn, als je kijkt naar de trends, zoekende. Voegen functies toe, en ze gaan weer. Tijd voor verandering, en lef tonen. De aandeelhouders willen dividend en daar wringt de schoen. Niet alleen bij Apple hoor.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Wat kunnen mensen toch eigenlijk ontzetten neuzelen over dingen waar ze nauwelijks overzicht over hebben, blijkt altijd weer uit dit soort draadjes. Ga door jongens, ga door.

 • Profielfoto
  inekeve

  Compleet mee eens, geweldige apparatuur 👌