AirPlay 2 en HomeKit komen ook naar TV’s van LG, Vizio en Sony

Door: Raymon Mens - 8 reacties
LG Vizio AirPlay 2 HomeKit TV 16x9

Eerder kondigde Samsung aan dat zijn Smart TV’s ondersteuning voor Apple AirPlay 2 en iTunes krijgen. We waren toen in de veronderstelling dat het om een exclusieve samenwerking gaat, maar niets blijkt minder waar. Ook LG, Vizio en Sony haken aan.

De fabrikanten komen nog dit jaar met televisies die ondersteuning hebben voor AirPlay 2 en HomeKit. Daardoor kun je niet alleen vanaf je iPhone, iPad of Mac video en audio streamen, maar AirPlay ook met Siri bedienen.

LG: AirPlay 2 en HomeKit alleen voor 2019-modellen

De aankondiging van LG is erg kort. AirPlay en HomeKit komen naar alle Smart TV’s die in 2019 geproduceerd worden. Of de iTunes Store met films en series ook naar de televisies komt, konden we uit de kort aankondiging niet opmaken.

Vizio: gratis software-update

Vizio pakt het wat breder aan. AirPlay 2 en HomeKit komen naar alle televisies met SmartCast 2.0. In de update naar SmartCast 3.0, die in het tweede kwartaal van 2019 beschikbaar moet zijn, volgt AirPlay en HomeKit. Alle modellen uit 2017 en 2018 beschikken over SmartCast. Of iTunes ook naar televisies van Vizio komt, is niet duidelijk.

Naast betere ondersteuning voor Apple’s standaard voor streaming audio en video, grijpt Vizio de mogelijkheid aan om te benadrukken dat de werking met Google Assistant ook verbeterd wordt. Google Assistant kan op de TV straks apps openen en media bedienen.

Het bedienen van televisies met AirPlay 2 en HomeKit is ook een trucje dat Siri gaat leren. Het is een van de drie nieuwe functies die Apple aankondigde. (Zie ook ➝ Apple kondigt drie nieuwe functies voor AirPlay 2 aan)

Vizio TV AirPlay 2
Klik/tap voor groter.

Sony: alleen de nieuwste modellen

De derde fabrikant die aanhaakt is Sony. Het Japanse bedrijf rust alleen zijn nieuwste high-end modellen uit met ondersteuning voor AirPlay 2 en HomeKit. De compatibele 8K- en 4K-televisies zijn de ZG9, AG9, XG95, XG85-series die dit jaar zijn gelanceerd. Sony rept niet over compatibiliteit voor reeds uitgebrachte modellen.

(Update: Sony ook aan dit artikel toegevoegd. Een nieuw artikel voor de aankondiging van Sony leek na drie AirPlay 2-artikelen op een dag wat overdreven.)

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  De heren van de Sonos nemen vanavond een extra jenever bij het bier.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Sony ook…  (zo’n beetje elk bedrijf dat televisies maakt)

   

  Blijft er eigenlijk wel weinig over van dat verhaaltje iTunes op Samsung TV’s, als je daar het AirPlay 2 weghaalt. Apple heeft flink haar best gedaan om AirPlay 2 aan te bieden bij fabrikanten van tv’s. Lijkt mij sterk dat al deze bedrijven, allemaal op eigen houtje ineens bedenken, laten we eens AirPlay inbouwen.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Apple heeft het licht gezien. Het verdienmodel wordt gewijzigd. Ipv  licentie rechten heffen om het in te mogen bouwen, krijg je nu geld mee.

  Airplay is het distributie kanaal van eigen content.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Heb zelf een AppleTV 3 en een 4K. Leuke dingen. Ook een 4K LG tv. Die LG kan alles wat de AppleTV kan. Behoudens iTunes. De rest? Rechtstreeks via de LG. Videoland, Pathe thuis, Netflix, NPO start allemaal rechtstreeks op de Netflix.

 • Profielfoto
  djneo

  Hopelijk ook Philips TV vision.

  Zijn Vizio tv’s in nederland te koop

 • Profielfoto
  djneo

  djneo op 8 januari 2019 10:25
  Hopelijk ook Philips TV vision.

  Zijn Vizio tv’s in nederland te koop

  TP Vision **

 • Profielfoto
  Odie

  Laat LG maar eens beginnen met fatsoenlijke ChromeCast in te bouwen in plaats van dat waardeloze Miracast. Vanuit de YouTube app kan je rechtstreeks streamen naar de LG (ik heb de E6) maar veel apps ondersteunen echt alleen ChromeCast (zoals NPO Gemist, Curiosity Stream, Netflix, etc). Ah well, met een ChromeCast Ultra dongle van 8 tientjes erin was ik ook weer happy, maar het blijft jammer (want je moet van kanaal wisselen).

  AirPlay2 erin kan leuk zijn, maar een AppleTV blijft nodig als HomeKit hub:-)

 • Profielfoto
  Pjotr

  Zou fijn zijn als die AppleTV 5 het nieuwe centrum wordt. Ook voor eigen home cloud, bewakings beelden opslag, muziek. Soort AppleTV plus.