Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 14 januari 2019

ABN Amro start betalen met wearables, belangrijkste ontbreekt

ABN Amro is een nieuwe dienst gestart. De bank laat klanten contactloos betalen met een wearable. Het gaat vooralsnog om een pilot die een jaar zal lopen. Helaas ontbreekt ondersteuning voor de belangrijkste wearable, namelijk de Apple Watch. Garmin en Fitbit zijn echter wel aan boord.

Het gaat overigens niet alleen om slimme horloges, maar ook om een ring en fitnessbandjes. Klanten boven de 18 jaar met een betaalrekening en internetbankieren kunnen een wearable aanschaffen en gebruiken. Er is ook een ‘digitale bankpas’ nodig en die kost 50 eurocent per maand.

Ring, horloge of armband

Betalen werkte hetzelfde als contactloos betalen met een bankpas. Je houdt de wearable tegen de betaalautomaat en bij bedragen boven de 25 euro wordt de klant gevraagd zijn pincode in te toetsen. Per dag is er een limiet van 250 euro. De wearables bevatten een NFC-chip met technologie van MasterCard, maar ze vereisen geen creditcard om te werken. Een betaalrekening is genoeg.

De bank ondersteunt horloges van Garmin, LAKS en Olympic. Binnenkort wordt ook ondersteuning voor horloges van Fitbit en Mondaine toegevoegd. De K-Ring is misschien wel het opvallendste apparaat. Dit is een ring met ingebouwde NFC-chip om te betalen.

ABN Amro betalen ring 16x9
Klik/tap voor groter.

Geen Apple Watch of Apple Pay bij ABN Amro

Hoewel innovatie op dit gebied alleen maar te prijzen is, wekt het wel de indruk dat Nederlandse banken toch vooral heel hard bezig zijn om te zorgen dat ze geen Apple Pay hoeven te ondersteunen. Dit soort initiatieven staan leuk op een specsheet, maar bedienen slechts een heel klein deel van de Nederlanders.

Volgens cijfers van IDC is de Apple Watch met 17 procent marktaandeel in het laatste kwartaal van 2018 de populairste wearable. Fitbit levert al tijden marktaandeel in en is nog goed voor 5,9 procent marktaandeel. Andere door ABN Amro merken komen samen tot hooguit een paar procent. Willen de Nederlandse banken de transactiekosten van maximaal 0,2 procent voor Apple Pay niet betalen? Een on the record antwoord zullen we niet krijgen, tenzij de marktwaakhond zich ermee gaat bemoeien. Elders is dat al het geval. (Zie ook → Invallen bij Zwitserse banken wegens boycot Apple Pay)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
ABN Amro start betalen met wearables, belangrijkste ontbreekt
Sluiten