ABN Amro start betalen met wearables, belangrijkste ontbreekt

Door: Raymon Mens - 21 reacties

ABN Amro is een nieuwe dienst gestart. De bank laat klanten contactloos betalen met een wearable. Het gaat vooralsnog om een pilot die een jaar zal lopen. Helaas ontbreekt ondersteuning voor de belangrijkste wearable, namelijk de Apple Watch. Garmin en Fitbit zijn echter wel aan boord.

Het gaat overigens niet alleen om slimme horloges, maar ook om een ring en fitnessbandjes. Klanten boven de 18 jaar met een betaalrekening en internetbankieren kunnen een wearable aanschaffen en gebruiken. Er is ook een ‘digitale bankpas’ nodig en die kost 50 eurocent per maand.

Ring, horloge of armband

Betalen werkte hetzelfde als contactloos betalen met een bankpas. Je houdt de wearable tegen de betaalautomaat en bij bedragen boven de 25 euro wordt de klant gevraagd zijn pincode in te toetsen. Per dag is er een limiet van 250 euro. De wearables bevatten een NFC-chip met technologie van MasterCard, maar ze vereisen geen creditcard om te werken. Een betaalrekening is genoeg.

De bank ondersteunt horloges van Garmin, LAKS en Olympic. Binnenkort wordt ook ondersteuning voor horloges van Fitbit en Mondaine toegevoegd. De K-Ring is misschien wel het opvallendste apparaat. Dit is een ring met ingebouwde NFC-chip om te betalen.

ABN Amro betalen ring 16x9
Klik/tap voor groter.

Geen Apple Watch of Apple Pay bij ABN Amro

Hoewel innovatie op dit gebied alleen maar te prijzen is, wekt het wel de indruk dat Nederlandse banken toch vooral heel hard bezig zijn om te zorgen dat ze geen Apple Pay hoeven te ondersteunen. Dit soort initiatieven staan leuk op een specsheet, maar bedienen slechts een heel klein deel van de Nederlanders.

Volgens cijfers van IDC is de Apple Watch met 17 procent marktaandeel in het laatste kwartaal van 2018 de populairste wearable. Fitbit levert al tijden marktaandeel in en is nog goed voor 5,9 procent marktaandeel. Andere door ABN Amro merken komen samen tot hooguit een paar procent. Willen de Nederlandse banken de transactiekosten van maximaal 0,2 procent voor Apple Pay niet betalen? Een on the record antwoord zullen we niet krijgen, tenzij de marktwaakhond zich ermee gaat bemoeien. Elders is dat al het geval. (Zie ook → Invallen bij Zwitserse banken wegens boycot Apple Pay)

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  rruiter1

  Aardig bedacht dit. Maar ook weer een pincode nodig bij transacties boven €25. ApplePay regelt dit beter. Heb het nu een poosje van Bunq en het is super makkelijk. Schandalig dat banken als ABN en ING ApplePay nog niet toelaten! Bijna heel Europa wel en zij blokkeren het gewoon. Arrogantie ten top en minachting van hun klanten! Kunnen we als bank-consumenten niet een social media campagne starten?

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  50 eurocent

  Geen dollarcent? Lijkt me vrij logisch dat bedragen in euro’s zijn. “50 cent” kan dus prima.

  Vreemd dat er wel veel energie in dit soort zaken wordt gestoken. Zeker omdat het eigenlijk gewoon contactloos betalen met een pas (zonder pas) is. Blijft eeuwig zonder dan Google-, Samsung- en Apple Pay uitblijven. Ik ken alleen de laatste, en daarmee heb je de beperking van 25 euro niet. Ik ben ook benieuwd hoe dat met pinterminals is, waarbij als je je pincode had moeten invullen, je de hele transactie opnieuw moet invoeren. Moet je dan alsnog je pas pakken?

  Mensen, tijd voor Apple Pay! NU:)

   

 • Profielfoto
  Lodewijk_Ramon

  Misschien wordt het tijd voor een petitie gericht aan alle grote banken in Nederland en International Card Services om Apple Pay eindelijk mogelijk te maken. Het is nu toch wel zonneklaar dat niet Apple het tegenhoudt, maar de Nederlandse bankenwereld. In maart krijgen Tsjechië en Slowakije Apple Pay. Nederland wordt een achtergesteld eilandje op deze manier.

 • Profielfoto
  Jor1

  Ik ben recentelijk vertrokken bij ABN, vanwege de starre en inflexibele houding jegens innovatie. Die ^*{#% e-dentifier bleef maar de kop opsteken. Als laatste van de banken met faceID kunnen betalen.

  Nu trotse en blije gebruiker van apple pay bij BUNQ topbank!

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Apple heeft Apple pay geïntroduceerd om het ons gemakkelijker te maken.

  Apple heeft Apple pay geïntroduceerd om er geld mee te verdienen, transactie kosten

  Banken houden Apple pay tegen wegens de kosten van het aanpassen van de terminals en transactie kosten

  Streep door wat niet van toepassing is

  Gr

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  iAmRenzo op 14 januari 2019 15:18

  50 eurocent

  Geen dollarcent? Lijkt me vrij logisch dat bedragen in euro’s zijn. “50 cent” kan dus prima

   

  50 eurocent, kan dus ook prima.
  En op slakken kan je ook zout leggen.

 • Profielfoto
  tuuur

  Alle ING klanten moeten gewoon massaal overstappen op BUNQ kijken of ING dan nog zo stug blijft 😄

 • Profielfoto
  vuurvreter

  “Hoewel innovatie op dit gebied alleen maar te prijzen is, wekt het wel de indruk dat Nederlandse banken toch vooral heel hard bezig zijn om te zorgen dat ze geen Apple Pay hoeven te ondersteunen.”

  Wie zegt dat de banken dit tegenhouden? Voor het zelfde geld, is het Apple die het tegen houdt!

  En laten we wel wezen, Apple is nooit snel geweest in Nederland, neem Siri als voorbeeld.

  Als @Raymon Mens bij de banken had geïnformeerd was het artikel een stuk waardevoller.

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Pivni Pes op 14 januari 2019 17:07

  iAmRenzo op 14 januari 2019 15:18

  50 eurocent

  Geen dollarcent? Lijkt me vrij logisch dat bedragen in euro’s zijn. “50 cent” kan dus prima

   

  50 eurocent, kan dus ook prima.
  En op slakken kan je ook zout leggen.

   

  Maar het is inderdaad raar en overbodig om het zo te formuleren. In de begindagen van de euro werd er zelfs nog wel gesproken over euro-ton als het honderdduizend was.

  We hadden het ook nog over 50 guldencent. De euro is de betaaleenheid dus een halve euro is inderdaad gewoon 50 cent.

 • Profielfoto
  arno1975

  vuurvreter op 14 januari 2019 18:07

  Wie zegt dat de banken dit tegenhouden? Voor het zelfde geld, is het Apple die het tegen houdt!

  wat zou Apple ermee opschieten om Apple Pay tegen te houden?

  En laten we wel wezen, Apple is nooit snel geweest in Nederland, neem Siri als voorbeeld.

  Siri een nieuwe taal leren is nét even wat anders dan een bestaande dienst uitrollen op een bestaande infrastrctuur

 • Profielfoto
  vuurvreter

  arno1975 op 14 januari 2019 19:29

  vuurvreter op 14 januari 2019 18:07

  Wie zegt dat de banken dit tegenhouden? Voor het zelfde geld, is het Apple die het tegen houdt!

  wat zou Apple ermee opschieten om Apple Pay tegen te houden?

  Als je het weet, mag je het zeggen?, ik weet het iig niet.
  Het zou iets (zoals bij Apple gebruikelijk) met geld kunnen zijn?

 • Profielfoto
  wimbers

  Ben ook tevreden bunq gebruiker met apple Pay, ze zoeken het maar uit bij de trage banken zonder focus op de eindconsument.

 • Profielfoto
  ArMac

  Hoe kun je Apple pay met bunq activeren?

 • Profielfoto
  mtooster

  ArMac op 14 januari 2019 22:37
  Hoe kun je Apple pay met bunq activeren?

  Het is wat ingewikkeld, maar zie: bunq.love

 • Profielfoto
  mtooster

  Dat is dus een website. Wordt alleen niet als link herkend.

  https://bunq.love/nl/faq-nl/apple-pay/

 • Profielfoto
  Patrick

  Ik gebruik nu ruim een maand mijn Garmin watch om mijn AbnAmro-, Rabo bank en Mastercard creditcard betalingen contactloos te doen en werkt perfect. In tegenstelling tot wat ik nogal eens lees hoef je ook bij betalingen boven de 25,- euro geen pincode in te voeren. De systemen zijn dusdanig ontworpen dat elke betaling met de Garmin watch als ‘een betaling met pincode’ wordt verwerkt door de bank. Dit omdat een betrouwbare beveiliging op de Garmin watch zelf zit. Hoe dit bij de overige wearables (ringen etc) is geregeld weet ik niet.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Apple blokkeert toegang tot de nfc chip. Hierdoor kun je alleen emt de apple wallet ebtalen. Via apple dus. Probleem ligt bij apple dus.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  iMac Lover op 14 januari 2019 17:00
  Apple heeft Apple pay geïntroduceerd om het ons gemakkelijker te maken.

  Apple heeft Apple pay geïntroduceerd om er geld mee te verdienen, transactie kosten

  Banken houden Apple pay tegen wegens de kosten van het aanpassen van de terminals en transactie kosten

  Streep door wat niet van toepassing is

  Gr

  hoppa. sowieso slaat die onderste nergens op het werkt al jaren in Nederland bij ruim 95% van de terminals. en dit kost een bank of ondernemer niks extra. een apple pay transactie === een maestro transactie (of welke pas ook gebruikt wordt, mastercard, visa, v-pay, american expreess etc). enige verschil is dat applewel kleine vergoeding voor vraagt van de banken voor het gemak en veiligheid die dit bank én gebruiker biedt. en dat is meer dan logisch.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  wimbers op 14 januari 2019 22:29
  Ben ook tevreden bunq gebruiker met apple Pay, ze zoeken het maar uit bij de trage banken zonder focus op de eindconsument.

  PS: ik ook. Trotse bunq gebruiker van het eerste uur met Apple Pay sinds 20 maart 2018 met zowel m’n meastro als debit mastercard actief in m’n Wallet op iPhone én Apple Watch. En tevens de mastercard ook nog op iPad. Sinds ik in november weg ben bij ABN heb ik, 1. niet meer cash betaald en 2. niet meer met de pinpas van bunq. wat een geweldige ervaring. cashless is the future ;_)

 • Profielfoto
  Dman

  Laks… idee Apple watch bandje maken met chip er in… probleem (hopelijk tijdelijk) oplost!!! 🤔

 • Profielfoto
  Pjotr

  Apple wil beste meewerken, als zij mij het geld krijgen. Ik heb al aan Apple betaald. Hoezo zetten ze de NFC chip alleen maar voor Applepay open? Apple wil gewoon per transactie betaald worden en geen concurrende betaald dienst op Applehardware toelaten.

  Klinkt een beetje als misbruik van de postitie. Je mag wel onze hardware kopen en gebruiken, moet ook onze software gebruiken. Colportage.