Mark Hofman
Mark Hofman OMT Specials 24 januari 2019
Leestijd: 6 minuten

7 handige lifehacks voor iPhone-gebruikers

Gebruik jij al jaren een iPhone en denk jij dat je alles in iOS inmiddels wel uitgevogeld hebt? Dat is knap! Er zijn namelijk genoeg features te vinden op de smartphones van Apple, die niet zo vaak in de schijnwerpers staan. Sterker nog: ze zijn best goed verborgen. Daarom hebben wij zeven iPhone features op een rij gezet die jij waarschijnlijk nog niet kent. 

Apple iPhone features die je niet kent

Sinds de komst van de iPhone in 2007 is er veel veranderd. Het bedrijf uit Cupertino lanceert jaarlijkse basis nieuwe modellen en heeft het besturingsysteem iOS flink verbeterd. Het mag dus duidelijk zijn dat we in de loop der jaren door verschillende features zijn overdonderd. Sterker nog: er zijn heel veel features die we nog niet kennen of waar we nog nooit van hebben gehoord. Daarom is het goed om af en toe een aantal functies uit te lichten die op de achtergrond zijn verdwenen of in de loop der jaren door Apple zijn toegevoegd.

#1 Timer voor Netflix of Spotify

Luister jij voor het slapen vaak nog naar muziek op Spotify of kijk je naar Netflix? Dan ben jij zonder twijfel een keer wakker geworden met de ontdekking dat de desbetreffende app de hele nacht aan gestaan heeft. Zo zit je de volgende ochtend opeens vier seizoenen verder van je favoriete serie of ben je een album aan het luisteren van een artiest waar je stiekem van moet kotsen. Maar Apple heeft hier gewoon een oplossing voor.

Klik/tab voor groter

Het is mogelijk om een Media Timer op je iPhone aan te zetten. Dit doe je in hetzelfde scherm waar je ook je wekker zet. Je gaat heel simpel naar de klok app, kiest voor Timer, scrolt naar beneden en selecteert “Stop afspelen”. Wanneer de timer afgaat zal alle media direct stoppen met afspelen. Op die manier wordt jij de volgende misschien nog wel wakker met je app nog open, maar speelt deze niet meer af.

#2 Wachtwoorden voor je iPhone apps

Wat zou het fijn zijn als sommige apps voorzien konden worden van een wachtwoord. Zeker wanneer je dingen te verbergen hebt. Maar waar dit vanuit Apple niet echt mogelijk is, lijkt het met een omweg wel te lukken. Door de nieuwe schermtijd feature is het mogelijk om je apps te voorzien van een wachtwoord. Hiervoor ga je naar schermtijd in de instellingen, maak je een schermtijd code aan, zet je de timer op 1 minuut en selecteer je de apps de apps waar je een wachtwoord voor wilt hebben. Zorg er overigens wel voor dat de apps blokkeren aan het einde van de tijdslimiet. Dit kan door de instelling onder de timer.

iPhone passwords
Klik/tab voor groter

Het is misschien niet een volwaardige functie die je apps afgesloten houdt, maar het krijgt de klus zeker geklaard. Wil jij dus absoluut niet dat bepaalde apps beschikbaar zijn voor andere, dan is dit de manier om het uit te voeren.

#3 Heropen gesloten tabbladen in Safari

Sluit jij ook wel eens een tabblad af in Safari, terwijl dat helemaal niet de bedoeling was? Geen zorgen, je kunt er gewoon nog bij! In Safari druk je op de “+” knop aan de onderkant van het scherm , waar vervolgens de meest recent afgesloten tabbladen weergegeven worden. Op deze manier kun je heel makkelijk dat afgesloten tabblad nog terughalen.

iPhone Safari
Klik/tab voor groter

Heb je naar vieze dingen zitten kijken in privé-modus, wees dan niet bang. Alles wat je in deze modus hebt bekeken, is wel gewoon voorgoed verdwenen. De functie werkt dus prima, maar wel alleen in de normale variant van Safari.

#4 Siri’s muziekgeschiedenis

Vraag jij regelmatig aan serie welke muziek er afspeelt wordt in een club, op het strand of in een restaurant? Dan zal je zo nu en dan het overzicht wel kwijt raken. “Hoe heette dat nummer van vorige week ook alweer?” is een vraag die op dat moment gerust voorbij kan komen. Gelukkig zit er op je iPhone een feature die hierbij kan helpen.

iPhone Siri
Klik/tab voor groter

In de iTunes Store is het mogelijk om alle nummers, die je via Siri hebt aangevraagd, terug te zoeken. In een handig overzicht krijg je een lijst te zien met alle tracks waar jij ooit om gevraagd hebt. Is deze in de Store beschikbaar? Dan is het ook mogelijk om het direct te kopen.

#5 Verplaats verschillende iPhone apps tegelijkertijd

Het is een simpele feature die iedereen nodig heeft, maar die niet bij iedereen bekend is. Het opnieuw indelen van je homescreen kan best een tijdrovende taak worden. Zeker wanneer je veel apps op je telefoon hebt staan. Maar waar je voorheen misschien dacht dat je slechts een app per keer kon verplaatsen, is dat eigenlijk niet waar.

iPhone apps
Klik/tab voor groter

Wanneer je meerdere apps tegelijkertijd wil verplaatsen, hou je simpelweg de app ingedrukt met een vinger. Daarna klik je met je andere vinger alle apps aan die ook mee moeten naar het vorige of volgende scherm. Op deze manier is het mogelijk om een flink aantal applicaties mee te slepen naar het volgende scherm. Handig? We dachten het wel!

#6 Snelle toegang tot de instellingen

Zit je in de berichten of foto app te hannesen met bepaalde functies en werken ze nog niet helemaal zoals je zou willen? Dan is het handig om de instellingen van de app aan te passen. Echter hoef je daarvoor niet helemaal terug te gaan naar je homescreen om vervolgens naar instellingen te gaan en je app op te zoeken. Het is mogelijk om dit een heel stuk sneller voor elkaar te krijgen.

iPhone Siri settings
Klik/tab voor groter

Tover Siri tevoorschijn en roep simpelweg: “instellingen”. Vervolgens haalt de slimme assistent het instellingen-scherm tevoorschijn en je kunt direct aan de bak met de wijzigingen die je door wilt voeren.

#7 3D Touch voor iPhone apps in mappen

Is jouw iPhone voorzien van een flinke dosis apps? Dan is de kans dat je alles in overzichtelijke mappen hebt gestopt aanzienlijk groot. Maar het enige nadeel van deze mappen is dat notificatie-teller als een malle omhoog begint te lopen. Hoe meer apps in een map, hoe vaker je waarschijnlijk te maken hebt met een rood bolletje boven je map. Gelukkig is er een manier om snel te zien welke apps deze rode bolletjes veroorzaken.

iPhone 3D Touch
Klik/tab voor groter

Het is niet nodig om alle tabbladen van je map door te zoeken naar de oorzaak van het rode bolletje. Wanneer je gebruik maakt van 3D Touch op de map, krijg je heel snel een overzicht met welke applicaties er een notificatie hebben. Daarnaast is het mogelijk om, via deze weg, de desbetreffende app te openen. Je hoeft die hele map dus niet in om al je meldingen bij te werken. Hoe handig is dat?

Afbeeldingen zijn afkomstig van MacRumors

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7 handige lifehacks voor iPhone-gebruikers
Sluiten