Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 januari 2019

5G in België geblokkeerd door onenigheid Vlaanderen en Wallonië

Tijdens CES 2019 was 5G the talk of the town en diverse Amerikaanse telecomproviders komen met een eerste 5G-netwerk. In Nederland belooft T-Mobile in 2020 een landelijk 5G-netwerk in de lucht te hebben. Hoe staat het er eigenlijk met 5G in België voor? Niet zo best, blijkt vandaag.

De allereerste stap naar het uitrollen van 5G, de veiling van frequenties, is namelijk op de lange baan geschoven. In zakenblad De Tijd stelt de Belgische minister van Telecom, Philippe De Backer (Open VLD), dat het dossier volledig vast zit. Hij verwacht pas eind 2020 weer beweging.

Onenigheid over opbrengst veiling 5G-frequenties

De veiling van de benodigde frequenties wordt geblokkeerd door het zogenoemde Overlegcomité. Dat is een orgaan waarin de landelijke overheid en deelstaten (Vlaanderen, Wallonië en Brussels Hoofdstedelijk Gewest) nieuw beleid met elkaar coördineren.

De deelstaten moeten akkoord gaan met een wijziging van de telecomwet. Ze zijn het echter niet eens over de verdeling van de inkomsten uit de veiling van de frequenties. Daarom is het onmogelijk om providers te laten bieden. De minister van Telecom ziet geen snelle oplossing. Hij hoopt op een doorbraak aan het begin van 2020, maar gezien de naderende verkiezingen is een akkoord vinden niet evident.

Philippe De Backer
Telecomminisiter Philippe De Backer – Klik/tap voor groter.

Vierde provider op komst

Wat de zaak in België gecompliceerder maakt, is dat er een vierde telecomprovider op komst is. In 2018 werd besloten dat een triopolie van Proximus, Telenet en Orange voor onvoldoende concurrentie zorgt. De kwaliteit moet omhoog en de prijzen omlaag. Wie de vierde provider in het land moet worden is nog onbekend, maar ook die provider zal mee moeten kunnen doen aan de veiling.

De Europese Unie liet zijn lidstaten al eerder weten dat de deadline voor veiling van de 5G-frequenties midden 2020 is. Of België dat gaat halen is nog maar zeer de vraag. (Zie ook → ‘Eerste iPhone met 5G-verbinding op z’n vroegst in 2020′)

Reageer op artikel:
5G in België geblokkeerd door onenigheid Vlaanderen en Wallonië
Sluiten