Barry Kraakman
Barry Kraakman App Store 6 december 2018

YouTube-app speelt video’s automatisch op home-scherm, zo zet je het uit

Na Facebook, Twitter en Instagram kan YouTube natuurlijk niet achterblijven. Met een app-update, die binnenkort wordt uitgerold, gaat de dienst video’s in de smartphone-app automatisch afspelen.

YouTube Autoplay: handig of irritant?

De functie gaat door onder de naam ‘YouTube Autoplay’. Gebruikers van YouTube Premium herkennen de functie misschien al. Bij het openen van de app beginnen video’s op ‘Home’ automatisch met afspelen. Zonder geluid weliswaar. Indien beschikbaar wordt de automatische ondertiteling getoond. Volgens YouTube zien gebruikers zo beter wat er precies in de video wordt behandeld. Deze functie moet er dan ook voor gaan zorgen dat je als gebruiker minder hoeft te zoeken. Toch kan het ook als irritant worden ervaren, gelukkig is er een manier om het uit te zetten.

google autoplay
Klik/tap voor groter.

De keuze is aan jou

De nieuwe feature wordt over een periode van een aantal weken geleidelijk uitgerold. Het kan dus zijn dat je nog even moet wachten tot je gebruik kunt maken van deze functie. Als je er op zit te wachten, natuurlijk. Want hoewel het standaard aan zal staan, kan je het ook uitschakelen. Tap in de iPhone-app op je profiel (rechtsboven), ga naar ‘instellingen’ en schakel ‘AutoPlay on Home’ uit.

Volgens Google hoef je niet bang te zijn dat AutoPlay je databundel opschrokt bij het openen van de app. Het is zo gebouwd dat het weinig extra data verbruikt. Ben je fan van de nieuwe functie, maar heb je een (te) kleine databundel? Dan is het ook mogelijk om AutoPlay alleen in te schakelen als je met een WiFi-netwerk bent verbonden. Ook dit is onder ‘instellingen’ te regelen.

Het is goed om te zien dat YouTube functies uit de Premium-dienst voor niet-betalende gebruikers beschikbaar stelt. Al zijn er wel een paar andere functies die wat ons betreft meer bijdragen aan een goede gebruikerservaring. Benieuwd naar de functies van YouTube Premium? (Zie ook → YouTube Premium nu ook in Nederland en België)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
YouTube-app speelt video’s automatisch op home-scherm, zo zet je het uit
Sluiten