Weekend Poll: Moet Apple zijn eigen componenten gaan maken?

Door: Night - 24 reacties
iPhone Xs teardown
Afbeelding: iFixit

Het ene patentschandaal volgt het andere op. Apple is in zoveel rechtszaken verwikkeld dat je je moet afvragen of het niet verstandiger is je eigen producten geheel in eigen huis te vervaardigen.

Zonder componenten van derden, zoals chips en 4G/5G onderdelen, zouden Macs, MacBooks, iPads en iPhones, maar ook accessoires dan voor honderd procent door Apple zelf vervaardigd kunnen worden. Het bedrijf uit Cupertino heeft al aangetoond dat het de expertise heeft om dit gemakkelijk te kunnen. Denk hierbij aan de A12, de T2 en de W1 chips. Tot op heden wordt echter ook nog een hoop buiten de deur gekocht. Intel levert processoren en netwerk componenten, Samsung levert displays en ga zo maar door.

Het kan verstandig zijn om alles zelf te maken, dan weet je precies hoe iets werkt en kan je het optimaal integreren in een product. Aan de andere kant kan het goedkoper zijn om een component bij een ander bedrijf in te kopen of ergens anders laten vervaardigen.

Wat vind jij? Zou Apple met een geheel eigen productlijn moeten komen of blijft het verstandiger om de expertise en componenten van andere bedrijven te blijven inkopen?

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Willem

  Zelf maken is niet altijd een optie; ze zijn verwikkeld in een patentstrijd, dat blijft want iedereen verwacht wel compatibiliteit met 4G, WiFi etc; daar kun je niet omheen.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Dit is wel in de lijn der verwachtingen. Niet alleen scheelt dit met rechtzaken, ook de productiekosten blijven laag en inderdaad zal alles veel beter met elkaar kunnen worden geoptimaliseerd. Hoe snel het zal gaan is de grote vraag. Apple is nu pas (naar verluid) immers bezig met hun eigen modems, 11 jaar na de introductie van de iPhone. Het zou dus zomaar nog tien jaar kunnen duren.

 • Profielfoto
  koen

  Apple moet niks ?

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ik denk niet dat Apple met het zelf vervaardigen van componenten patentrechtszaken voorkomt. Veel patenten zijn niet al te gedetailleerd, waardoor de kans dat je ze schendt aanwezig is. Nee, ze moeten zelf componenten vervaardigen als ze het beter kunnen, bijv. bij de A socs.

 • Profielfoto
  polimo

  Apple kwam in het verleden al eens eerder terug van het maken van eigen componenten wegens redenen-3: “gespecialiseerde expertise en prijs”. Patenten handelen overigens dikwijls voor softwaretechnieken eerder dan over de hardware waarop ze draaien. Eigen chips maken lost het probleem dus niet noodzakelijk op. En…. alsof prijs geen belangrijk argument zou zijn zeg!

  Neemt niet weg dat ze voor bepaalde Apple eigen technieken best wel voor zelf-productie kunnen gaan.

 • Profielfoto
  Shmoo

  E: Als ik daar verstand van had hing ik niet elke dag op OMT. ☺️

   

  Wat ze wel mogen doen van mij is de prijsverhoging van hun zadelbruine MacBook Pro sleeve terugdraaien. Van 140,- naar 200,- sinds de komst van de MacBook Air is echt te gek voor woorden. ?

   

   

 • Profielfoto
  Bart119

  Wat Apple moet doen? Gewoon de beste computers/telefoons/broodroosters/… op de markt maken aan een prijs die een gewone werkende mens/sparende student kan betalen.

  Welke componenten maken totaal niet uit, van mijn part rusten ze hun nieuwste product uit met een Intel 4004, zolang het toestel goed doet wat het moet doen is dat voldoende.

 • Profielfoto
  Kevin

  Wat kan mij het nou schelen waar Apple zijn onderdelen vandaan haalt? Ik heb geen aandelen.

 • Profielfoto
  N3RD

  Vooropgesteld; Apple moet van mij niks. De schoorsteen moet nu eenmaal blijven roken, dus dient er winst gemaakt te worden. Echter speelt natuurlijk het vertrouwen dat een consument/afnemer in je product heeft wel een grote rol.

  Blijven outsourcen als een ander producent het beter kan, anders zelf doen of in eigen beheer. Wel weg uit China. Laat het dan doen in Oost Europa.

  Om een bedrijf te starten in China moet je daar een joint-venture opzetten met een lokaal (overheids) bedrijf. China neemt alleen maar. Politiek gezien kijkt China veel meer op lange termijn dan in het Westen. Ik vind dat we dat ook maar eens moeten gaan doen.

 • Profielfoto
  riji

  Alles wat Apple maakt is duurder dan eender waar elders;

  als ze hun cocon nog zouden uitbreiden, zijn wij klanten nog meer het kind van de rekening.

 • Profielfoto
  Outragemac

  Ik wil niet eens weten wat Apple’s RAM dan zou moeten kosten..

 • Profielfoto
  Frans

  Anders. Standaard componenten gebruiken waar dat kan (dat is vaak goedkoper) en zelf ontwikkelde componenten gebruiken waar dat beter/noodzakelijk is. Dat is overigens iets anders dan zelf maken. Ook daarvoor geldt, door anderen laten maken waar dat kan, zelf maken wanneer dat beter/noodzakelijk is.

  Overigens, zoals al door anderen opgemerkt, denk ik ook dat wel of niet zelf ontwikkelen/maken niet zal helpen het aantal rechtzaken te verminderen.

 • Profielfoto
  steveb

  Er zijn verschillende mogelijkheden.
  Maar wat zou het slimst zijn?

  1. Zelf ontwikkelen om steeds meer in 1 chip te zetten. Voorbeeld: de S chips uit de Apple watch. Of isim binnen afzienbare tijd in de Achip in de iphone

 • Profielfoto
  TandMac

  Bij uitbreiding:

  Europa moet (zeer dringend) eigen componenten maken.

  Van MicroChips over software, AI  en vliegdekschepen. Om zeer dringend onafhankelijk te worden van Oost of West.

  Want een backbone 5G netwerk laten uitwerken door een Chinese leverancier is écht geen goed idee net als een Amerikaans gevechtsvliegtuig kopen welk ze softwarematige kunnen lamleggen. Een kleuter kan dat weten, een Europese minister niet.

   

   

 • Profielfoto
  steveb

  2. Apple koopt producenten van onderdelen. Om de innovaties beter en langer geheim te houden tov concurrentie

  3. Apple koopt assemblage bedrijden op. Zo kunnen ze toch eens een deel van de miljarden Goed investeren.

  4. Winstmarge op bijvoorbeeld iPhone wordt gehalveerd. En zo het markt aandeel verdubbeld en de omzet weer stukken omhoog

  5. Apple u

 • Profielfoto
  steveb

  5. Apple upgrade program uitbreiden naar de rest van de wereld.
  En ook andere producten kunnen hier heel hard in passen. Apple watch zou zeer succesvol kunnen zijn. Net als computers en/ of voor bedrijven.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Alles zelf maken is zo goed als onmogelijk. Er zitten ontzettend veel chips in een iPhone die helemaal niet door Apple gemaakt zijn. Nog los van alle patenten die op de meeste van die chips zitten, zou alles zelf maken zo veel resources en focus kosten dat ‘gewoon het beste product maken veel lastiger zou worden.
  De belangrijkste chips zelf maken, die nauw samenwerken met iOS/macOS/watchOS, een goed idee.

 • Profielfoto
  wensink

  Hoeven ze met de Mac Pro niet te proberen. Dan weten ze zeker dat de pro markt ze niet meer serieus neemt.

 • Profielfoto
  Remko

  Zelf maken van onderdelen is goed.
  Apple houdt dan controle.
  Maar het moet wel 100% compatibel met de standaard zijn.

 • Profielfoto
  Bart119

  wensink op 23 december 2018 11:45
  Hoeven ze met de Mac Pro niet te proberen. Dan weten ze zeker dat de pro markt ze niet meer serieus neemt.

  Zolang het ding goed werkt zal dat wel meevallen. Ik denk dat de pro markt Apple serieuzer nam ten tijde van de PowerMac’s. Ok, Apple maakte de PowerPC ook niet zelf, maar het was toch alles behalve mainstream.

 • Profielfoto
  polansky

  Apple heeft de ‘Pro’ markt zelf verkwanseld door er geen aandacht meer aan te besteden en door de stekker uit diverse softwarepakketten te trekken.

  Apple is verworden van computerbouwer tot gadget producent om het maar wat zwartwit te zeggen.

  Veel reclamebureaus hebben bovendien ook aardige klappen gekregen waardoor kosten een belangrijke rol spelen bij herinvesteringen.

  Gezien het feit dat het geen moer uitmaakt of je nu de hele creative suite draait op een Mac of een PC is dat dus ook geen doorslaggevende rol.

  Overtuig de ‘baas’ maar eens dat een Mac langer meegaat of goedkoper is in onderhoud. Die kijkt naar de aanschafprijs en als hij dan ziet dat je voor bijna de helft van het geld een snellere computer kunt kopen is de keus snel gemaakt.

  Ook als blijkt als er aan dat goedkope prijskaartje later grotere onderhoudskosten zitten.

  Samen met de prijsverhogingen, een paar softwareblunders, weinig innovatie en  karige hardwareupdates is dat naar mijn idee de grootste reden dat de professionele markt Apple steeds vaker links laat liggen.

  Die verslonzing is naar mijn idee toch voornamelijk te danken aan het feit dat een Tim Cook minder verstand heeft van computers en zeker geen innoverende  blik heeft op de toekomst.

  Het hele ambitieniveau dat Apple had, lijkt steeds wat dieper weg te zakken.

 • Profielfoto
  Bart119

  polansky op 23 december 2018 14:07

  Hierin geef ik je voor 100% gelijk. Helaas doet Microsoft het niet veel beter. Windows 10 was een veelbelovend platform, maar veel evolutie zit er de laatste tijd ook niet meer in.

  Hun toestellen zijn eveneens zeer mooie concepten, maar in praktijk zijn er toch altijd weer dingen waar je je aan gaat ergeren.

  En ja Google scheert met Android hoge toppen maar op hardware en PC-gebied stellen ze niets voor.

 • Profielfoto
  donut

  Apple was juist goed in dingen maken van de onderdelen die er al waren;

  De toevoeging was op gebied van vormgeving en goed gebruik van die onderdelen waarmee nieuwe producten konden worden gerealiseerd die er functioneel en qua vormgeving iets toevoegden. De iPhone is een goed voorbeeld natuurlijk.

  Een iPhone zou ( helemaal) onbetaalbaar zijn als Apple alles zelf had ontworpen.

  Op dit moment kan Apple die balans niet goed vinden. Dunner en lichter en zo min mogelijk knoppen lijkt het devies ten koste van de functionaliteit. Komt bij dat Apple geen niche producten meer maakt maar massa produkten en meer wordt geregeerd door aandeelhouders die met weinig risico veel willen verdienen.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Nee, ja kan niet alles ontwikkelen , en steeds zelf het wiel blijven heruitvinden.

  Dat zou bij de ontwikkeling veel te veel tijd en geld kosten.